Η Κύπρος και το Ισραήλ επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία σύνδεσης φυσικού αερίου, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu παρίστανται στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου – Ισραήλ. Πηγή φωτογραφίας ΡΙΟ, ΓΤΠ, Ανδρέας Λουκαΐδης




Το πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκριση του Georgios Georgiou και του Paul Tugwell μεταδίδει ότι η Κύπρος εντείνει τις προσπάθειες για την κατασκευή μιας νέας σύνδεσης φυσικού αερίου με το Ισραήλ, προκειμένου να εξάγει τα καύσιμα στην Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο.

Αφού προηγουμένως υποσχέθηκε υποστήριξη σε έναν αγωγό 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (9,7 δισεκατομμύρια δολάρια) γνωστό ως East Med – ο οποίος είχε στόχο να συνδέσει κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα και την Ιταλία – η Κύπρος θέλει τώρα να επικεντρωθεί σε ένα λιγότερο δαπανηρό σχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου.

«Προτείνουμε έναν εναλλακτικό αγωγό για εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, υγροποίηση αυτού του φυσικού αερίου στην Κύπρο και μετά εξαγωγή του στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου σε συνέντευξή του στη Λευκωσία.

Η Κύπρος θα πραγματοποιήσει μία διήμερη συνάντηση εργασίας στην Λευκωσία, από την προσεχή Δευτέρα, που θα επεξεργαστεί το έργο. Συμμετέχοντες θα είναι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται ήδη στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπως η TotalEnergies SE, η Exxon Mobil Corp, η Eni SpA και η Shell Plc.

Το σχέδιο θα επιτρέψει την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ και τα υπεράκτια ευρήματα της Κύπρου όχι μόνο για περαιτέρω εξαγωγή, αλλά και για χρήση φθηνότερης πηγής ενέργειας στο νησί, είπε ο Παπαναστασίου.

«Για την Κύπρο, αυτό που είναι σημαντικό είναι να εφοδιάζεται με φυσικό αέριο για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, αλλά για να είναι βιώσιμο το έργο πρέπει να μπορούμε να υγροποιούμε το αέριο μέσω ενός τερματικού σταθμού ή FLNG», είπε ο Παπαναστασίου.

Για το Ισραήλ, η προτεινόμενη σύνδεση «παρέχει τα οικονομικά οφέλη από την υγροποίηση του φυσικού αερίου του στην ΕΕ με χρήση πράσινης ενέργειας», καθώς η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση LNG θα λειτουργήσει χρησιμοποιώντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, είπε.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις χώρες να καταλήξουν σε ταχύτερη επίλυση μιας διαφοράς σχετικά με την έκταση του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη και τη σύνδεσή του με το γειτονικό κοίτασμα φυσικού αερίου Yishai στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Ενώ τα προηγούμενα σχέδια για πιθανή μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου σε εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση παραμένουν μια «προφανής λύση λόγω της ύπαρξης υποδομών», εναπόκειται στους «επενδυτές να αποφασίσουν ποια λύση προτιμούν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να επιλέξουν και τα δύο», είπε ο Παπαναστασίου.

ΠΗΓΗ: Cyprus Speeds Up Efforts to Build Natural Gas Link With Israel

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ σε σημαντική σύσκεψη στη Λευκωσία: Αναμένεται και επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: