Για πιθανή επαφή του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ερντογάν, ομιλεί το κανάλι Omega: Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, παρευρέθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Οι πρώτες κρούσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν για το κυπριακό από τους ευρωπαίους συνομιλητές του Νίκου Χριστοδουλίδη, έγιναν με αφορμή τα συγχαρητήρια μηνύματα που απέστειλαν για την επανεκλογή του, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρέοδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνομίλησαν τηλεφωνικώς με τον επανεκλεγέντα τούρκο πρόεδρο και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, με τον γεωγραφικό προσδιορισμό της περιοχής, δείχνουν ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έθεσαν τον παράγοντα εμπλοκής της ένωσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Καγκελάριου της Γερμανίας, κ. Steffen Hebestreit «θέλουν να συνεργαστούν για θετικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συζητήσεις που γίνονται για το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

Ο Πρόεδρος Γαλλίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι:

«Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που Γαλλία και Τουρκία πρέπει να ξεπεράσουν μαζί. Η επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη, το μέλλον της Ευρασιατικής συνεργασίας, η Μεσόγειος Θάλασσα».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να βρεθούν, και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα, στο ίδιο τραπέζι. Στη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, την οποία θα φιλοξενήσει η Μολδαβία την πρώτη Ιουνίου, και στην οποία έχει σταλεί πρόσκληση στον τούρκο πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπός του, και πιθανώς νέος υπουργός εξωτερικών, όπως φημολογείται, Ιμπραχίμ Καλίν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να σπάσει την …παράδοση των πρώτων επίσημων επισκέψεών του.

Σύμφωνα με τον Προεδρικό Εκπρόσωπο, κ. Ιμπραχίμ Κάλιν:

«Παραδοσιακά, οι πρώτες μας επισκέψεις στο εξωτερικό, γίνονται σε δύο χώρες που κατ` ακρίβειαν δεν θεωρούνται εξωτερικό, στην Κύπρο και το Αζερμπαϊτζαν, οι οποίες αποτελούν μέρος μας (του τουρκικού έθνους).

Ωστόσο αυτή την Πέμπτη θα υπάρξει μια συνάντηση στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, μια σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Είχε πραγματοποιηθεί στην Πράγα (το 2016) και ο πρόεδρός μας παρέστη. Δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα συμμετέχει σε αυτήν».

Πρώτο …crash test της πρότασης Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ευρωπαϊκής ένωσης στο Κυπριακό με το διορισμό πολιτικής προσωπικότητας, αναμένεται να αποτελέσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 29ης Ιουνίου.

Εκεί αναμένεται ο πρόεδρος της δημοκρατίας να έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ετοιμότητα των Βρυξελλών να σπρώξουν την πρόταση.

Η Λευκωσία έχει ετοιμάσει προσχέδιο λεκτικού για τους όρους εντολής του απεσταλμένου και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή και το διορισμό του, και εφόσον υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες, θα τεθεί στο τραπέζι για ενσωμάτωση στα συμπεράσματα του συμβουλίου.

Η Λευκωσία μπαίνει στα βαθιά για το φυσικό αέριο: Συνεργάζεται με γειτονικά κράτη και τους ξένους ενεργειακούς κολοσσούς, λέει ο Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: