Ο Φράνσις Φουκουγιάμα πιστεύει ακόμα στην ήττα της Ρωσίας και εκτιμά: Ο Πούτιν δύσκολα θα επιβιώσει αν χάσει την Κριμαία

epa10617448 A woman takes a selfie in front of a poster depicting Russian President Vladimir Putin (2-L) being brought as a prisoner before the International Court in The Hague by Ukrainian general Valery Zaluzhnyi (L), in Kyiv, Ukraine, 09 May 2023. EPA/OLEG PETRASYUK




Διάσημος ήδη από το 1992 για το δοκίμιό του The End of History, ο Φράνσις Φουκουγιάμα, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, έχει τοποθετηθεί από τις αρχές του πολέμου ότι η Ρωσία οδεύει σε μια καθαρή ήττα.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί [προς το Radio Free Europe (RFE)] ο Φουκουγιάμα εξακολουθεί να πιστεύει στο σενάριο της νίκης της Ουκρανίας και εκτιμά ότι ο Πούτιν δεν θα μπορέσει να σταθεί στο εσωτερικό της χώρας εάν χάσει την Κριμαία.

RFE: Ας ξεκινήσουμε με τη συζήτηση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, τι διακυβεύεται εκεί;

Φράνσις Φουκουγιάμα: Νομίζω ότι το έδαφος για μια τεράστια ρωσική αποτυχία έχει ήδη τεθεί από τους Ουκρανούς και την εντελώς ηρωική τους ικανότητα να αμύνονται.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα στάδιο του πολέμου όπου υπήρξε μια παύση. Οι Ρώσοι έχουν χάσει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων στην προσπάθειά τους καταλάβουν αυτή τη μικρή πόλη, το Μπαχμούτ, στο Ντονμπάς. Αλλά όλοι περιμένουν μια ουκρανική επίθεση, και νομίζω ότι αυτό θα είναι κρίσιμο για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Διότι αν οι Ουκρανοί μπορέσουν να απελευθερώσουν αυτές τις δύο περιφέρειες στο νότο, ιδιαίτερα τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, τότε νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση για μια πραγματική διαπραγμάτευση. Και θα μπορούσε τότε να υπάρξει ένα είδος κατάπαυσης του πυρός, ανακωχής, που μπορεί να είχε κάποιες πιθανότητες να τηρηθεί για λίγο.

Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι εάν υπήρχε μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση, θα ήταν πολύ κακό για την Ουκρανία, γιατί θα παραχωρούσε στους Ρώσους ένα καλό κομμάτι ουκρανικού εδάφους. Και αυτό δεν θα ήταν μία καλή κατάσταση.

RFE: Ποια βλέπετε να είναι η μοίρα για την [κατεχόμενη] Κριμαία σε περίπτωση διαπραγματεύσεων;

Φουκουγιάμα: Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πραγματικά μεγάλο σημείο της ρωσικής ευπάθειας. Γιατί αν οι Ουκρανοί είναι σε θέση να απελευθερώσουν την Περιφέρεια της Χερσώνας, θα έχουν ουσιαστικά αποκόψει την Κριμαία [από άλλα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη]. Υπάρχει μια σιδηροδρομική γραμμή που πηγαίνει από τη Ρωσία στην Κριμαία, και εκεί είναι η γέφυρα των Στενών, και θα ήταν σε θέση να κόψουν πραγματικά και τις δύο αυτές αρτηρίες. Και δεν χρειάζεται να εισβάλουν στην Κριμαία σε εκείνο το σημείο, μπορούν απλώς να κρατήσουν όμηρους όλες τις ρωσικές δυνάμεις εκεί. Και αυτό είναι το μεγάλο αδύνατο σημείο της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

RFE: Από γεωπολιτική άποψη, εάν η Ρωσία σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις αναγκαστεί να παραχωρήσει την Κριμαία, θα μπορούσε αυτό να πλασαριστεί ως οτιδήποτε άλλο παρά ήττα ακόμη και στο εσωτερικό της Ρωσίας;

Φουκουγιάμα: Αν αναγκαστούν να παραχωρήσουν την Κριμαία, πού δύσκολα μπορεί κανείς να δει πώς θα επιβιώσει ο Πούτιν, δεδομένου του πόσα έχουν επενδύσει για να την ανακαταλάβουν. Οπότε ναι, νομίζω ότι θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αλλά το θέμα είναι ότι οι Ουκρανοί δεν χρειάζεται καν να πάρουν πίσω την Κριμαία. Μπορούν να την αποκόψουν. Και ανά πάσα στιγμή, μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση που θα την νιώσουν οι Ρώσοι. Και θα ήταν ένα πολύ μεγάλο, στρατηγικό πλεονέκτημα για τους Ουκρανούς να μπορέσουν να το κάνουν αυτό.

RFE: Ας πάρουμε το δικό σας σενάριο: Έστω ότι οι Ουκρανοί Δεν καταλαμβάνουν την Κριμαία, αλλά την πολιορκούν κάπως, έπειτα μετά γίνονται διαπραγματεύσεις και ζητείται από τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Κριμαία. Μπορεί η Ρωσία να συμφωνήσει σε αυτό στις διαπραγματεύσεις;

Φουκουγιάμα: Πολιτικά, θα ήταν αρκετά δύσκολο. Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα εάν η Ουκρανία θα ήταν πρόθυμη να παραχωρήσει μέρος του Ντονμπάς επειδή από πολλές απόψεις, θα ήταν εφιάλτης για αυτήν να πρέπει πραγματικά να κυβερνήσει το Ντονμπάς υπό τις παρούσες συνθήκες. (Σημείωση: Ρωσικές δυνάμεις ή αυτονομιστές Ουκρανοί πληρεξούσιοί τους από το 2014 ελέγχουν μεγάλες περιοχές των περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ όπου υπάρχει έντονο ρωσόφωνο στοιχείο και έχουν κατηγορηθεί για δολοφονίες, απελάσεις και διώξεις κατοίκων που διάκεινται φιλικά προς το Κίεβο.)
Έτσι και οι δύο πλευρές έχουν τρωτά σημεία εν προκειμένω και πράγματα να χάσουν. Και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο ρεαλιστικό είδος διαπραγμάτευσης σε αυτό το σημείο. Αλλά δεν βλέπω στην πραγματικότητα καμία πλευρά να συμφωνεί επίσημα είτε να παραχωρήσει την Κριμαία είτε να παραχωρήσει το Ντονμπάς. Και έτσι νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο ανεπίσημο είδος διευθέτησης.

FILE PHOTO: Ο Francis Fukuyama το 2016 EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

RFE: Γράψατε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο ότι «η Ρωσία οδεύει προς μια καθαρή ήττα στην Ουκρανία». Έναν χρόνο μετά, πώς νομίζετε ότι έχει εξελιχθεί αυτή σας η πρόβλεψη;

Φουκουγιάμα: Την εποχή που το έγραψα, τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούσαν να προσπαθούν να πολιορκήσουν το Κίεβο και να επιφέρουν την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι. Έκτοτε τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη βόρεια Ουκρανία. Αναγκάστηκαν επίσης να αποσυρθούν από το Χάρκοβο. Στη συνέχεια έπρεπε να αποσυρθούν από την Χερσώνα, και έτσι έδειξαν απίστευτη αδυναμία.
Φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό αδιέξοδο αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω ότι [ο ουκρανικός στρατός] θα ξεφύγει από αυτό. Επομένως, η γενική μου πίστη στην ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά έχει κρατήσει περισσότερο απ’όσο νόμιζα τότε.

Με πληροφορίες από Radio Free Europe

Μόσχα: Μια νευρική και γεμάτη ανασφάλεια Ημέρα της Νίκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: