FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Συγκροτήματος ΙΑΝΘΗ. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
Αν μένει κάτι από την δημοσιοποίηση της νέας λίστας κυρώσεων των ΗΠΑ αυτό είναι τα εύσημα από αμερικανικής πλευράς για τη συνεργασία της Λευκωσίας στον πόλεμο που έχει κηρυχθεί κατά φυσικών και νομικών προσώπων που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, γράφει ο συνάδελφος Απόστολος Τομαράς στην Καθημερινή της Κύπρου.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε πριν την δημοσιοποίηση της νέας λίστας αποδείχθηκε τελικά δυσανάλογος με το αποτέλεσμα αποκαλύπτοντας ναι μεν κυπριακή παρουσία η οποία περιορίσθηκε αυτή την φορά σε τρείς εταιρείες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) oι κυπριακές εταιρείες είναι:
Aquila Capital Group, η Huriya Private Cyprus Ltd, (συνδέονται με τoν John Desmond Hanafin) και η Robarin Ltd, (συνδέεται με τον Anselm Oskar Schmucki).
Οι τρείς εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στην αμερικάνικη λίστα είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τα όσα έχουν υποστεί ήδη τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της πρώτης λίστας ΗΠΑ και Βρετανίας.
Χωρίς παρουσία κυπριακού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε και η δημοσιοποίηση της νέας λίστας κυρώσεων από πλευράς της Βρετανίας η οποία τελικά περιλαμβάνει 86 φυσικά και νομικά πρόσωπα για παραβίαση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μέχρι και αργά το βράδυ Παρασκευής δεν είχε εκδηλωθεί επίσημη αντίδραση από πλευράς της κυβέρνησης. Το μόνο που υπάρχει είναι η σαφέστατη τοποθέτηση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να καλύψει κανέναν.
«Όταν υπάρχει ένα σάπιο μήλο, για να συνεχίσω από κάποιο σχόλιο που άκουσα το πρωί, θα πρέπει να απομακρύνεται. Και επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εδώ για να καλύψουμε κανένα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος».
Αν υπάρχει κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί τη Λευκωσία αυτό εντοπίζεται στην πρώτη αντίδραση των Αμερικανών μέσω της διπλωματικής τους αποστολής στην κυπριακή πρωτεύουσα.
Μέσω του λογαριασμού της στο twitter η πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούλι Φίσερ ανάφερε πως «οι ΗΠΑ εκτιμούν πολύ τη συνεργασία της Κύπρου με στόχο να λογοδοτήσουν εκείνοι που τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Η κ. Φίσερ έγραψε πως ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν σε παράγοντες που διευκολύνουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία – 237 άτομα και οντότητες σε 17 χώρες, εκ των οποίων τρεις με έδρα την Κύπρο.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αφορούν περισσότερες από 300 κυρώσεις που στόχο έχουν την φοροδιαφυγή της Ρωσίας, τις στρατιωτικές-βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού και τα μελλοντικά ενεργειακά έσοδα της.
«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συντονισμό με την G7 και άλλους διεθνείς εταίρους, ενισχύουν τις παγκόσμιες κυρώσεις και άλλα περιοριστικά οικονομικά μέτρα για να υποβαθμίσουν περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen είπε ότι «από την αρχή του παράνομου και απρόκλητου πολέμου του Προέδρου Πούτιν, ο παγκόσμιος συνασπισμός μας έχει επικεντρωθεί στην στήριξη της Ουκρανίας ενώ υποβαθμίζει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει την εισβολή της».
Το στίγμα των κυρώσεων έδωσε η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τονίζοντας πως οι «συλλογικές μας προσπάθειες έχουν αποκόψει τη Ρωσία από τις βασικές εισροές που χρειάζεται για να εξοπλίσει τον στρατό της και περιορίζουν δραστικά τα έσοδα που λαμβάνει το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση της πολεμικής του μηχανής».
Στις ανακοινώσεις που έγιναν από το αμερικάνικο ΥΠΟΙΚ αναφέρεται πως οι κυρώσεις της OFAC σε 22 άτομα και 104 οντότητες, με σημεία επαφής σε περισσότερες από 20 χώρες ή δικαιοδοσίες, στοχεύουν όσους επιχειρούν να παρακάμψουν ή να αποφύγουν τις κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, τα κανάλια που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να αποκτήσει κρίσιμη τεχνολογία, τις μελλοντικές της δυνατότητες εξόρυξης ενέργειας και τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ρωσίας.
Επιπλέον, η OFAC επεκτείνει τις αρχές κυρώσεων για να στοχεύσει νέους τομείς της ρωσικής οικονομίας και να διακόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε νέες κατηγορίες υπηρεσιών.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE