Γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν συνεπαίρνει τα πλήθη: Μήπως κατάφερε να θέσει ως προτεραιότητα στην προεκλογική ατζέντα την “εθνική υπερηφάνια”;

epa10661873 People walk past the Eminonu New Mosque the day after the second round of presidential elections, in Istanbul, Turkey, 29 May 2023. Turkish President Recep Tayyip Erdogan won Turkey’s presidential run-off on 28 May and was re-elected president, according to Turkey’s Supreme Election Council. EPA, ERDEM SAHIN




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ*, Αθήνα

Οι σχεδόν παράλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία προσφέρονται για την εξαγωγή μερικών χρήσιμων συμπερασμάτων. Αναλογίες επί της ουσίας δεν υπάρχουν, αν εξαιρέσει ίσως κανείς τις καθεστωτικές πρακτικές και τον ασφυκτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Η προεκλογική ατζέντα στην γειτονική χώρα μονοπωλήθηκε από τον εθνικισμό, την χειραγώγηση δηλαδή μιας νεοαποκτηθείσας τουρκικής «περηφάνιας» ενώ στην Ελλάδα το διακύβευμα ήταν πολύ πιο πεζό, στυγνά ωφελιμιστικό και προσανατολισμένο στο ατομικό συμφέρον, μακριά από οράματα εθνικής ανάτασης και συλλογικού αναστοχασμού.

Στην Τουρκία ο λαός ψήφισε με γνώμονα ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ισχυροποίηση του διεθνούς αποτυπώματος της «μεγάλης πατρίδας» και στην Ελλάδα με γνώμονα ποιος μπορεί να εγγυηθεί την συνέχιση αυτής της -μίζερης για τους περισσότερους- «κανονικής» καθημερινότητας μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου ο ρόλος της χώρας, αλλά και του ελληνικού έθνους, περιθωριοποιείται δραματικά.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι δεν είναι κατ’ ανάγκην πιο κουτοί ή πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι. Είναι σίγουρα πιο συντηρητικοί και παραδοσιακοί στις αντιλήψεις τους που δεν έχουν διαβρωθεί από την επέλαση των νέων «πανανθρώπινων» αξιών της παγκοσμιοποίησης. Επιπλέον διαπνέονται από ένα αίσθημα «εθνικής συνείδησης» που στην Ελλάδα φαίνεται πλέον να έχει απωλεσθεί.

  • Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν εδραιώθηκε επειδή πόνταρε σε κάποια ταπεινά ένστικτα θρησκευτικού φανατισμού που ειδικά στην ισλαμική θρησκεία καλλιεργούνται για να χαλυβδώσουν το φρόνημα των πιστών. Αυτή είναι η μία μόνο όψη του νομίσματος.

Ο Τούρκος ηγέτης ασφαλώς και εργαλειοποίησε τη θρησκεία για να καταπνίξει τις σειρήνες του δυτικόφιλου κεμαλισμού, αλλά και για να αναδείξει το αυτοκρατορικό όραμα της διακυβέρνησης του. Το Ισλάμ είναι συνυφασμένο με τις μεγάλες στιγμές της «ένδοξης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και ο Κεμαλισμός με την διάσωση μιας εδαφικά ακρωτηριασμένης(σ.σ. έτσι την βλέπουν οι Τούρκοι)νεότερης Τουρκίας.

Αντιστοίχως και στην Ελλάδα η Ορθόδοξη Πίστη είναι επίσης συνυφασμένη με τις ενδοξότερες στιγμές της νεότερης Ιστορίας μας. Όχι μόνο του Βυζαντινού μεγαλείου, της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ή του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και σχετικά πρόσφατες.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τεράστιες μορφές της Ιεραρχίας, που θυσιάστηκαν προασπίζοντας την τιμή του Γένους, όπως ο Χρυσόστομος της Σμύρνης, ή εμβληματικούς Αρχιεπισκόπους που δεν έσκυψαν το κεφάλι στους Κατακτητές όπως ο μεγάλος (και παραγνωρισμένος) Χρύσανθος που αρνήθηκε να ορκίσει την δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα.

Αυτά όμως στην Ελλάδα έχουν παρέλθει. Η Ορθοδοξία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς δέχτηκε ανηλεή πόλεμο από μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις που την θεώρησαν μοχλό οπισθοδρόμησης στον «εξευρωπαισμό» του ελληνικού κράτους.

Σήμερα οι Ελληνες πιστοί έχουν φτάσει να δέχονται αδιαμαρτύρητα ακόμη και χρονική μετάθεση της…Ανάστασης του Κυρίου για να εξυπηρετούνται πεζές αναγκαιότητες του «επιτελικού κράτους». Ούτε η ίδια η Εκκλησία δεν έχει την αξιοπρέπεια να διαμαρτυρηθεί.

  • Ομως δεν είναι αυτό που σήμερα μας διαφοροποιεί από τους Τούρκους. Γιατί ο Ερντογάν δεν είναι πρωτίστως θρησκευόμενος. Είναι πρωτίστως εθνικιστής!

Προχθές μπροστά σε ένα εκατομμύριο παραληρούντες οπαδούς του που κατέκλυσαν το προεδρικό μέγαρο για να γιορτάσουν την νίκη του, δεν μίλησε για το Ισλάμ. «Απόψε δεν νίκησα εγώ, νίκησε το τουρκικό έθνος», τους είπε.

Η λέξη «έθνος» δεν ακούστηκε από τα τρία ελληνικά πολιτικά κόμματα εξουσίας. Ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά. Αυτό προδιαγράφει και την τύχη της χώρας σε αντίστιξη με αυτή της γειτονικής Τουρκίας που παρά τα τεράστια προβλήματα, αναδύεται σε υπερδύναμη έχοντας έναν ηγέτη που εμπνέει τον λαό του…

*Γιώργος Χαρβαλιάς
Συγγραφέας του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Και μετά το delete στον Αλέξη Τσίπρα θα δοθεί λευκή επιταγή στον Κυριάκο; Μετέωρο το μήνυμα του πρώτου γύρου των ελληνικών εκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: