Περιμένοντας… την ψήφο των Ηνωμένων Πολιτειών: Για απόλυτη αυτοδυναμία στα μαχητικά F-35 πηγαίνει η Ελλάδα

Tο αμερικανικό μαχητικό F-35. Photo Lockheed Martin




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Σε κατάσταση stand by συνεχίζει να βρίσκεται η λεγόμενη ως LOA για τα F-35 που αφορούν την Ελλάδα.

Μάλιστα την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές στην Ελλάδα, η Hellasjournal βρίσκονταν μαζί με εκπροσώπους άλλων Μέσων του ελληνικού Τύπου στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Τέξας.

Και εκεί στο Τέξας η ερώτηση που είχε τεθεί προς εκπρόσωπο της ηγεσίας της εταιρείας ήταν «πότε θ’ αποσταλεί η επίσημη απάντηση στην Αθήνα» για τα αεροσκάφη stealth .

Η απάντηση ήταν «πριν από τις εκλογές»! Βεβαίως την απάντηση αυτή δεν την αποστέλλει η εταιρεία αλλά η αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο και η Lockheed Martin που συνεργάζεται άμεσα με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εικόνα των επόμενων κινήσεων που την αφορούν και που πρόκειται να γίνουν.

Όμως αυτό το stand by εδώ και καιρό μετατίθεται από ημέρα σε ημέρα ή κι από εβδομάδα σε εβδομάδα. Και όπως όλα δείχνουν, η απάντηση που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο εθνικής άμυνας και το αεροπορικό επιτελείο μάλλον είναι μια υπόθεση που σχετίζεται άμεσα τόσο με τις ελληνικές εκλογές αλλά πολύ περισσότερο με το αποτέλεσμα που θα φέρουν οι κάλπες της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η επίσημη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έτοιμη κι απλώς αναμένει την εντολή αποστολής προς την Αθήνα, η οποία βεβαίως θέλει να συνεχίσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις συζητήσεις σ’ ότι αφορά την επίτευξη ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σημείωσε μεταξύ άλλων για τα εξοπλιστικά:

«Σας λέω ότι οι εκλογές αυτές αφορούν και την εξωτερική πολιτική. Και την αμυντική πολιτική και τη συνέχιση μιας προσπάθειας αναβάθμισης του κύρους της χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με την οικοδόμηση συμμαχιών που ενισχύουν σημαντικά τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

»Όλα αυτά είναι ζητούμενα και για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι τα F-35 τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέμε εμείς καταρχάς, είναι εισήγηση των γενικών επιτελείων. Και ότι μπορούμε να τα πάρουμε και να έχουμε τα πρώτα F-35 το 2028.

»Είναι προϋπολογισμένα τα χρήματα αυτά, έχουμε ήδη μιλήσει και με τους Αμερικανούς για ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις τις οποίες μπορούμε να εξασφαλίσουμε ακριβώς επειδή οικοδομήσαμε αυτή την καλή σχέση με τις ΗΠΑ.»

Σε τεντωμένο σχοινί…

Πάντως οι σχέσεις Άγκυρας- Ουάσιγκτον συνεχίζουν να θεωρούνται διαταραγμένες κυρίως για το θέμα του «πάγου» που αφορά την αποδέσμευση των F-16 Viper. Και η αποστολή της απάντησης στην Αθήνα για την εισαγωγή της στο κλειστό club των F-35A είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει την Τουρκία.

Ενδεικτικό της έντασης που υπάρχει στην Τουρκία είναι πως ακόμη και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου που συνεχίζεται ως την 28η Μαΐου δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και κορυφαίοι υπουργοί του έστρεψαν τα βέλη τους κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί στην έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε μέχρι και την πρόταση των ΗΠΑ για αποστολή των S-400 στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή εκπαιδευτική «αρένα», μέσα από ασκήσεις και δεκάδες συνεκπαιδεύσεις είναι ένα μήνυμα που δεν αρέσει ιδιαίτερα στη γείτονα.

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και η LOA που είναι βαμμένη σε γαλανόλευκα χρώματα, εξαρτάται κατά πολύ από το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και λιγότερο σ’ αυτό που θα προκύψει στην Ελλάδα.

Δεν είναι και παράλογο όπως σημειώνεται από αξιόπιστες πηγές, η επίσημη απάντηση των Αμερικανών να θέλει την παραλαβή της από τον επόμενο υπουργό που θα προκύψει μετά την σύσταση της νέας κυβέρνησης.

Πάντως η αποστολή της LOA πέραν της ισχυροποίησης της πολεμικής αεροπορίας, γεωστρατηγικά θεωρείται κι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. Θα επιστρέψει ή όχι στο άρμα της Δύσης;

Ο αμερικανικός πάγος στα τουρκικά F-16, το σχέδιο «ελευθερίας» της Άγκυρας και τα συμπεράσματα που αφορούν άμεσα την Αθήνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: