Νέα μεταβλητή στην εκλογική εξίσωση: Σενάριο για 157 έδρες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από την α΄κάλπη, διευρύνεται στις 7,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ* [Δημοσκόπηση Μetron Analysis]

FILE PHOTO: Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα των Εξαρχείων το 2019, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Μία νέα μεταβλητή στην εξίσωση της α΄κάλπης φαίνεται να διαμορφώνεται στο εκλογικό τοπίο εάν τα δημοσκοπικά ευρήματα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε σήμερα στο Μega επιβεβαιωθούν στις εκλογές της 21ης Μαίου.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου ανέρχεται στις 7,7 μονάδες ενώ το αθροιστικό αποτέλεσμα των εδρών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να φτάσει τις 157 έδρες δημιουργώντας νέα δεδομένα στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη κάλπη.

Πιο αναλυτικά: Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.

Το ΠΑΣΟΚ μετράται στο 8,9%, στο 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ, στο 2,6% και κάτω από το όριο για είσοδο στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί 1,4 μονάδες.

Εντός Βουλής, με 3,7% αντί 4,4% τον Απρίλιο βρίσκεται το ΜέΡΑ 25 ενώ ανιχνεύεται και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 1,2%.

Τα λοιπά κόμματα είναι στο 8,5%, άκυρα – λευκά στο 1,9%, δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,2% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 12,2%. Αθροιστικά δηλαδή βλέπουμε ένα ποσοστό άνω του 17% που είτε δεν θα ψηφίσει, είτε θα ρίξει λευκό είτε δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του. Ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό που σαφέστατα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Στην εκτίμηση ψήφου και μετά τις αναγωγές που έχουν γίνει η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 7,7%. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 35,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,7%.

Στο 6,6% είναι το ΚΚΕ, στη Βουλή με 3,2% είναι η Ελληνική Λύση, στο 4,5% πάει το ΜέΡΑ 25, στο 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας. Εκπληξη είναι η εμφάνιση του κόμματος Νίκη με 1%.

Εκτίμηση εδρών

Με βάση τα ποσοστά αυτά η έρευνα της Metron Analysis δίνει 121 έδρες στη Νέα Δημοκρατία, 94 στον ΣΥΡΙΖΑ, 36 στο ΠΑΣΟΚ, 23 στο ΚΚΕ, 11 στην Ελληνική Λύση και 15 στο ΜέΡΑ 25.

Αν αθροιστούν οι έδρες των κομμάτων που θα μπορούσαν να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση, αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο, μόνο με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25 οι έδρες φτάνουν τις 145, αν υπολογίσει κανείς ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση συνεργασίας.




Από την άλλη, οι 121 έδρες της ΝΔ με τις 36 του ΠΑΣΟΚ σχηματίζουν ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας με 157 βουλευτές από την πρώτη κάλπη.

  • Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται συντριπτικά με 71% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ. Είναι δε το μεγαλύτερο ποσοστό που παίρνει η ΝΔ τους τελευταίους μήνες.
  • Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 37% προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21%, άνοδο δύο μονάδων για τον πρώτο και τριών για τον δεύτερο.
  • Στο ερώτημα ποιος μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται με 31% έναντι 22% του κ. Τσίπρα.
  • Ως προς τις συσπειρώσεις η ΝΔ βρίσκεται στο 70,9% με 4,7% να μετακινείται προς ΣΥΡΙΖΑ αλλά και 6,2% να φεύγει από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη ΝΔ.

Μητσοτάκης: Εχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη

Μιλώντας στο STAR και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετά τις πρώτες εκλογές να σχηματίζεται κυβέρνηση και ο κ. Ανδρουλάκης να αποδεχθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει. «Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Λέει ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η ΝΔ. Δεν με έχει συναντήσει ποτέ. Εγώ ήθελα να τον συναντήσω. Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δεν χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση, μονοκομματική, όχι μονοχρωματική», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα αξιοποιήσει τους καλύτερους, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει εικόνα σύγχυσης. «Ο ένας λέει όχι στον άλλο, ο άλλος βάζει προϋποθέσεις, ο κ. Βαρουφάκης έχει το πρόγραμμα Δήμητρα. Αυτό είναι αχταρμάς και θα φανεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Αποστάσεις… φωτός από Βαρουφάκη

«Το βράδυ των εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 κατά την οποία πήρε πάντως τις μέγιστες διαφορές από τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Εμείς παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα 11 σημείων και το απευθύνουμε σε όλους, αλλά δεν θα κάνουμε συζήτηση πάνω σε ανοησίες», είπε αναφερόμενος στο σχέδιο «Δήμητρα» του κ. Βαρουφάκη.

  • “Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από το ’15. Είμαστε ευγενείς ανταλλάσσουμε μια καλημέρα, αλλά με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης”, είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε:

“Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με 11 συγκεκριμένες προτάσεις, με 11 όρους. Δε συζητάμε, όχι απλά δεν διαπραγματευόμαστε τέτοια σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει”.

Εντυπωσιακό άνοιγμα Κιλιτσντάρογλου στη «Ναυτεμπορική»: Έλληνες αδελφοί και αδελφές – «Συνεργασία και για το νερό και την ειρήνη»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: