Επιμένει η κατοχική δύναμη, αλλά ποιος ακούει στην Αθήνα και τη Λευκωσία; Τα ενεργειακά της Κύπρου περνούν από την Τουρκία

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ …προσκυνά τον Αττίλα. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Η Άγκυρα διά του εγκάθετου της στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, συντηρεί τις τουρκικές αξιώσεις στα ενεργειακά και το ρόλο που διεκδικεί η κατοχική δύναμη στην περιοχή της Κύπρου.

Ο Ερσίν Τατάρ, λοιπόν, ως το καλύτερο φερέφωνο της Τουρκίας, έθεσε το πλαίσιο των παράλογων απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς, σε μια περίοδο, κατά την οποία επανέρχεται το θέμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην λεγόμενη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας με τίτλο «Η τουρκοκυπριακή ιστορία και τα δύο κυρίαρχα ίσα κράτη», ο Τατάρ αναφέρθηκε σε ομιλία του πρώην Υπουργού Αποικιών της Βρετανίας, Ουίνστων Τσόρτσιλ, ο οποίος κατ’ ισχυρισμό είπε ότι η χώρα του νοίκιασε το νησί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και θα της το επιστρέψει αν αποσυρθεί!

Τι είπε ο Τατάρ για τα ενεργειακά;

  • Υποστήριξε ότι η κυριαρχία δεν είναι μόνο πάνω στο έδαφος, αλλά είναι και στις θάλασσες: «Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υποθαλάσσιοι πόροι. Η Ελλάδα, η οποία ως χώρα είναι μικρότερη όμως θέλει να αποκομίσει υπεροχή στην θάλασσα, θέλει να κατέχει περισσότερο χώρο από την Τουρκία», είπε.
  • Ο αγωγός East Med, επιχειρείται να περάσει, όπως ανέφερε, σε περιοχή στην οποία υπάρχει μια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.  Επικαλέστηκε την ΕΝΙ, κυρίως δηλώσεις του Εκτελεστικού της Προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες για να πει ότι πρέπει να ληφθεί άδεια και από την Τουρκία.  Σημειώνεται η ΕΝΙ δεν έχει σχέση με τον σχέδιο East Med.
  • Ανέφερε πως κάποιοι επιθυμούν να επιλύσουν το ενεργειακό πρόβλημα «με ένα σύστημα διασυνδεδεμένο μέσω Τουρκίας, όμως το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα δεν προσεγγίζουν θετικά το θέμα επειδή δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την ‘’κυριαρχία΄΄ του τουρκοκυπριακού ΄΄λαού΄΄».
  • Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι μπορεί να γίνει συνεργασία ανάμεσα στα «δύο κράτη», να συνδεθεί το σύστημα στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές με την Τουρκία και έτσι να δίδεται στο σύστημα ο ηλεκτρισμός που παράγεται με ηλιακή ενέργεια ( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Είναι πρόδηλο ότι ο Τατάρ «τραγουδά» στον αμανέ της Άγκυρας. Λέει αυτά που του λένε και επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα για τα όσα διαδραματίζονται και όσα προφανώς θέλει να περάσει η κατοχική δύναμη.

Επικαλέστηκε δε και τον Ατατούρκ, ο οποίος όπως ανέφερε είπε  ‘προσέξτε την Κύπρο, αν πέσει σε εχθρικά χέρια, θα κλείσουν οι δρόμοι τροφοδοσίας’.

Με την στρατηγική έννοια, είπε ο Τατάρ, “η Κύπρος είναι πολύ σημαντική, για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε τα δύο ίσα χωριστά κυρίαρχα κράτη».

  • Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

Δυο επισκέψεις, με συμβολικό χαρακτήρα, θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις εκλογές.

Πρόκειται για δυο επισκέψεις, που γίνονται πάντα, και θεωρούνται οι πρώτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων Τούρκων αξιωματούχων.

Εάν και εφόσον, βέβαια, κερδίσει τις εκλογές, ο Ερντογάν θα ακολουθήσει την πεπατημένη, θέλοντας να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Κυρίως για να δείξει τις «στενές σχέσεις» της Τουρκίας με κατεχόμενα και Μπακού.

Τους σχεδιασμούς του καθεστώτος Ερντογάν ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αντιπροσωπείας βουλευτών από το Αζερμπαϊτζάν σε ξενοδοχείο στην περιοχή Μουράτπασα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποιες περιοχές θα  επισκεφθεί πρώτα ο Πρόεδρος Ερντογάν μετά τις εκλογές, ο Τσαβούσογλου  δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί πρώτα το Αζερμπαϊτζάν και την παράνομη «ΤΔΒΚ» μετά τις εκλογές, χωρίς να διευκρινίζει τη χρονική σειρά του κάθε ταξιδιού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Περιμένοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκδώσει οδηγία: Γιατί επιτρέπουμε στους Ισραηλινούς να αγοράζουν αβέρτα περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: