«Ο Αυτοκινητόδρομος του Τζιχάντ»: Σοβαρά ερωτήματα για προθέσεις του Ερντογάν εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας: Κοροϊδεύει και τον εαυτό του πλέον…

The National Security Council (NSC) convened under the chairmanship of Islamist President Recep Tayyip Erdoğan at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Ο ιστότοπος 19FortyFive δημοσιεύει άρθρο του Sinan Ciddi που ασχολείται με τις σκοπιμότητες του Ερντογάν στη Συρία και τις σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος (IS).

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι τουρκικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν επιτυχώς τον σημερινό ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (IS), Abu Hussein al-Qurayshi, μετά από επιδρομή στη βόρεια Συρία. Αν και ο Ερντογάν ήταν ενθουσιασμένος με αυτό το επίτευγμα, ανεξάρτητες πηγές δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τον ισχυρισμό.

Το πρακτορείο Associated Press ανέφερε ότι στελέχη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών «ΜΙΤ συγκρούστηκαν με μαχητές του IS σε ένα αγρόκτημα στο χωριό Μίσκα στην επαρχία Χαλέπι, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Καθώς οι μάχες εντάθηκαν, ο Al-Qurayshi, ο οποίος κρυβόταν σε ένα αγρόκτημα, ανατινάχθηκε».

Εάν η Τουρκία έπαιξε ρόλο στην περαιτέρω αποδυνάμωση του IS, αυτό είναι καθαρά θετικό. Aυτή η πρόσφατη πράξη υποδηλώνει ότι η Άγκυρα ασχολείται σοβαρά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Μένει να φανεί.

Η εμπλοκή της Άγκυρας στο συριακό θέατρο την τελευταία δεκαετία ήταν λιγότερο από ειλικρινής, όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μετά το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου, ο Ερντογάν προσηλώθηκε στην αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό, χωρίς διακριτό στρατηγικό στόχο.

  • Η επιθυμία να ανατρέψει τον Άσαντ έγινε ο πρωταρχικός στόχος για τον Ερντογάν, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου αισθάνθηκε άνετα να κάνει τα στραβά μάτια στην εδαφική εξάπλωση του IS κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι εικόνες των τρομοκρατών του ISIS (Ι.Κ.) να πολιορκούν την πόλη Κομπάνι το 2015, με μια σειρά τουρκικών αρμάτων μάχης να παρακολουθούν απλώς εξόργισε τη διεθνή κοινότητα, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να υποχωρήσει τελικά και να επιτρέψει στους ιρακινούς Πεσμεργκά να επέμβουν και να αποτρέψουν περαιτέρω φρικαλεότητες του IS.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έως ότου η Άγκυρα να επιτρέψει σε μαχητικά αεροσκάφη του συνασπισμού να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ για να χτυπήσουν στόχους του IS στα τέλη του 2015, ο Ερντογάν, υποκινούμενος από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, μεταμόρφωσε την Τουρκία σε αυτό που πολλοί αναφέρουν ως «Αυτοκινητόδρομο του Τζιχάντ» (Jihadi Highway).

Αυτό το ψευδώνυμο δόθηκε στην Τουρκία που παρείχε απεριόριστη διέλευση σε δεκάδες ριζοσπάστες μέσω Τουρκίας, στο Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις του IS. Γιατί; Έτσι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πολεμούν εναντίον του Άσαντ, με την ελπίδα να τον καθαιρέσουν.

Ο Τούρκος βετεράνος ερευνητής δημοσιογράφος, Can Dundar, προκάλεσε την οργή του Ερντογάν όταν αποκάλυψε στοιχεία για τουρκικά φορτηγά που ανήκαν στη MIT, τα οποία μετέφεραν βαρύ οπλισμό στα τουρκικά σύνορα, πιθανότατα στα χέρια ριζοσπαστικών ομάδων.

Από τη μια πλευρά, ο Ερντογάν φαινόταν να βοηθά την εκστρατεία κατά του IS, επιτρέποντας αεροπορικές επιδρομές, ενώ από την άλλη, υποστήριζε ριζοσπαστικές ομάδες όπως η Jabat Al-Nusra και η Hayat Tahrir Al-Sham, και τον αγώνα τους κατά του Άσαντ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προέκυψε η άποψη στη Δύση ότι η Τουρκία υποστήριζε ενεργά τρομοκρατικά στοιχεία σε όλη την περιοχή.

Όπως έχουν τα πράγματα, η Άγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει διάφορες ριζοσπαστικές ομάδες στη βόρεια Συρία, με βάση την υπόθεση ότι βοηθούν την Τουρκία να πολεμήσει έναν άλλο κατασκευασμένο εχθρό στη Συρία: τους Κούρδους.

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις κάτω από την ομπρέλα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που είναι εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αποδειχθεί καθοριστικές για το σπάσιμο της ραχοκοκαλιάς του IS – και όλα αυτά ενώ πλήττονται και στοχοποιούνται στρατιωτικά από τον τουρκικό στρατό και τους ακραίους ισλαμιστές εταίρους του. το έδαφος.

Ενώ ο Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τώρα την προσπάθειά του να ανατρέψει τον Άσαντ, είναι προσηλωμένος στην υπονόμευση της ίδιας της ύπαρξης των Κούρδων της Συρίας σε μια ενοποιημένη Συρία.

  • Γιατί γίνεται αυτό; Ο Ερντογάν διαδίδει το χυδαίο ψέμα ότι οι SDF έχουν τον ίδιο ιστορικό στόχο με τη μητρική τους οργάνωση στην Τουρκία (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν-PKK): να διεξάγουν μια αποσχιστική/τρομοκρατική εκστρατεία. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Οι SDF δεν έχουν εξαπολύσει απειλές κατά της Τουρκίας και δεν είναι πιθανό να το κάνουν. Πρόκειται περισσότερο για τακτικές εκφοβισμού από την πλευρά του Ερντογάν, για να προσελκύσει τους Τούρκους ψηφοφόρους και να τους πείσει για μια τρομοκρατική απειλή που δεν υπάρχει.

Ποιο είναι το κίνητρο του Ερντογάν στη δολοφονία του al-Qurayshi; Πιθανότατα βασίζεται σε έναν υπολογισμό ότι μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα χρειαστεί επαναφορά με την Ουάσιγκτον.

Για να το αποδείξει αυτό, είναι πρόθυμος να πείσει την Ουάσιγκτον ότι η Άγκυρα μπορεί να εργαστεί για την εξάλειψη των υπολειμμάτων του IS. Αυτά είναι σίγουρα ευπρόσδεκτα νέα για την Ουάσιγκτον, αλλά το αν ο Ερντογάν θα είναι στην εξουσία σε έναν μήνα δεν είναι σίγουρο.

Sinan Ciddi είναι ανώτερος συνεργάτης του Foundation for Defense of Democracies (FDD), όπου συνεισφέρει στο Πρόγραμμα για την Τουρκία και στο Center on Military and Political Power (CMPP).

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος 19FortyFive – Is Turkey Getting Tough on Terrorism?

Για να μην υπάρχουν αυταπάτες: Θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών εγείρει και ο Κιλιτσντάρογλου που φοβάται προβοκάτσια το βράδυ των εκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: