Η ανακύκλωση του μέλλοντος: Βρέθηκαν μικρόβια που διασπούν τα πλαστικά σε χαμηλές θερμοκρασίες

FILE PHOTO: pixabay.com@Hans/https://pixabay.com/users/hans-2/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=115069




Μικρόβια που μπορούν να αφομοιώσουν ή να “χωνέψουν” τα πλαστικά σε χαμηλές θερμοκρασίες ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στις Άλπεις και την Αρκτική, γεγονός που σημαίνει πως  θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανακύκλωση του αύριο.

Πολλοί μικροοργανισμοί που μπορούν να το κάνουν αυτό έχουν ήδη βρεθεί, αλλά συνήθως λειτουργούνμόνο σε θερμοκρασίες πάνω από 30C . Αυτό σημαίνει ότι η χρήση τους στη βιομηχανική πρακτική είναι απαγορευτικά ακριβή λόγω της απαιτούμενης θέρμανσης. Σημαίνει επίσης ότι η χρήση τους δεν είναι μηδενική ή ουδέτερη σε άνθρακα.

 Ομως, επιστήμονες από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο WSL ανακάλυψαν μικρόβια που μπορούν να το κάνουν αυτό στους 15 C, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική ανακάλυψη στη μικροβιακή ανακύκλωση. 

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Microbiology .

Ο Δρ Joel Rüthi από το WSL και οι συνεργάτες του πήραν δείγματα 19 στελεχών βακτηρίων και 15 μυκήτων που αναπτύσσονταν σε πεταμένο ή σκόπιμα θαμμένο πλαστικό που κρατήθηκε στο έδαφος για ένα χρόνο στη Γροιλανδία, στο Σβάλμπαρντ και την Ελβετία .

Άφησαν τα μικρόβια να αναπτυχθούν ως καλλιέργειες ενός στελέχους στο εργαστήριο στο σκοτάδι στους 15 C και τα δοκίμασαν για να δουν αν μπορούσαν να αφομοιώσουν διαφορετικούς τύπους πλαστικού.

Τα πλαστικά που δοκιμάστηκαν περιελάμβαναν μη βιοαποδομήσιμο πολυαιθυλένιο (PE) και βιοαποδομήσιμο πολυεστέρα-πολυουρεθάνη (PUR) καθώς και δύο εμπορικά διαθέσιμα βιοαποδομήσιμα μείγματα τερεφθαλικού αδιπικού πολυβουτυλενίου (PBAT) και πολυγαλακτικού οξέος (PLA).

Κανένα από τα στελέχη δεν μπόρεσε να αφομοιώσει το ΡΕ, ακόμη και μετά από 126 ημέρες επώασης σε αυτά τα πλαστικά.

Όμως 19 στελέχη (56%), συμπεριλαμβανομένων 11 μυκήτων και οκτώ βακτηρίων, μπόρεσαν να αφομοιώσουν πολυεστέρα και πολυουρεθάνη [PUR] στους 15 C, ενώ 14 μύκητες και τρία βακτήρια ήταν σε θέση να αφομοιώσουν τα πλαστικά μείγματα PBAT και PLA.

Ο Rüthi είπε: «οι νέες μικροβιακές ταξινομήσεις  που ελήφθησαν από την «πλαστίσφαιρα» των αλπικών και αρκτικών εδαφών ήταν σε θέση να διασπάσουν τα βιοαποδομήσιμα πλαστικά στους 15 C. Αυτοί οι οργανισμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μιας ενζυμικής διαδικασίας ανακύκλωσης πλαστικού».

  • Είπε ότι ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ελεγμένων στελεχών ήταν σε θέση να υποβαθμίσει τουλάχιστον ένα από τα ελεγμένα πλαστικά.

Οι επιστήμονες  επίσης διαπίστωσαν ότι δύο αχαρακτήριστα είδη μυκήτων στα γένη neodevriesia και lachnellula, μπορούσαν να αφομοιώσουν όλα τα ελεγχόμενα πλαστικά εκτός από PE.

  • Ενώ τα πλαστικά χρησιμοποιούνται ευρέως μόνο από τη δεκαετία του 1950, τα μικρόβια μπορούν να αποδομήσουν τα πολυμερή επειδή μοιάζουν με κάποιες δομές που βρίσκονται στα φυτικά κύτταρα.

Ο Δρ Beat Frey, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε:

«Έχει αποδειχθεί ότι τα μικρόβια παράγουν μια μεγάλη ποικιλία ενζύμων αποδόμησης πολυμερών που εμπλέκονται στη διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών. Ειδικότερα, οι φυτοπαθογόνοι μύκητες αναφέρονται συχνά σε βιοαποδομημένους πολυεστέρες».

  • Οι επιστήμονες δοκίμασαν τα μικρόβια μόνο σε μία θερμοκρασία, επομένως δεν έχουν βρει ακόμη την καταλληλότερη χρήση τους. Ωστόσο, λένε ότι λειτουργούν καλά μεταξύ 4C και 20C.

Ο Frey είπε:

«Η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα είναι ο εντοπισμός των ενζύμων αποδόμησης του πλαστικού που παράγονται από τα μικροβιακά στελέχη και η βελτιστοποίηση της διαδικασίας λήψης μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω τροποποίηση των ενζύμων για τη βελτιστοποίηση ιδιοτήτων όπως η σταθερότητα των πρωτεϊνών».

Με πληροφορίες από The Guardian

Tik Tok: «Κέντρο Ελληνικών Εκλογών» μέσα στην εφαρμογή με πληροφορίες, ελεγμένες πηγές και hashtags

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: