Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί πολίτες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, μία μέρα πριν τις εκλογές, Σάββατο 20 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Τα hedge funds έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους έναντι του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καθώς η χώρα κατευθύνεται στις κάλπες αυτό το Σαββατοκύριακο, επειδή ανησυχούν για την πιθανότητα πολιτικής παράλυσης μετά τις εκλογές, γράφει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Mary McDougall).
Η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών — γνωστή ως shorting — έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 αυτή την εβδομάδα σε πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence — από περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια στην αρχή της χρονιάς.
Το ελληνικό χρέος είχε καλύτερες επιδόσεις από αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέχρι στιγμής φέτος, και τον περασμένο μήνα η S&P άλλαξε την προοπτική της για τη χώρα από σταθερή σε θετική, βάζοντάς την στο κατώφλι της ανάκτησης της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας που έχασε το 2010.
«Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης για ένα διάστημα, επομένως η αύξηση των shorts έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα [ανοδική] αφήγηση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Antoine Bouvet, επικεφαλής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά επιτόκια στην ING.
«Μέχρι στιγμής η προοπτική των εκλογών δεν έχει επιβραδύνει την απόδοση των ομολόγων, αλλά θα πρέπει να δούμε μετά τα αποτελέσματα».
Το χάσμα ή —περιθώριο (spread)— μεταξύ των αποδόσεων του 10ετούς χρέους της Ελλάδας και της Γερμανίας — ένα βασικό όργανο για την αξιολόγηση κινδύνου των επενδυτών — μειώθηκε από περισσότερες από 2,8 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο σε περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες αυτόν τον μήνα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύεται με απόδοση 4,04%, χαμηλότερη από την απόδοση 4,3% για την Ιταλία, η οποία έχει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Οι αποδόσεις πέφτουν όταν οι τιμές αυξάνονται.
Ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια της Rabobank, σημείωσε ότι υπήρξε μόνο μία προηγούμενη φορά την τελευταία δεκαετία όταν αυτή η διαφορά ήταν αρνητική.
Επρόκειτο για πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η αναστροφή διήρκεσε πολύ. «Μπορώ να καταλάβω γιατί οι επενδυτές γρήγορου χρήματος θα τοποθετούνταν για την πιθανότητα παρόμοιας αντιστροφής», είπε, προσθέτοντας ότι εάν το κυβερνών κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, αυτό θα φέρει αβεβαιότητα στις αγορές.
Παρά την απότομη αύξηση των όγκων shorting, οι επενδυτές σημειώνουν ότι η συνολική κλίμακα εξακολουθεί να είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού ελληνικού χρέους, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 400 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά κατέχονται από επίσημους φορείς και όχι από επενδυτές.
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία, οι αρνητικές τοποθετήσεις έναντι των ομολόγων της χώρας κορυφώθηκαν σε περισσότερα από 15 δισ. δολάρια.
Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι, αφού η Ελλάδα πέρασε χρόνια ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, η οικονομική της απόδοση είναι πλέον ισχυρή, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αυξάνεται κατά 5,9% πέρυσι. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασε στο 206% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μειώθηκε στο 171% πέρυσι.
Ο Κώστας Μήλας, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, λέει ότι τα hedge funds μπορεί να αυξάνουν τα στοιχήματα έναντι του ελληνικού χρέους λόγω «νευρικότητας και δεύτερων σκέψεων» πριν από τις εκλογές, αλλά δεδομένου ότι οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το ιταλικό χρέος, «οι επενδυτές δεν πανικοβάλλονται σήμερα”.
ΠΗΓΗ: Financial Times, Mary McDougall – Bets against Greek bonds hit highest level since 2014 – Υπότιτλος: Investors’ nerves mount over the possibility of political paralysis after this weekend’s election
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE