Και η Washington Post μετά τον Economist «δικάζει» τον Έρντογάν:«Ευκαιρία οι εκλογές για τους Τούρκους να αποτινάξουν την τυραννία του»

O ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση οπαδών του. Φωτογραφία: ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ




Mε τίτλο «η σκιά ενός αυξανόμενου δεσποτισμού καραδοκεί στις εκλογές της Τουρκίας» η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ακολουθεί τον βρετανικό Economist σε επίθεση κατά του Ερντογάν σημειώνοντας ότι “οι εκλογές είναι ευκαιρία για να αποτινάξουν οι Τούρκοι την τυραννία του”.

Μάλιστα, το δημοσίευμα το οποίο αποτελεί άρθρο γνώμης της σύνταξης της αμερικανικής εφημερίδας, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος δικτατορίας είναι ορατός σε περίπτωση που κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το άρθρο σημειώνει ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο, πρωτίστως για τους Τούρκους, οι οποίοι ίσως δικαιολογημένα ανησυχούν μήπως ο αυταρχισμός υποκύψει στη δικτατορία, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

«Σύμμαχος με αστερίσκο» η Τουρκία του Ερντογάν

Η λέξη «σύμμαχος» στην περίπτωση της Τουρκίας συνοδεύεται από έναν αστερίσκο, αναφέρει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι ο 69χρονος Ερντογάν έχει  διαμορφώσει έναν ρόλο μεσάζοντα μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο διατηρεί δεσμούς που έχουν υπονομεύσει τη δυτική συμμαχία, ακόμη και όταν αυτή εμπλέκεται σε έναν έμμεσο πόλεμο για να αποκρούσει την καταστροφική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το άρθρο υπενθυμίζει την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα και το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας  ότι ο Ερντογάν ασπάζεται θέσεις που ανατρέπουν τη δυτική στρατηγική κι αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον Πούτιν με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα προς την Άγκυρα.

«Χαρισματικός τύραννος»- Η μεγαλύτερη ζημιά στο εσωτερικό

Η πιο βαθιά και πιθανώς μόνιμη ζημιά είναι η εσωτερική, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου. Έχει φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους που του άσκησαν κριτική, και έχει περιορίσει τον χώρο για την άνθηση της κάποτε ζωντανής κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας – μια εκστρατεία καταστολής που έχει ενταθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μετατραπεί σε όργανα εκδίκησης των αντιπάλων του. Κατασκευασμένες ποινικές κατηγορίες χρησιμοποιούνται συστηματικά για να φιμώσουν τους διαφωνούντες. Οι ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης έχουν φιμωθεί σε μεγάλο βαθμό. Δημόσια, πολλοί Τούρκοι φοβούνται να πουν τη γνώμη τους. Το έγκλημα της διάδοσης “παραπλανητικών πληροφοριών”, με ασαφή ορισμό, κατοχυρώθηκε πρόσφατα δια νόμου ως ένα νέο εργαλείο της αυξανόμενης τυραννίας του Ερντογάν.

Τα θεσμικά όργανα έχουν επίσης υποκύψει στον εκφοβισμό του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία μείωσε τα επιτόκια κατ’ εντολή του, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό που ξεπέρασε το 85% πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που πιθανώς υποτιμούν το πραγματικό ποσοστό. Οι παρεμβάσεις του, οι οποίες διαπνέονται από παράδοξη μυστηριακή οικονομική άποψη, προκάλεσαν την απώλεια του 80% της αξίας του τουρκικού νομίσματος σε διάστημα πέντε ετών.

Ο ελάχιστα χαρισματικός Κιλιτσντάρογλου και ο τύραννος Ερντογάν

Αναφερόμενο στον κοινό υποψήφιο των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης με την υποστήριξη και του Κουρδικού κόμματος HDP, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το δημοσίευμα σημειώνει ότι “όπως είναι κατανοητό, πολλοί  Τούρκοι θεωρούν το έλλειμμα χαρίσματος του  Κιλιτσντάρογλου λιγότερο σημαντικό από την υπόσχεση που εκπροσωπεί να αποκαταστήσει την ανεκτικότητα, τον πλουραλισμό, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική λογική που τόσο πολύ έχει διακυβευθεί από τον Ερντογανισμό.

Και καταλήγει: «Αν δεν επικρατήσει ο Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαϊου ή σε πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ίδιος κι οι οπαδοί του θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Και σε μια χώρα όπου η δημοκρατία είχε σχετικά σταθερό πάτημα, οι ανησυχίες αυτές δείχνουν πόσο βαθιά ο Τούρκος τύραννος έχει ανατρέψει τους κανόνες – και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης».

Με πληροφορίες από Washington Post

«Σώστε τη δημοκρατία, ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», γράφει ο Economist: Εξω φρενών o ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: