O θρυλικός σκηνοθέτης του “κοινωνικού” βρετανικού σινεμά, Κεν Λόουτς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Κάνες για την τελευταία του ταινία “Η Παλιά Βελανιδιά”. EPA, SEBASTIEN NOGIER / POOL
Ο θρυλικός Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς απάντησε στις φήμες ότι η νέα του ταινία «The Old Oak» (Η Παλιά Βελανιδιά) θα είναι η τελευταία του.
Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου στο Φεστιβάλ των Καννών το νέο κινηματογραφικό του έργο ο Κεν Λόουτς ρωτήθηκε από το Deadline εάν αληθεύουν οι αναφορές περί συνταξιοδότησής του.
«Μέρα με τη μέρα» απάντησε. «Αν ξυπνάς το πρωί και δεν είσαι στη στήλη με τις νεκρολογίες. Μέρα με τη μέρα» τόνισε.
Τον περασμένο χρόνο σε δηλώσεις του στο THR ο σκηνοθέτης είπε «θα ήταν δύσκολο να γυρίσω ξανά ταινία μεγάλου μήκους» επειδή «οι λειτουργίες εξασθενούν».
«Οι ταινίες χρειάζονται μερικά χρόνια και θα γίνω σχεδόν 90» είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επόμενης ταινίας. «Η βραχυπρόθεσμη μνήμη φεύγει και η όρασή μου είναι πολύ κακή τώρα, οπότε είναι πολύ δύσκολο» διευκρίνισε.
Σύμφωνα με την περίληψη, η ταινία διαδραματίζεται σε χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας, κάποτε ακμάζουσα περιοχή ανθρακωρύχων, όπου ένας ιδιοκτήτης παμπ παλεύει να κρατήσει το κατάστημά του.
«Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις αυξάνονται στην πόλη όταν Σύροι πρόσφυγες εγκαθίστανται σε κενά σπίτια της κοινότητας» σημειώνεται.
Τέτοια ζητήματα δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ανέφερε ο Λόουτς και έκανε παραλληλισμό με την απεικόνιση της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Έχουμε ατελείωτες εκπομπές για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη φρίκη του ναζισμού και του φασισμού, για τον ρατσισμό, για το Ολοκαύτωμα. Πολύ σωστά, έχουμε άπειρα προγράμματα για αυτό, αλλά αυτό που αρνούνται να επισημάνουν είναι ότι προέκυψε από την αποξένωση, τον θυμό, το αίσθημα εξαπάτησης και την εύρεση αποδιοπομπαίων τράγων. Και έτσι καταλήξαμε στον Χίτλερ και αυτό είναι το έδαφος, στο οποίο ανθίζει η ακροδεξιά» τόνισε ο Βρετανός σκηνοθέτης, σύμφωνα με το Variety.
«Ένα από τα ζητούμενα της ταινίας είναι να πει: Αυτή είναι η αιτία του φασισμού. Από εδώ προέρχεται. Αυτός είναι ο σπόρος του και έρχεται ως αναπόφευκτη συνέπεια του οικονομικού μας συστήματος» σημείωσε.
Στην ταινία του Κεν Λόουτς περιγράφεται το πως η οικονομική δυσφορία της περιοχής οδηγεί σε εκτεταμένη φτώχεια και καθώς η ελπίδα υποχωρεί, η κατάθλιψη και η απελπισία επιδεινώνονται από το αίσθημα απομόνωσης μεταξύ των κατοίκων, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινοτικό πνεύμα που επικρατούσε όταν είχαν ανοίξει τα ορυχεία.
Πέρυσι, ο Λόουτς υποστήριξε ότι το BBC είχε έναν «επαίσχυντο ρόλο» στην «καταστροφή της ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν» του Εργατικού Κόμματος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Greece
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE