Εσωτερικός εχθρός ή κακοστημένη ρωσική προβοκάτσια; Καλικάντζαροι στην οροφή του Κρεμλίνου, αλαλούμ με τις ώρες της επίθεσης* Η ανάλυση του CNN [videos]

Βίντεο που αναδημοσίευσε το BBC τονίζοντας ότι η αυθεντικότητά του δεν έχει επαληθευτεί




Ανάλυση του CNN στα βίντεο που δημοσιοποίησαν ρωσικά δίκτυα ενημέρωσης για την επίθεση στο Κρεμλίνο προσφέρουν πλέον βάσιμες ενδείξεις ότι η όλη ιστορία περί απόπειρας δολοφονίας του Πούτιν είναι πιθανότατα μια επινοημένη, σκηνοθετημένη κατασκευή προκειμένου να αποτελέσει άλλοθι ώστε η Μόσχα να εξαπολύσει τρομοκρατικού τύπου αντίποινα στο Κίεβο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ήδη τα φερέφωνα του Πούτιν, από τον πρόεδρο της ρωσικής Βουλής έως τον Μεντβέντεφ (δείτε κατωτέρω) έχουν σπεύσει να ζητήσουν την… εξαφάνιση της Ουκρανίας.

Για να πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή: Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη παρουσιάσει υλικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της ρωσικής κυβέρνησης ότι απέτρεψε απόπειρα της Ουκρανίας κατά της ζωής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με επίθεση με drone.

Βίντεο βεβαίως που δείχνουν την εν λόγω επίθεση -συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης ενός drone- έχουν κυκλοφορήσει στο ρωσικό διαδίκτυο.

Ωστόσο, το CNN υπέβαλε σε ανάλυση ένα από τα βίντεο αυτά που καταγράφει το περιστατικό, δηλαδή τα δύο drones να πετούν πάνω από το Κρεμλίνο.

Και ιδού τι προέκυψε:  Ένα βίντεο που εμφανίζει καπνό να υψώνεται από το Κρεμλίνο, και το οποίο εντοπίστηκε γεωγραφικά από το CNN, εμφανίστηκε σε τοπικό κανάλι Telegram στις 2:37 π.μ. τοπική ώρα Τετάρτη.

Ομως, οι πρώτες αναφορές για το περιστατικό που επικαλείται το Κρεμλίνο ήρθαν μέσω ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης TASS και RIA γύρω στις 14.33 τοπική ώρα, δηλαδή περίπου 12 ώρες αργότερα. 

 

Λίγο μετά τις πρώτες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ένα δεύτερο βίντεο που φαίνεται να δείχνει τη στιγμή που ένα drone εκρήγνυται πάνω από το Κρεμλίνο, άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο βίντεο αυτό, το drone φαίνεται να πετά προς τη θολωτή οροφή του κτιρίου και ακολουθεί μια έκρηξη.

Σε αυτό το βίντεο, δύο άτομα φαίνονται να σκαρφαλώνουν στον θόλο κρατώντας φακούς και φαίνονται να πέφτουν κάτω λίγο πριν από τη στιγμή της έκρηξης. Τα άτομα που σκαρφαλώνουν στο drone δεν είναι παρόντα στο πρώτο από αυτά τα βίντεο, αλλά εμφανίζονται στο δεύτερο, υποδηλώνοντας ότι ανταποκρίθηκαν στη φωτιά που είχε προκληθεί από το πρώτο drone τη στιγμή που εμφανίστηκε το επόμενο.

Είναι όμως έτσι; Το CNN ανέλυσε βίντεο που κοινοποιήθηκαν από το ρωσικό κρατικό κανάλι TVC που φαίνεται να δείχνουν ότι υπήρχαν δύο ξεχωριστά drones από διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα σε λίγα λεπτά το ένα από το άλλο, με βάση τις ώρες που εμφανίζονται στο ρολόι του κοντινού πύργου Spasskaya. Το πρώτο drone εντοπίστηκε πάνω από το Κρεμλίνο στις 2:27 π.μ. τοπική ώρα. Εξερράγη και μετά ξέσπασε φωτιά στην οροφή του Παλατιού της Γερουσίας.

Το δεύτερο drone καταγράφηκε στις 2:43 τα ξημερώματα και τα θραύσματά του έπεσαν στο έδαφος του Κρεμλίνου. Ενώ το πρώτο drone προκάλεσε πυρκαγιά στην κορυφή του θόλου, το δεύτερο δεν προκάλεσε, αλλά αντίθετα φαίνεται να εκρήγνυται στον αέρα.

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν ανέφερε το περιστατικό την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής επικοινωνίας ρουτίνας με δημοσιογράφους γύρω στις 12:30 μ.μ. τοπική ώρα, περίπου δύο ώρες πριν από την εμφάνιση των δημοσιεύσεων στα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης.

 

Τα φερέφωνα έπιασαν δουλειά

Η καταγγελόμενη από τη Μόσχα «επίθεση με drones στο Κρεμλίνο» – για την οποία η ρωσική κυβέρνηση κατηγορεί το Κίεβο – δεν αφήνει άλλη επιλογή από την «εξόντωση» του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της «κλίκας» του, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ακόμη μια εμπρηστική δήλωση ενός εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη του Κιέβου στην επίθεση. «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια», τόνισε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια» και «απόπειρα δολοφονίας» του (προέδρου της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης – κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να εκμεταλλευθεί το περιστατικό για να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αρνείται ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε επίθεση από την Ουκρανία με στόχο τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας», τόνισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με ηγέτες βορειοευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση αυτή στο Κρεμλίνο, ο Ζελένσκι απάντησε ότι «η Ρωσία δεν κερδίζει νίκες» στην Ουκρανία.

«Αυτός (ο Πούτιν) δεν μπορεί πλέον να δώσει κίνητρο στη ρωσική κοινωνία και δεν μπορεί πλέον να στέλνει τον στρατό του να πεθαίνει για το τίποτα», υποστήριξε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑFP, CNN: 2 drones flew above the Kremlin but there’s no evidence of Ukrainian involvement, CNN analysis shows

Θρίλερ με την νυχτερινή «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν στο Κρεμλίνο: Δεν έχουμε καμία σχέση με τα drones απαντά το Κίεβο* Νέα βίντεο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: