Ισορροπία τρόμου στο Κόσοβο: Στέλνει ενισχύσεις στις δυνάμεις του το ΝΑΤΟ * Δόλια προπαγάνδα κατά των Σέρβων βλέπει η Μόσχα [videos]

FILE PHOTO: Άνδρες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο περιφρουρούν το δημαρχιακό κτίριο στην πόλη Σβέτσαν. EPA, GEORGI LICOVSKI




To NATO ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων στο Κόσοβο, μετά τις συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές στην περιοχή.

Οι ταραχές αυτές έχουν προκάλεσαν τον τραυματισμό σχεδόν 30 στρατιωτών της νατοϊκής δύναμης KFOR, αλλά και την οργισμένη φιλο-σερβική και αντιδυτική αντίδραση τηςΡωσίας.

Η ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο είναι ένα προληπτικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι η νατοϊκή δύναμη KFOR διαθέτει τις ικανότητες τις οποίες χρειάζεται για τη διατήρηση της ασφάλειας σύμφωνα με την αποστολή που μας έχει εμπιστευτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ“, δήλωσε ο ναύαρχος Στιούαρτ Μουνς σε ανακοίνωση.

“Σε απάντηση στις πρόσφατες ταραχές και τον τραυματισμό 30 μελών της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο, το ΝΑΤΟ έδωσε εντολή για την ανάπτυξη Επιχειρησιακών Εφεδρικών Δυνάμεων (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ρωσία: Δόλια προπαγάνδα

Η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Σερβίας,  απευθυνόμενη σήμερα στη Δύση της ζήτησε να σταματήσει την «δόλια προπαγάνδα».

“Καλούμε τη Δύση να σταματήσει επιτέλους την δόλια προπαγάνδα της και να σταματήσει να καταλογίζει τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο στους απελπισμένους Σέρβους, που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και την ελευθερία τους ειρηνικά και χωρίς όπλα”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

Το Κοσσυφοπέδιο κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, αλλά οι Σέρβοι εκεί παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό πιστοί στο Βελιγράδι, ειδικά στο βορρά όπου αποτελούν την πλειοψηφία.

Τον περασμένο μήνα, οι Αλβανοί δήμαρχοι εξελέγησαν σε αρκετές βόρειες πόλεις, προκαλώντας διαμαρτυρίες από Σέρβους που απαιτούν την απομάκρυνσή τους.

«Δεν είναι πολύ αργά για να αντιστρέψουμε την ιστορία αυτών των ψεύτικων δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου, εάν οι Δυτικοί ενδιαφέρονται πραγματικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε η Ρωσία.

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν κυρίως τις εκλογές του περασμένου μήνα στις βόρειες επαρχίες, που έδωσαν την ευκαιρία στους Αλβανούς να πάρουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων παρά τη χαμηλή συμμετοχή της τάξης του 3%.

Η Ρωσία είπε ότι «το νούμερο ένα καθήκον είναι η δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων», ένα αμφιλεγόμενο έργο που αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός επιπέδου αυτοδιαχείρισης στην επαρχία.

«Χρειαζόμαστε αποφασιστικά βήματα για την αποκλιμάκωση και όχι ημίμετρα όπως η πρόταση των ΗΠΑ», ανέφερε.

Κατηγόρησε επίσης τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη  ότι «έγινε πηγή περιττής βίας, ένας παράγοντας κλιμάκωσης».

Η KFOR στην αρχή προσπάθησε να χωρίσει τους διαδηλωτές από την αστυνομία, αλλά αργότερα άρχισε να διαλύει το πλήθος χρησιμοποιώντας ασπίδες και ρόπαλα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς “σοβαρά”.

 

 

Με πληροφορίες από AFP-Reuters/The Moscow Times

Εύθραυστη ύφεση και διπλωματία στο Κόσοβο μετά τα επεισόδια: Πολύπλοκο κουβάρι με παρεμβάσεις της ΕΕ, «παιχνίδι» Ρωσίας -Κίνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: