Ο Κληρίδης στην πυρά και ο Σημίτης στο απυρόβλητο: Η απαράδεκτη κίνηση της Αθήνας να εκβιάσει τη Λευκωσία για τους ρωσικούς S-300

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του τότε Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη μετά τη συνάντησή τους για τους ρωσικούς S-300, στο Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΑΙΤΑΣ Π,.




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ, Λάρισα

Τις προάλλες είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή του Γλαύκου Κληρίδη (Ανδρούλλα Ταραμουντά, Φιλελεύθερος, 24/04/2023) με αποδέκτη τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ντοκουμέντο που έχει σχέση με το πολυθρύλητο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300, τις πιέσεις που ασκούνταν στη Λευκωσία και τη διαχείριση του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιστολή αυτή γράφτηκε από τον Νίκο Παναγιώτου (διευθυντή τότε του γραφείου στο Προεδρικό και περιλαμβάνεται στην αυτοβιογραφία του «Αυτοπροσώπως- Αμάρτυρον ουδέν αείδω»), καθ΄ υπαγόρευση του Γλαύκου Κληρίδη.

Η επιστολή αυτή, που πρ’επεινα σημειωθεί δεν έφθασε ποτέ στα χέρια του πρωθυπουργού, απαντούσε στα επιχειρήματα που έθετε ο Κώστας Σημίτης προκειμένου να ματαιωθεί η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Μεγαλόνησο.

Παρατίθεται μια μικρή περικοπή:

  • Φίλε κύριε Πρόεδρε,

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σάς απευθύνω την παρούσα επιστολή και με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια να εκθέσω τις απόψεις μου αναφορικά με όσα για το θέμα της έλευσης των S-300 στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Πάγκαλος δήλωσε επίσημα στον κ. Κασουλίδη κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου1998, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του κ. Πάγκαλου.

Ο κ. Πάγκαλος πληροφόρησε τον κ. Κασουλίδη ότι για το θέμα των S-300 υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ότι οι απόψεις που διατύπωσε δεν είναι μόνο δικές του αλλά απηχούν και εκείνες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλου. Η θέση της Ελληνικής Κυβερνήσεως – τονίστηκε – είναι ότι για το θέμα των πυραύλων δεν μπορεί να είναι αλληλέγγυος προς την Κυπριακή Κυβέρνηση….

Οι απόψεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως για τη μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο είναι γνωστές στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε συνάντηση του Sir David Hannay με τον κ. Κασουλίδη στις 4 Νοεμβρίου 1998, ο κ. Hannay διερωτήθηκε πως συμβαίνει ο κ. Λυσσαρίδης να μην αντιλαμβάνεται όσα σαφώς του διεμήνυσε τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Πάγκαλος για το θέμα των πυραύλων».

  • Ο τότε Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόθεση Κληρίδη που δέχθηκε παράκληση να μην στείλει την επιστολή και να μεταβεί στην Αθήνα να συζητήσουν το θέμα.
  • Και μπορεί η επιστολή να μην έφθασε ποτέ στα χέρια του πρωθυπουργού Σημίτη, έφθασε όμως εσπευσμένα στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος μαζί με άλλους εκπροσώπους της κυβέρνησης του προκειμένου να διαβουλευτούν με την Ελληνική κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα δεν έγινε καμιά διαβούλευση, αφού ο Κώστας Σημίτης ήταν κατηγορηματικός: «Ή ματαιώνεται  η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, ή η Αθήνα διαχωρίζει τη θέση της». Τέτοια διαβούλευση έγινε δηλαδή! Κάτι από το παρελθόν μου θυμίζει εμένα η συμπεριφορά αυτή του βομβιστή του ΠΑΚ! Αφήνω σε σας τα όποια άλλα συγκεράσματα.

Ακολούθησε σύγκληση του Εθνικού Συμβούλιου στη Λευκωσία όπου ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε δήλωση αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για την μη εγκατάσταση των πυραύλων.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Γιαννάκη Ομήρου (υπουργός Άμυνας της Κύπρου που παραιτήθηκε). Η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη από την οποία προέρχεται ο Γιαννάκης Ομήρου μετείχε τότε στην κυβέρνηση Κληρίδη.

Ωστόσο η ΕΔΕΚ, ως αδελφό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, δεν προέβη σε καμιά διαμαρτυρία προς τον σύντροφο Κώστα Σημίτη! Τα πάντα χρεώθηκαν στον Γλαύκο Κληρίδη (δεν υπήρξα ποτέ θαυμαστής του) και οι ρωσικοί πύραυλοι εξορίστηκαν στην Κρήτη.

Αυτό όμως που δεν έγινε ποτέ είναι να δοθεί μια εξήγηση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Είχε άλλες προτεραιότητες η Αθήνα τότε: Μάστριχ, ένταξη στην ΟΝΕ με τα μαγειρεμένα νούμερα. ευρώ …. Όλα εκείνα δηλαδή που μας οδήγησαν στα μνημόνια του 2009! Με τον Κώστα Σημίτη στο απυρόβλητο και τον μακαριστό Γλαύκο Κληρίδη να λοιδορείται για κάτι που δεν είχε καμιά απολύτως ευθύνη!

Υστερόγραφο: Η Κύπρος προέβη στην παραγγελία των S-300, επειδή είχε αναλάβει υποχρέωση έναντι της Κυβερνήσεως του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα δημιουργούσε αεροπορική και ναυτική βάση στην Κύπρο και θα παρείχε στις βάσεις αυτές επαρκή αεροπορική κάλυψη στα πλαίσια της λειτουργίας του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η αγορά των S-300 αποφασίστηκε μετά από επίσκεψη Ελλαδιτών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στη Ρωσία και θετική γνωμοδότησή τους για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω αντιαεροπορικού συστήματος. Το στρατιωτικό περιοδικό «STRARFOR» έγραψε ότι σε περίπτωση εγκατάστασής τους στην Κύπρο “the Turkish air force will be at risk”…

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στον πλανήτη Άρη ο τελικός κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, με ελεύθερη είσοδο θεατών: Να κτυπηθεί η αλητεία των γηπέδων για να μην κλάψουμε κι άλλους Άλκηδες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: