Ντροπής πράγματα… Οι Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γερμανία ζουν σε μία δημοκρατική χώρα, αλλά ψηφίζουν αυταρχικά: Υποστήριξαν στην πλειοψηφία τους τον Ερντογάν

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech at the 79th General Assembly of the Union of Chambers and Commodity Exchanges of Türkiye (TOBB) in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar, που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, εξηγεί στην εφημερίδα Tagesspiegel την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία, που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το ενδιαφέρον είναι πως αυτοί οι ψηφοφόροι, που με την ψήφο τους στις τουρκικές εκλογές εκφράζουν την προτίμησή τους για τον συντηρητισμό, στη Γερμανία ως επί το πλείστον υποστηρίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πρασίνους, κάτι που, κατά τον Dündar, αποδεικνύει πως οι προτιμήσεις τους καθορίζονται περισσότερο από τα συμφέροντά τους και όχι από την ιδεολογία τους.

Αν τα πράγματα άλλαζαν στην Τουρκία, πολλοί από αυτούς θα άλλαζαν και την εκλογική τους συμπεριφορά, όπως παρατηρεί.

Τέλος, επισημαίνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ενταθεί το brain drain στην Τουρκία, γεγονός που συνηγορεί στο ότι στο μέλλον θα μεταβληθεί το προφίλ των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, διότι πολλοί από όσους έρχονται στη χώρα δεν είναι υποστηρικτές του Erdogan αλλά αντιφρονούντες.

Το άρθρο έχει τίτλο «Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γερμανία: ζουν δημοκρατικά, ψηφίζουν αυταρχικά»

ΠΗΓΗ: Tagesspiegel, Can Dündar

  • Υπεύθυνος του SPD για την εξωτερική πολιτική, Schmid: ‘Οι μισοί Τούρκοι είναι εναντίον του Erdogan

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) και την Daniela Vates, ο Nils Schmid, αρμόδιος του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι συνιστά αξιοσημείωτη επιτυχία της αντιπολίτευσης το ότι ο Erdogan κέρδισε τις εκλογές με τόσο μικρή διαφορά.

Εκτιμά ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβάλει την πολιτική του, καθώς, δυστυχώς, όπως λέει, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή του τρόπου σκέψης.

Ο Nils Schmid τονίζει ότι αν ο Erdogan συνεχίσει την ίδια πολιτική, δεν θα είναι δυνατό να συνεχιστεί η στενή εταιρική σχέση με την Τουρκία.

«Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί του, μεταξύ άλλων για τη Συρία και τη μετανάστευση. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα να υπάρξουν εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του SPD.

Τάχθηκε κατά της διακοπής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, διότι θα συνιστούσε χτύπημα για την αντιπολίτευση της Τουρκίας και για όλους όσοι ελπίζουν ότι κάποτε θα μπορέσουν να ζήσουν και πάλι σε μια δημοκρατική Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND)

  • Θρίαμβος του Erdogan: Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία – Θα είναι δύσκολα χρόνια για την Τουρκία και τη Δύση

Ο Christian Böhme αναπληρωτής επικεφαλής θεμάτων διεθνούς πολιτικής της εφημερίδας Tagesspiegel, σχολιάζει στο άρθρο του ότι επίκεινται δύσκολα χρόνια τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με την αυταρχική και εθνικιστική πολιτική του Erdogan.

Επισημαίνει ότι δεν θα βοηθούσε η πλήρης απομόνωση της Τουρκίας, λόγω της σημασίας της για το ΝΑΤΟ και ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας.

Ούτε όμως μπορεί η Δύση να είναι υποχωρητική, υποστηρίζει ο συντάκτης, αντιθέτως πρέπει να υπενθυμίσει στην Τουρκία τόσο τις υποχρεώσεις της ως μέλους του ΝΑΤΟ -ώστε να άρει το βέτο της κατά της ένταξης της Σουηδίας- όσο και την υποχρέωση τήρησης της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Ο Christian Böhme καταλήγει στο σχόλιό του με την εκτίμηση ότι η Δύση πρέπει να αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος και να λάβει τα μέτρα της.

ΠΗΓΗ: Christian BöhmeTagesspiegel

«Τι σημαίνουν για το Ισραήλ τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών;», ερωτά η The Jerusalem Post: Επιφυλάξεις καθώς υφίστανται ακόμα σημαντικές προκλήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: