Η αποχή είναι για άλλη μια φορά ο μεγάλος νικητής των εκλογών: Ήταν πραγματικά πρωτοφανές για την Ελλάδα το αποτέλεσμα στην κάλπη

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Δευτέρα 22 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ, Λάρισα

Οι εκλογές τέλειωσαν με νικητή την Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) που εξασφάλισε ένα ανέλπιστα μεγάλο ποσοστό. Το αποτέλεσμα στην κάλπη ήταν πραγματικά πρωτοφανές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε ένα αποτέλεσμα που δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος! Πολλοί πίστευαν ότι μετά το έγκλημα των Τεμπών θα ξημέρωνε μια άλλη μέρα. Ότι ο λαός θα ψήφιζε διαφορετικά.

Φαίνεται πως η πρόταξη της σταθερότητας υπερίσχυσε όλων των άλλων…. Το αίτημα της σταθερότητας ήταν κυρίαρχο στις κάλπες της 21ης Μαΐου και εκεί η Ν.Δ. και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριάρχησε.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι όροι μοιάζουν να αντιστρέφονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά καταποντίσθηκε. Η προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να πείσει και μοιραία οδηγήθηκε σε μία συντριπτική ήττα. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν εκτός Βουλής!

  • Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμη του, ωστόσο δεν κατάφερε να επανεντάξει όλους όσους τα τελευταία χρόνια το εγκατέλειψαν επιλέγοντας να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Αύξηση του εκλογικού του ποσοστού είχε και το ΚΚΕ το οποίο επίσης σε πολύ μικρό βαθμό επωφελήθηκε από την κατάρρευση στου ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, από την κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο απ΄ όλους επωφελήθηκε η Ν.Δ.! Ο Κυριάκος Βελόπουλος φαίνεται ικανοποιημένος για το 4,5%. Εντύπωση προκάλεσε η άγνωστη «ΝΙΚΗ» του Δημητρίου Νατσιού που βρέθηκε μια ανάσα από την Βουλή, όπως και η «Ελεύθερη Πλεύση» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο  Βαρουφάκης πνίγηκε στην αλαζονεία του.

Μελανό σημείο για τις εκλογές αποτελεί (και δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια) η μεγάλη αποχή. Για την οποία αποχή δεν έγινε κανένα απολύτως σχόλιο από κανένα πολιτικό αρχηγό! Ούτε και από τα περισσότερα ΜΜΕ. Σχεδόν 4 στους 10 ψηφοφόρους δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Και η επόμενη μέρα: Κάλπες ξανά! Μέχρι η Ν.Δ. να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή. Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δείχνει να μην είναι και πολύ δύσκολο…

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης τα δεδομένα δείχνουν να αντιστρέφονται. Μέχρι σήμερα ήταν η Κουμουνδούρου που καλούσε τους ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πυκνώσουν τις τάξεις της, τώρα είναι η Χαριλάου Τρικούπη που καλεί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Κατά τον Μάκη Βορίδη, στις τελευταίες εκλογές αναμετρήθηκαν δύο ιδεολογικές πλατφόρμες και η μια ηττήθηκε. Έχω την εντύπωση ότι ελάχιστοι άνθρωποι σήμερα πιστεύουν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ιδεολογία των κομμάτων εξουσίας. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησαν τη χώρα και την κυβέρνησαν όπως και η Ν.Δ., χωρίς καμιά σχεδόν οικονομική μετατόπιση σε αριστερές ιδεολογίες.

  • Και οι δημοσκοπήσεις; Καιρός να κάνουν την αυτοκριτική τους οι δημοσκόποι. Δεν είναι πρώτη τους φορά που τα έκαναν κυριολεκτικά θάλασσα.

Υστερόγραφο: Οι νέοι μεταναστεύουν και το κενό τους συμπληρώνουν κάθε λογής μετανάστες. Το έγκλημα θεριεύει, η παραβατικότητα των νέων στο ζενίθ, οι χούλιγκαν κυριαρχούν παντού, υπάρχει και ρουσφέτι, υπάρχει και φτώχια και ακρίβεια κυρίες και κύριοι… Μην τα εξιδανικεύουμε όλα! Αυτοί είναι οι λόγοι που κατά την άποψη μου το 40% των ψηφοφόρων δεν προσήλθε στις κάλπες! Κάτι που σημαίνει ότι τα ποσοστά των κομμάτων δεν είναι αυτά που παρουσιάζονται.

*Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

Όπως όλα δείχνουν, η νέα θητεία του Ερντογάν δημιουργεί ένα νέο σοβαρό Ανατολικό Ζήτημα: «Οι δικτάτορες δεν εκλέγονται με δεύτερο γύρο εκλογών», είπε στον Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: