Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν μπορούν να κάνουν όπως οι γάτες με τα περιττώματά τους: Ή θα κτυπήσουν τη διαφθορά ή θα λύσουν το πρόβλημα οι Αμερικανοί με τις κυρώσεις…

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών κτύπησε άγρια τους συνεργάτες των Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο. Φωτογραφία via Facebook, The U.S. Department of the Treasury




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Λευκωσία

Η επιβολή των κυρώσεων σε Κύπριους πολίτες και εταιρείες, έδειξε κατ’ εμέ το εξής, στο οποίο πρέπει η νέα κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη να δώσει μεγάλη σημασία:

Η διαφθορά για να κτυπηθεί πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από το εξωτερικό. Εκτός της Κύπρου, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα και άλλες χώρες. Διότι τα κατεστημένα, πολιτικά και οικονομικά, δεν έχουν την παραμικρή βούληση να κτυπηθούν με τους διεφθαρμένους.

Μπορεί να μην επέλεξαν την Ελλάδα οι Ρώσοι ολιγάρχες για να ξεπλύνουν το παράνομο χρήμα τους, αλλά η χώρα διαθέτει το άλλο είδος αυτού του φαινομένου: τους εγχώριους, οι οποίοι διαθέτουν χρήματα πολλά, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και ποδοσφαιρικές ομάδες. Και αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό, όπως είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες για την Κύπρο.

Επίσης, πριν προχωρήσω την ανάλυση μου, θα ήθελα να τοποθετηθώ για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, ότι οι αμερικανικές κυρώσεις χρησιμοποιούνται πολιτικά, είτε για το εθνικό θέμα του Κυπριακού, είτε για να επιβληθούν στρατηγικά στην περιοχή με επίκεντρο το νησί.

  • Χωρίς να αμφισβητώ τις πληροφορίες κανενός, πιστεύω ότι δεν συμβαίνει αυτό. Η Κύπρος έχει πραγματικό πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την ίδια. Δεν έπρεπε να επιτρέψει να της το επιλύσουν άλλοι.

Από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη υπέγραψε τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, έπρεπε να τις υλοποιήσει μέσα στην Κύπρο. Γνώριζε τι συνέβαινε, επειδή παλαιότερα και το δικό του γραφείο είχε πελάτες Ρώσους ολιγάρχες, ενώ είχε συνεργαστεί και με άλλα δικηγορικά γραφεία για να περάσουν οι εν λόγω «κύριοι» τα χρήματα τους μέσα από το κυπριακό πλυντήριο.

Οπότε είχε και την ευθύνη για να εξέλθει καθαρό το νησί από αυτόν τον κυκεώνα. Δεν έκανε απολύτως τίποτα και θα κριθεί γι’ αυτό. Άφησε την καυτή πατάτα στον διάδοχο του, ο οποίος έχει μοναδική ευκαιρία -και πρέπει να την αδράξει- για να βγει νικήτρια η Κύπρος από αυτή τη διαφθορά που κυριαρχεί στο πολιτικό και το οικονομικό κατεστημένο της Κύπρου.

Όλους αυτούς, τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει. Το διεφθαρμένο σύστημα είχε φροντίσει να καλύψει τα νώτα του και με νόμους.

Έχουν δίκιο αυτοί που υπέστησαν τις κυρώσεις, ότι δεν παραβίασαν τους κυπριακούς νόμους. Ναι, αλλά πρόκειται για νόμους μαριονέτες όπως οι πολιτικοί που τους ψήφισαν. Διότι, για να το επαναλάβω, σχεδιάστηκαν και ψηφίστηκαν για να καλύπτεται η διαφθορά. Όχι για να εξαρθρώνεται.

Ο πρόεδρος της Κύπρου αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς διότι αυτοί έχουν τα στοιχεία. Οι Εγγλέζοι είναι πιόνια στους οποίους δεν δίνει κανένας σημασία στον κόσμο όλο. Και είναι σοφή η απόφαση για συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει στο νησί μία εξαιρετική διπλωμάτη, την Τζούλι Φίσερ, η οποία δείχνει μεγάλη ευαισθησία για τα προβλήματα της Κύπρου.

Και για το Κυπριακό, αλλά και το νέο πρόβλημα που προέκυψε, μετά το κτύπημα που κατάφερε η Ουάσιγκτον σ’ αυτούς που θεωρεί συνεργάτες των Ρώσων ολιγαρχών.

  • Η κ. Φίσερ συνεργάζεται με το Προεδρικό Μέγαρο και τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση να εξέλθει αυτής της κρίσης και να καθαρίσει και να σταματήσει να είναι πλυντήριο του κάθε απατεώνα. Απόλυτα σωστή θέση. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει όπως οι γάτες με τα περιττώματά τους.

Ξεκίνησα αυτό το κείμενο με την αναφορά ότι έπρεπε να ασχοληθούν οι ξένοι, και ειδικά οι Αμερικανοί για να καθαρίσουμε τον στάβλο μας.

Προβλέπω ότι το ίδιο θα συμβεί στην Ελλάδα. Διότι στη «Μητέρα Πατρίδα» η κατάσταση με τους ολιγάρχες, λόγω του ποδοσφαίρου, έγινε εκρηκτική. Δεν βλέπω τρόπο να καθίσουν το ίδιο τραπέζι για να λύσουν τα προβλήματα, που βασικά ξεκινούν από τον χαρακτήρα του καθενός και μετά από τα συμφέροντά τους.

Έχουν γίνει πολύ δυνατοί, πιο ισχυροί και από τους πολιτικούς, οι οποίοι έδωσαν την ευκαιρία στους ολιγάρχες, όχι μόνο να μην τους εκτιμούν, αλλά να τους θεωρούν υπαλλήλους τους.

Οι δικαστικοί πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είναι η ώρα να επικρατήσει το καλό εναντίον του κακού, και η Ελλάδα και η Κύπρος να γίνουν δύο κανονικές χώρες…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Θα το ομολογήσω, αν και στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, λέει η παροιμία.. Για κάποιο περίεργο λόγο, τα «Πόθεν Έσχες» των Κυπρίων πολιτικών, προκαλούν τουλάχιστον ειρωνικά χαμόγελα. Διότι δεν γίνονται πιστευτά. Ένα συγκεκριμένο «Πόθεν Έσχες» που είχα το …κουράγιο να μελετήσω, μπάζει από παντού. Διότι υποστηρίζει ότι η περιουσία του αξίζει μερικές χιλιάδες ευρώ ενώ στην πραγματικότητα διαθέτει ακίνητα πολλών εκατομμυρίων.

Θα είναι καλύτερο, διότι αποτελεί ύβρη στους πολίτες, να καταργηθεί αυτό το …μέτρο. Με την ευκαιρία θυμηθήκαμε τα δάνεια των πολιτικών, τα οποία οι περισσότεροι δεν πλήρωσαν. Υποθέτω ότι τα εξαφάνισαν. Αφού διέλυσαν τη Συνεργατική Τράπεζα, και φόρτωσαν τα χρέη της στους πολίτες, τα χρωστούμενα των πολιτικών θα χάθηκαν μαζί με τον κάποτε παντοδύναμο Συνεργατισμό. 

Το τελευταίο διάστημα λαμβάνουμε ηλεκτρονικά μηνύματα για τους τρόπους που χρησιμοποιούν τα «κοράκια» των τραπεζών για να εξασφαλίσουν τα χρήματα που τους χρωστούν οι πολίτες. Εμείς θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε, διότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έδειξε να ασχολείται με το μείζον αυτό ζήτημα. Αλλά πρέπει να το πράξει το συντομότερο δυνατόν. Φοβάμαι πως ο υπουργός του των Οικονομικών τις τράπεζες θέλει να προστατεύσει, όχι τους πολίτες. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Όλοι καταδικάσαμε την επίθεση του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εναντίον της κ. Αννίτας Δημητρίου. Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και του ΔΗΣΥ, απάντησε αλλά θεωρώ ότι έχασε μία μεγάλη ευκαιρία που της πρόσφερε στο πιάτο το απαράδεκτο αυτό τσιράκι του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έπρεπε η κουβέντα να μείνει στο “ηλιακό” σχόλιο, διότι έδειξε μία αδυναμία στον Τούρκο πολιτικό. Τελικά, και το πρόβλημα αφορά κυρίως τους διπλωμάτες, δεν ξέρουμε να απαντάμε στους Τούρκους. Χρησιμοποιείται μία ξύλινη γλώσσα, την οποία οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν, και που οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται. Το αφήγημα πρέπει να αλλάξει. Η κυρία Πρόεδρος της Βουλής, ως η δεύτερη τη τάξη, αντί να αναλώνεται με τον «πόλεμο» μέσα στον ΔΗΣΥ, ας προσφέρει στο διάλογο για να αλλάξουν τα επιχειρήματά μας για την τουρκική εισβολή και κατοχή. Ότι έπραξε η Τουρκία στο νησί μας, το μιμήθηκε ο αυταρχικός πρόεδρος της Ρωσίας. Τόσο απλά πράγματα. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Οι οπαδοί του ΔΗΣΥ έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν το κόμμα τους. Να αναδείξουν νέους ανθρώπους, που θα μπορούσαν να ενώσουν το βαθιά διχασμένο κόμμα της Δεξιάς και να το παραδώσουν καθαρό στην κοινωνία, για το καλό της Κύπρου. Διάβασα ένα κείμενο του Δρα Νεόφυτου Ζαμπά και μου άρεσαν οι ιδέες του, διεκδικεί θέση στο Πολιτικό Γραφείο (Π.Γ.). Και βεβαίως οι σκέψεις του Μάριου Ηλία που τον γνωρίζω από τα παιδικά του χρόνια στην Αναφωτία. Επίσης διεκδικεί θέση στο Π.Γ. 

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πως την είδατε «σύντροφοι» τη δουλειά; Γιατί πρέπει να τερματίσετε την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενώ τα πράγματα είναι ελπιδοφόρα; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: