Ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν: Ο άνθρωπος του Ερντογάν, που έκανε τις «βρόμικες» συμφωνίες με τον ISIS και τους Ταλιμπάν

File Photo epa04988469 Austrian President Heinz Fischer (R) welcoming Turkish Foreign Minister Feridun Sinirlioglu (L) for an official meeting in Vienna, Austria, 22 October 2015. EPA/CARINA KARLOVITS / BUNDESHEER




Ένας έμπιστος άνθρωπος του Τούρκου προέδρου που συμμετείχε σε μυστικές συνομιλίες με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως ειδικός συντονιστής για το Αφγανιστάν.

Όπως αποκαλύπτει στο Nordic Monitor ο αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη, Abdullah Bozkurt

Ο Feridun Sinirlioğlu, πρώην διπλωμάτης που για χρόνια είχε πραγματοποιήσει τις βρώμικες συναλλαγές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ορίστηκε από τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως ειδικός συντονιστής για την ανεξάρτητη αξιολόγηση του Αφγανιστάν στις 23 Απριλίου.

Ο Sinirlioğlu έπαιξε κρίσιμο ρόλο σε μια συνωμοσία που προέβλεπε την εσκεμμένη παράδοση του τουρκικού γενικού προξενείου στη Μοσούλη στους μαχητές του ISIS προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για διαπραγματεύσεις με την τρομοκρατική ομάδα, να απελευθερωθούν κρατούμενοι του ISIS από τις τουρκικές φυλακές και να αξιοποιηθεί λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Η κατάληψη του προξενείου της Μοσούλης

Το Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως ένα λεπτομερές ερευνητικό κομμάτι για ολόκληρη την κρίση ομηρίας τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Öztürk Yılmaz, τότε γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη και ένας από τους ομήρους που συνελήφθησαν από το ISIS, είπε στις 13 Νοεμβρίου 2022 ότι πιστεύει ότι κάποιοι στην κυβέρνηση τον πούλησαν και τους άλλους ομήρους προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά από το πετρέλαιο του ISIS στη Συρία.

«Είχα αντισταθεί [ως όμηρος] για 101 ημέρες. … Αλλά οι χαμηλές ζωές εδώ, οι ανέντιμοι άνθρωποι [κυβερνητικοί ηγέτες], μας πέταξαν κάτω από το λεωφορείο. Συνεργάστηκαν με το ISIS για να πάρουν χρήματα και πετρέλαιο στη Συρία. Μας ξεπούλησαν», είπε στους συναδέλφους του σε πολιτικό συνέδριο.

Ως άνθρωπος που γνώριζε όλα τα μυστικά του έπος των ομήρων, κατηγόρησε δημόσια τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του ότι συνεργάστηκαν με το ISIS σε μια μυστική συμφωνία.

Είπε ότι έκανε εκατοντάδες τηλεφωνήματα καθώς το ISIS πλησίαζε το προξενείο, παρέχοντας συντεταγμένες για μονάδες μαχητών του ISIS, αλλά δεν μπορούσε να πείσει τις τουρκικές αρχές να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές στα στρατεύματα του ISIS που προχωρούσαν.

Αποκάλυψε επίσης ότι η Τουρκία είχε αποσύρει κρυφά όλους τους αξιωματικούς των πληροφοριών από την περιοχή.

Τα τηλεγραφήματα έκτακτης ανάγκης και οι αναφορές που έστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα εξαφανίστηκαν και για αυτό κατηγόρησε τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Sinirlioğlu, το νούμερο δύο στο υπουργείο τότε, ότι έπαιζε βασικό ρόλο στην συνωμοσία. Οι κλήσεις του στον Sinirlioğlu κατά τη διάρκεια αυτών των 101 ημερών αιχμαλωσίας με ένα τηλέφωνο που κρατούσε κρυμμένο από τους αιχμαλώτους του ISIS παρέμειναν κυρίως χωρίς επιστροφή.

Το παράδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στις 28 Νοεμβρίου 2022, ο πρώην διπλωμάτης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς το προξενείο έπεσε στα στρατεύματα του ISIS, λέγοντας ότι ορισμένα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας που αναπτύχθηκαν πρόσφατα για την προστασία του προξενείου συνεργάστηκαν με το ISIS. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη και έστειλε μια επίλεκτη ομάδα φρουρών στο προξενείο για την ομαλή διεξαγωγή του σχεδίου.

Μιλώντας για έναν αστυνομικό ειδικών επιχειρήσεων (Özel Harekat Polisi) που ταυτοποιήθηκε μόνο με τα αρχικά AY, ο Yılmaz είπε: «Ο άνδρας είναι μέλος του ISIS. … Αναπτύχθηκε και έφτασε λίγες μέρες πριν από την επιδρομή του [ISIS]. Είχε γραφτεί για φρουρά στην πύλη. Αποδείχθηκε ότι μιλούσε και αραβικά. Αυτό άνοιξε την πόρτα στους μαχητές του ISIS και ανάγκασε το προσωπικό του προξενείου να παραδοθεί στο ISIS. Είχε όλα τα όπλα μαζεμένα. Αυτό είναι το πρόσωπο που αντιτάχθηκε όταν διέταξα τους φρουρούς να ανοίξουν πυρ και να πυροβολήσουν κατά του ISIS».

Τις ημέρες της αιχμαλωσίας, ο Yılmaz κατάφερε να κάνει τηλεφωνήματα στον Sinirlioğlu στο κινητό που είχε κρύψει από το ISIS. Αυτή η επικοινωνία ήταν κάτι που ο Σινιρλίογλου και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Χακάν Φιντάν, του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, δεν συνέλαβαν στο αρχικό τους σχέδιο. Έπρεπε να βεβαιωθούν ότι οι κλήσεις δεν είχαν καταχωρηθεί ή διαρρεύσει.

Τον κάρφωσαν στον ISIS

Σύμφωνα με τον Γιλμάζ, Τούρκοι αξιωματούχοι διέρρευσαν πληροφορίες για το κρυμμένο τηλέφωνο στο ISIS.

«Είχα δύο τηλέφωνα. Όταν ο ISIS άρχισε να μαζεύει τηλέφωνα, παρέδωσα το ένα από τα τηλέφωνα και δεν τους έδωσα το άλλο. Διέλυσα το τηλέφωνο και το έκρυψα αφού έπρεπε να επικοινωνήσω με την κυβέρνηση. Μίλησα με μυστικότητα. Έδωσα λεπτομέρειες [στον Sinirlioğlu στο τηλέφωνο όσο ήμουν] στο μπάνιο. Η μπαταρία έσβηνε και δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανέναν. Έπρεπε να τα κρατήσω όλα κρυφά. Αφού έκανα τις κλήσεις, το ISIS άρχισε να διεξάγει έρευνες. Πώς ήξεραν ότι έκανα τηλεφωνήματα; Αποδεικνύεται ότι έπαιρναν τις πληροφορίες από την Άγκυρα. Αυτοί [αξιωματούχοι στην Άγκυρα] ήθελαν να κατασχέσουν το τηλέφωνό μου. Μετά από κάθε κλήση, το ISIS διενεργούσε έρευνα», είπε ο Yılmaz.

Ο Sinirlioğlu προέτρεψε τον Yılmaz να μην τηλεφωνήσει σε κανέναν εκτός από αυτόν και να μην πει ποτέ σε κανέναν για το τι συνέβαινε στο προξενείο. Το τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης, που δημιούργησε το υπουργείο Εξωτερικών για μέλη της οικογένειας που ανησυχούν για τους ομήρους, δεν έδωσε λεπτομέρειες από τον Sinirlioğlu ή οποιοδήποτε άλλο ανώτερο στέλεχος του υπουργείου.

Ο Sinirlioğlu, ο οποίος διετέλεσε ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα ως υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών, υπήρξε πιστός έμπιστος του Ερντογάν, με τον οποίο σχεδίασε δεκάδες μυστικές επιχειρήσεις, πολλές παράνομες, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης με ψευδή σημαία στη Συρία.

Ήταν ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της ένοπλης σύγκρουσης σε μια ηχογράφηση που διέρρευσε τον Μάρτιο του 2014 στην οποία ο ίδιος, ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Fidan και άλλοι ακούγονταν να συζητούν την πιθανότητα επέμβασης στη Συρία σε μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας που διεξήγαγε η MİT.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Sinirlioğlu ήταν επιθετικός στη συνάντηση και επέμενε σε μια στρατιωτική εισβολή στη Συρία, ενώ ο Fidan πρότεινε ιδέες για το πώς να δημιουργήσει ένα πρόσχημα, λέγοντας: «Αν χρειαζόταν, θα έστελνα τέσσερις άνδρες στη Συρία. [Τότε] θα τους έβαζα να ρίξουν οκτώ βλήματα όλμων κατά της τουρκικής πλευράς και να δημιουργήσουν μια δικαιολογία για πόλεμο».

Οι εκκαθαρίσεις του 2016

Ωστόσο, ο στρατός αντιστάθηκε στην ιδέα μέχρι το 2016, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν κατάφερε να εκκαθαρίσει σχεδόν όλους τους αξιωματικούς που συνδέονται με το ΝΑΤΟ που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο στη Συρία μετά από μια ψευδή απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Zabihullah Mujahid, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού, συναντήθηκε με τον Faruk Hanedar, μέλος της τουρκικής τζιχαντιστικής τρομοκρατικής ομάδας IBDA-C, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με την Αλ Κάιντα, στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση ήταν χαρούμενη με την επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να λέει στις 20 Ιουλίου 2021 ότι η κυβέρνησή του συμμερίζεται την ιδεολογία των Ταλιμπάν.

Είπε ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είπε ότι θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να συνομιλούν με την Τουρκία σε αντίθεση με τους Αμερικανούς. Δικαιολόγησε το σκεπτικό του υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει τίποτα ενάντια στην ιδεολογία των Ταλιμπάν και εφόσον δεν έρθουμε σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις των Ταλιμπάν, πιστεύω ότι μπορούμε καλύτερα να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μαζί τους για θέματα».

Οι σχέσεις Ερντογάν με τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν απάντησαν λέγοντας ότι θα θεωρούσαν την Τουρκία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό μετά την κατάληψη της Καμπούλ και την παγίωση του ελέγχου ολόκληρης της χώρας. Φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν άκουσαν δυνατά και καθαρά το μήνυμα του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι συμμερίζεται την ιδεολογία των Ταλιμπάν.

Κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, η κυβέρνηση Ερντογάν αξιοποίησε Τούρκους τζιχαντιστές που εκπαιδεύτηκαν και πολέμησαν στο Αφγανιστάν και τους στρατολόγησε σε νέα εγχειρήματα τζιχαντιστών σε ξένες χώρες σε συνεργασία με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT. Πολλοί βετεράνοι Τούρκοι τζιχαντιστές που βρίσκονταν στη φυλακή αφέθηκαν ελεύθεροι από την κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια.

Αμέσως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν έστειλε ανώτατους αξιωματούχους στους Ταλιμπάν σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία και αργότερα φιλοξένησε στην Άγκυρα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, μερικά από τα οποία εξακολουθούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος ιδιωτικός στρατιωτικός εργολάβος SADAT, μια παραστρατιωτική μονάδα πιστή στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, είχε υποστηρίξει την ιδέα να υποστηρίξει και να βοηθήσει η Τουρκία τους Ταλιμπάν, μια ομάδα που αποκάλεσε κίνημα αντίστασης, να ιδρύσουν ένα κράτος της Σαρία (ο θρησκευτικός νόμος του Ισλάμ) στο Αφγανιστάν.

Ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 από τον Ali Coşar, συνταξιούχο συνταγματάρχη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SADAT, υποστήριξε ότι η Τουρκία βοηθά το νέο Αφγανιστάν που διευθύνουν οι Ταλιμπάν σε συνεργασία με το Πακιστάν, το Κατάρ και τη Μαλαισία.

Υποστηρικτές της ένοπλης τζιχάντ

Ο Nureddin Yıldız, ένας ριζοσπάστης κληρικός κοντά στον Πρόεδρο Ερντογάν που υποστηρίζει ανοιχτά την ένοπλη τζιχάντ, δημοσίευσε ένα βίντεο στη σελίδα του στο Facebook, η οποία έχει σχεδόν 700.000 οπαδούς, την ημέρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν, επαινώντας τη Σαρία και εξηγώντας ότι το καθήκον όλων των μουσουλμάνων ήταν η εφαρμογή του νόμου της Σαρία.

Ο Φαρούκ Μπεσέρ, θεολόγος και αρθρογράφος της εφημερίδας Yeni Şafak, που δημοσιεύεται από την Ομάδα Αλμπαϊράκ υπέρ του Ερντογάν, έγραψε στο Twitter ότι «ακολουθούμε τους Ταλιμπάν με προσοχή και ενθουσιασμό. Χαιρόμαστε για τη νίκη τους».

Κατά καιρούς, η Τουρκία θεωρήθηκε ότι ευθυγραμμίζει εκ νέου τις πολιτικές της με τους Ταλιμπάν στα διεθνή φόρουμ. Για παράδειγμα, η τουρκική κυβέρνηση αντιτάχθηκε σε ένα ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) που επιδίωκε τη δέσμευση των κρατών μελών στο Αφγανιστάν υπό τον όρο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των γυναικών και των LGBTI ατόμων από τους Ταλιμπάν.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 η PACE συζήτησε την κατάσταση στο Αφγανιστάν και ενέκρινε ψήφισμα που καλούσε τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να συμμορφωθούν με τις συστάσεις για τον τρόπο χειρισμού των Ταλιμπάν και των Αφγανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Το ψήφισμα τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει μια διάταξη για τις ευάλωτες ομάδες όπως μειονότητες, γυναίκες και ΛΟΑΤ άτομα και ζητούσε από τα μέλη «να εξαρτήσουν οποιαδήποτε αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους δέσμευσης με τους Ταλιμπάν από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των ευάλωτων ομάδων όπως οι μειονότητες. , γυναίκες και ΛΟΑΤΙ άτομα και το ανθρωπιστικό δίκαιο».

Υπό οδηγίες της κυβέρνησής του, ο Ahmet Yıldız, επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στη PACE και μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, του οποίου ηγείται ο Ερντογάν, ανακοίνωσε την αντίθεσή του στην τροπολογία PACE.

Πηγή Nordic Monitor

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Ο αρχηγός της ΜΙΤ και εκατοντάδες φίλοι του Ερντογάν ετοιμάζονται να την κοπανήσουν – Κατάρ, Πορτογαλία και Ελλάδα οι βασικοί προορισμοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: