Οι νέες προκλήσεις για την καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας: Ο …Ανδρέας Παπανδρέου και η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό!!!

Ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, προσέρχεται στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Αθήνα, Τετάρτη 24 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε άρθρο του οικονομικού συντάκτη Mike O’Sullivan παρουσιάζει τις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εισαγωγικά, ο αρθρογράφος διηγείται μία ιστορία που άκουσε από έγκυρη πηγή, σύμφωνα με την οποία ο Charles Haughey, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, είχε πολλά κοινά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο αποκαλούσε «ήρωά του».

Από πολλές απόψεις, ο Haughey είχε δίκιο, αυτός και ο Παπανδρέου είχαν πολλές ομοιότητες – έξυπνοι και διεφθαρμένοι, ηγέτες μεγάλων πολιτικών κομμάτων βάσης (οι πολιτικοί επιστήμονες συνέκριναν το Fianna Fail και το ΠΑΣΟΚ ως τις πιο ανθεκτικές πολιτικές μηχανές στην Ευρώπη).

Σημειώνεται ότι ο Παπανδρέου ήταν Κοσμήτορας της Οικονομικής Σχολής του Στάνφορντ, αλλά δεν μπορούσε να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία και αργότερα δεν μπορούσε να διαχειριστεί την προσωπική του ζωή.

Επίσης, σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις, τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα (Fianna Fail και ΠΑΣΟΚ) έχουν περιοριστεί σε πολύ μικρότερους παίκτες.

Αυτό ήταν εμφανές στις ελληνικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας – ενώ το ποσοστό των ψήφων που κατείχε το ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε στο 11% από 8%, είναι μια σκιά της μηχανής που ήταν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πολιτικού αντιπάλου του Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κέρδισε μια εντυπωσιακή νίκη και πιθανότατα θα τα πάει ακόμα καλύτερα σε δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, καθώς είναι προφανής η επιθυμία των Ελλήνων για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

Η ελληνική κοινωνία και ο τρόπος που διοικείται η χώρα έχουν αλλάξει, αν και υπάρχουν κάποιοι απόηχοι από τα πράγματα που θυμάται ο αρθρογράφος από τις ειδήσεις της δεκαετίας του 1990 – διαφθορά στις προμήθειες και τις μεταφορές (τα αίτια της συντριβής των τρένων στη Βόρεια Ελλάδα τον Φεβρουάριο) και εκεί εξακολουθούν να καταγράφονται σκάνδαλα.

Η μεγάλη πρόκληση για τον Μητσοτάκη τώρα δεν είναι τόσο να παρατείνει την άνοδο της οικονομίας – οι επενδυτές ήδη την αξιολογούν εκ νέου (οι αποδόσεις των ομολόγων είναι κάτω από αυτές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου) αλλά να κάνει αποφασιστικές αλλαγές ως προς τον τρόπο λειτουργίας του παρελθόντος όσον αφορά τον τρόπο που διοικείται το κράτος.

Ο άλλος εξόφθαλμος (από την εμπειρία του αρθρογράφου) τομέας για τη μεταρρύθμιση είναι η εκπαίδευση – ιδίως η δημιουργία ενός πολύ καλύτερου συστήματος δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι Έλληνες να είναι ευτυχείς να παραμείνουν στην Ελλάδα για την εκπαίδευσή τους και στη συνέχεια να εργαστούν εκεί.

Μια νέα εξέλιξη για την Ελλάδα είναι η αλλαγή της τύχης και της συμπεριφοράς του μεγαλύτερου γείτονά της. Στη δεκαετία του 1990 υπήρχε συνεχής ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τόσο για την Κύπρο όσο και για τα μικρά ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές στενές επαφές μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αεροπορίας.

Ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία λίγο πριν η Ελλάδα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας, το εύρος της κατασκευής υποδομών και ο αυξανόμενος ρόλος της ως πρότυπο για τα κράτη της Μέσης Ανατολής έβαλαν την Ελλάδα στη σκιά.

Η πρόοδος της Τουρκίας έχει χαθεί και η οικονομία της δεν απέχει πλέον πολύ από την κρίση. Η ανησυχία για την Ελλάδα είναι ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση με την Ελλάδα ως αντιπερισπασμό από τις συνέπειες της δικής του μακροχρόνιας θητείας.

Ενώ οι Έλληνες το έχουν συνηθίσει (τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας χειρίστηκαν καλά τις σχέσεις με την Τουρκία), θα μπορούσε να είναι μια περιττή επιπλοκή ακριβώς όταν τα πράγματα πάνε με τον σωστό τρόπο.

ΠΗΓΗ: Forbes – Old Democracy, New Economy – Is This A New Beginning For Greece?

Μητσοτάκης στην Καθημερινή: Δεν θα καβαλήσω το καλάμι, δεν θα ανεχθώ φαινόμενα αλαζονείας – Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: