Οι «φυλές» της κυπριακής Δεξιάς πελαγοδρομούν μεταξύ της Αννίτας και του Προέδρου Χριστοδουλίδη: Ο ΔΗΣΥ, τα επόμενα και τα παρεπόμενα…

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε μέρος στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Διακρίνεται με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία μέσω του ΓΤΠ, PIO, ΠτΔ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο .




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Ο κοινωνικός επιστήμονας νιώθει δικαιωμένος όταν βλέπει να υιοθετούνται έννοιες ανάλυσης για τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), το μεγάλο κόμμα της κυπριακής Δεξιάς, που πρότεινε και χρησιμοποίησε στα άρθρα του και τα βιβλία του εδώ και πολλά χρόνια.

Έκαναν έτσι την εμφάνιση τους όροι ανάλυσης όπως «Λαϊκή Δεξιά», «Φιλελεύθερη Πτέρυγα», «Αστική Τάξη» κ. α. Εν ολίγοις πολλοί από όσους γράφουν και αναλύουν όσα συμβαίνουν στον ΔΗΣΥ διαπιστώνουν ότι υπάρχει στο κόμμα συγκατοίκηση δύο κοινωνικών ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, αυτό υποστηρίζω από χρόνια στις δικές μου αναλύσες, σε πολλαπλά άρθρα μου, αλλά και στα βιβλία μου. Ότι δηλαδή, αρκετά απλοποιημένα βεβαίως εδώ, ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε ως το κόμμα της κυπριακής μεταπρατικής αστικής τάξης και παραμένει ως τέτοιο μέχρι σήμερα.

Χρειαζόταν όμως και λαϊκό ακροατήριο! Και μάζεψε ποικιλόμορφα στοιχεία που διαμόρφωσαν αυτό που θα λέγαμε λαϊκή Δεξιά. Άρα μεταπρατική αστική τάξη και λαϊκή Δεξιά συνυπάρχουν στο ίδιο κόμμα. Στο δημοψήφισμα του 2004 η λαϊκή Δεξιά δεν ακολούθησε στη μεγάλη πλειοψηφία της τους μεταπράτες αστούς υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές υπήρξε επίσης σχίσμα, καθώς τόσο τμήμα της ομάδας της μεταπρατικής αστικής τάξης όσο και τμήμα της λαϊκής Δεξιάς, στήριξαν τον Χριστοδουλίδη. Από την ίδρυση του ως τα σήμερα το κόμμα γνώρισε φυσικά και μεταλλάξεις και προσαρμογές ανάλογες με αυτές του κυπριακού κοινωνικού σχηματισμού γενικότερα.

  • Η επόμενη τετραετία θα είναι κρίσιμη για την πορεία του κόμματος όπως άλλωστε και για την πορεία του κυπριακού πολιτικού συστήματος.
  • Η κυπριακή κοινωνία μεταμορφώνεται, αλλάζουν οι δομές της και τα κόμματα θα εκφράσουν στην πολιτική σκηνή αυτές τις αλλαγές, θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπούν. Και το ίδιο θα κάνει ασφαλώς και ο ΔΗΣΥ.

Φαινομενικά έχουν δίκαιο όσοι διαπιστώνουν ότι οι εκλογές για την νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ δείχνουν μια σχετική επικράτηση της λαϊκής Δεξιάς σε βάρος της φιλελεύθερης πτέρυγας, τουτέστιν σε βάρος της μεταπρατικής αστικής τάξης. Θα υπενθυμίσω όμως ότι κάτι παρόμοιο φάνηκε να συμβαίνει και όταν ο Κληρίδης ανέλαβε ως Πρόεδρος και όλη η τότε κομματική ηγεσία μετακόμισε στην κυβέρνηση, εξοστρακίστηκε ο Μάτσης και ανέλαβαν οι λοχαγοί, όπως γράφτηκε τότε.

Γρήγορα, όμως, οι λοχαγοί, με πρώτο και καλύτερο τον Αναστασιάδη, ενσωματώθηκαν στην ομάδα της αστικής τάξης. Όπως τότε υπήρχε η σκιά του Κληρίδη που επηρέαζε τις κομματικές διεργασίες και τώρα θα υπάρχει η σκιά του Αναστασιάδη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επηρεάζει την πορεία του ΔΗΣΥ και πάντα υπέρ της ομάδας της αστικής τάξης σε βάρος της λαϊκής Δεξιάς.

Ο ΔΗΣΥ δεν ξέφυγε ποτέ από τον έλεγχο της κυπριακής μεταπρατικής αστικής τάξης και φαίνεται από δύσκολο ως ακατόρθωτο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο μέλλον.

Με αυτή την έννοια, ο ΔΗΣΥ μπορεί να δηλώνει αντιπολίτευση, αλλά στα δύσκολα δεν θα έχει άλλη επιλογή από του να στηρίζει Χριστοδουλίδη, σπλάχνο εκ των σπλάχνων του, με την μισή κυβέρνηση να είναι συναγερμική και τους κυριότερους υπουργούς του να διασυνδέονται με την μεταπρατική αστική τάξη.

  • Επιπλέον υπάρχει και η σκιά του Αναστασιάδη, τον οποίο καθημερινά υπερασπίζεται ο νυν Πρόεδρος και επί της ουσίας φαίνεται να συνεχίζει μια δική του τρίτη πενταετία.

Εντούτοις ένας υπόγειος ανταγωνισμός θα διατηρηθεί ανάμεσα στον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Αννίτα Δημητρίου με στόχο τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Οι δυσαρεστημένοι από τον Χριστοδουλίδη αλλά και όσοι θα συνεχίσουν να τον βλέπουν ως «αποστάτη», θα συνασπίζονται και θα προωθούν την πρόεδρο της Βουλής.

Αλλά και οι «σωματοφύλακες» του Χριστοδουλίδη θα προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να την κοντύνουν… Το κάνουν ήδη. Το ενοχλητικό είναι πως δεν θα λείπουν και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, ιδίως εναντίον της Αννίτας Δημητρίου, γυναίκας ούσης αλλά και επειδή πολλοί είναι εκείνοι που θεοποιούν τον Χριστοδουλίδη και υποτιμούν την Δημητρίου.

Θα έχουμε πολλά επεισόδια και θέαμα! Το εξίσου ενοχλητικό είναι ότι μπορεί να φτάσουμε στις επόμενες προεδρικές εκλογές με τους κύριους υποψήφιους να προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς και δη του ΔΗΣΥ, με τα άλλα κόμματα ανίκανα να προτείνουν δικούς τους υποψηφίους, όπως έγινε και σε αυτές τις προεδρικές εκλογές.

Το γήπεδο του ΔΗΣΥ είναι μεγάλο και ευρύχωρο! Κάποια πράγματα βεβαίως θα διαφανούν καλύτερα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

Υ.Γ. Όσα συμβαίνουν με τους διορισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη και των υπουργών του, δείχνουν πόσο βαθιά ριζωμένο είναι το ρουσφέτι και το πελατειακό κράτος σε αυτό τον τόπο. Και ότι ο Χριστοδουλίδης ακολουθεί την πεπατημένη του Αναστασιάδη και σε αυτό το θέμα όπως και σε άλλα. Τον οποίο άλλωστε δεν παραλείπει να υπερασπίζεται. Η μεγάλη του ΔΗΣΥ σχολή!

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θέλει Κύπρο, Αιγαίο για να εφαρμοστεί η Γαλάζια Πατρίδα: Η απόλυτη περιγραφή από τον εμπνευστή του τουρκικού οράματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: