Ελληνο-Κυπριακός “πόλεμος” για την Eurovision: Εδώ φτάσαμε; Να τσακωνόμαστε για ένα απαράδεκτο διαγωνισμό που δεν προσφέρει τίποτα στον Πολιτισμό;

epa10626009 Andrew Lambrou from Cyprus performs on stage at the Grand Final of the 67th annual Eurovision Song Contest (ESC) at the M&S Bank Arena in Liverpool, Britain, 13 May 2023. EPA, ADAM VAUGHAN




Θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, από τους “οπαδούς” της Eurovision και τις ελληνικές ψυχαγωγικές εκπομπές, προκάλεσαν τα αποτελέσματα της ελληνικής κριτικής επιτροπής στo φετινό διαγωνισμό.

Η επιλογή των πέντε μελών της επιτροπής που όρισε η ΕΡΤ να δώσει μόλις 4 βαθμούς στο τραγούδι της Κύπρου,, άφησε έκπληκτο το τηλεοπτικό κοινό και δεν πέρασε ασχολίαστη. Παρατηρήθηκε θυμός και οργή εναντίον της Ερτ και των μελών της Επιτροπής που όρισε.

Η Επιτροπή της ΕΡΤ έδωσε το 10άρι και το 12άρι στην Πορτογαλία και το Βέλγιο αντίστοιχα. Θεωρήθηκε αψυχολόγητη και απαράδεκτη η απόφαση.

Προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι οι μόλις 4 βαθμοί της Ελλάδας προς την Κύπρο (στο κομμάτι των επιτροπών) άφησαν εκτός της δεκάδας τον Andrew Lambrou, ο οποίος απείχε 4 βαθμούς από τη 10η θέση. Έτσι περιορίστηκε στη 12η.

Στον απόηχο της σκληρής κριτικής και των αντιδράσεων, η ΕΡΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα αναλυτικά αποτελέσματα της ελληνικής κριτικής επιτροπής για τον χθεσινοβραδινό Μεγάλο Τελικό Eurovision, ώστε να επιβεβαιωθεί και να διευκρινιστεί η εγκυρότητά τους.

Συγκεκριμένα, την κριτική επιτροπή για την Ελλάδα στην Eurovision 2023 αποτέλεσαν οι Χρήστος Γιακουμόπουλος, Φώτης Γιαννούτσος, Νικόλαος Νικολακόπουλος, Κλαούντια Ματόλα και Ευανθία Θεοτοκάτου.

Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα των 5 μελών της ελληνικής κριτικής επιτροπής. Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα δεν δίνονται στη δημοσιότητα ονομαστικά.

Α κριτής
12 βαθμοί – Ελβετία
10 βαθμοί – Σερβία
8 βαθμοί – Βέλγιο
7 βαθμοί – Πορτογαλία
6 βαθμοί – Αυστραλία
5 βαθμοί – Ισπανία
4 βαθμοί – Κύπρος
3 βαθμοί – Τσεχία
2 βαθμοί – Πολωνία
1 βαθμός – Σλοβενία

Β κριτής
12 βαθμοί – Ισραήλ
10 βαθμοί – Σουηδία
8 βαθμοί – Αυστρία
7 βαθμοί – Αυστραλία
6 βαθμοί – Βέλγιο
5 βαθμοί – Αρμενία
4 βαθμοί – Αλβανία
3 βαθμοί – Νορβηγία
2 βαθμοί – Εσθονία
1 βαθμός – Ηνωμένο Βασίλειο

Γ κριτής
12 βαθμοί – Πορτογαλία
10 βαθμοί – Αυστρία
8 βαθμοί – Βέλγιο
7 βαθμοί – Αλβανία
6 βαθμοί – Ισραήλ
5 βαθμοί – Κύπρος
4 βαθμοί – Εσθονία
3 βαθμοί – Πολωνία
2 βαθμοί – Αυστραλία
1 βαθμός – Σουηδία

Δ κριτής
12 βαθμοί – Ισραήλ
10 βαθμοί – Πορτογαλία
8 βαθμοί – Βέλγιο
7 βαθμοί – Κύπρος
6 βαθμοί – Αυστρία
5 βαθμοί – Αλβανία
4 βαθμοί – Πολωνία
3 βαθμοί – Σερβία
2 βαθμοί – Σουηδία
1 βαθμός – Ελβετία

Ε κριτής
12 βαθμοί – Βέλγιο
10 βαθμοί – Πορτογαλία
8 βαθμοί – Αυστρία
7 βαθμοί – Σουηδία
6 βαθμοί – Ισραήλ
5 βαθμοί – Αυστραλία
4 βαθμοί – Φινλανδία
3 βαθμοί – Κύπρος
2 βαθμοί – Γαλλία
1 βαθμός – Ουκρανία

Τελική Δεκάδα Επιτροπής
12 βαθμοί – Βέλγιο
10 βαθμοί – Πορτογαλία
8 βαθμοί – Ισραήλ
7 βαθμοί – Αυστρία
6 βαθμοί – Σουηδία
5 βαθμοί – Αυστραλία
4 βαθμοί – Κύπρος
3 βαθμοί – Αλβανία
2 βαθμοί – Ελβετία
1 βαθμός – Σερβία

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το 4άρι στην Κύπρο από την ελληνική επιτροπή – δεδομένων των 12 βαθμών που έδωσε στη χώρα το τηλεοπτικό κοινό της Ελλάδας – δεν ήταν η μόνη «παραφωνία» στην ελληνική βαθμολογία.

Για παράδειγμα, ενώ η Φινλανδία έλαβε 10 βαθμούς από το ελληνικό televoting, κατετάγη στις τελευταίες θέσεις της κριτικής επιτροπής, με 2 κριτές να την κατατάσσουν τελευταία και έναν να την κατατάσσει προτελευταία στο σύνολο των 26 χωρών.

Παράλληλα, το Βέλγιο, η αγαπημένη συμμετοχή της ελληνικής κριτικής επιτροπής, κατετάγη μόλις 17ο στην ψηφοφορία του ελληνικού κοινού, ενώ η Πορτογαλία (το 10άρι της ελληνικής επιτροπής) προτελευταία.

  • Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 12 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟ

Η Eurovision 2023 αποτελεί πλέον παρελθόν και σταδιακά δημοσιεύονται τα αποτελέσματα από τους δύο ημιτελικούς του διαγωνισμού. Η Ελλάδα με τον Victor Vernicos και το τραγούδι «What they say» συμμετείχε στον δεύτερο ημιτελικό μαζί με την Κύπρο.

Σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία που δεν ψήφισε την Ελλάδα, το κοινό της Κύπρου έδωσε 12 βαθμούς στην χώρα μας. Από εκεί και πέρα η χώρα μας έλαβε άλλους 2 βαθμούς μόνο από την Αρμενία και στο σύνολο συγκέντρωσε 14 βαθμούς.

  • Φώτης Σεργουλόπουλος: «Ανακατεύτηκε το όνομα μου για το 4αρι στην Κύπρο»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του τελικού της Eurovision 2023, ο Φώτης Σεργουλόπουλος μίλησε σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή «Δύο στη μία» με την Ζωή Κρονάκη και τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου το μεσημέρι της Κυριακής στην ΕΡΤ. Ο παρουσιαστή αναφέρθηκε, ασφαλώς, στη βαθμολογία που έδωσε η ελληνική επιτροπή στην κυπριακή αποστολή.

Ειδικότερα, ο Φώτης Σεργουλόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως:

«Εγώ το 12αρι μου θα το έδινα ίσως στη Φινλανδία. Μου άρεσε πολύ αυτός και έτσι όπως τον είδα αλλά… τι σημασία έχει; Λοιπόν, να τα πούμε τα πράγματα γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει και θυμώνει και φωνάζει. Μπορεί να έχεις εμπειρία αλλά η Eurovision δεν είναι χειρουργική για να μάθεις να ανοίγεις έναν άνθρωπο και να τον σώζεις. Η Eurovision είναι ένα πράγμα μουσικό στο οποίο οκαθένας καταθέτει την γνώμη του. Δεν είναι ούτε να είσαι ειδήμων ούτε να έχεις διανύσει χιλιόμετρα στην Eurovision».

«Δεν έχει γίνει λόγος για το 4αρι που έδωσε η ελληνική επιτροπή στην Κύπρο και όχι άδικα. Γιατί με την Κύπρο έχουμε πάντοτε μια πολύ καλή σχέση και αλληλοψηφιζόμαστε και πολλές φορές αλληλοψηφιζόμαστε με αποτέλεσμα να μας γιουχάρουν τα στάδια. Δεν ξέρω τι άξιζε και τι δεν άξιζε. Πάντως η σχέση μας με την Κύπρο είναι αδιαμφισβήτητη, όπως όλες οι σχέσεις, και δεν κρέμονται οι σχέσεις δυο χωρών από μία ψηφοφορία σε μια επιτροπή».

«Θέλω να πω, επειδή ανακατεύτηκε το όνομα μου, εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή και το τονίζω ότι δεν συμμετείχα σε αυτή την επιτροπή. Συμμετείχα στην επιτροπή πριν από δύο χρόνια. Φέτος δεν συμμετείχα και το επαναλαμβάνω, δεν είχα καμία σχέση με τις ψήφους που έδωσε η επιτροπή και θέλω να τονίσω ότι η επιτροπή ψήφισε μία μέρα πριν στη γενική δοκιμή η οποία γραφόταν σε back up για την Eurovision».

«Αυτή η επιτροπή, λοιπόν, είναι μέσα σε ένα δωμάτιο και ο καθένας ψηφίζει κυρίως με σειρά προτεραιότητας που θέλει τα τραγούδια. Δεν ψηφίζει με 12αρια. Αυτές οι ψήφοι αργότερα συμψηφίζονται και βγαίνει το δωδεκάρι» εξομολογήθηκε, ακόμα, ο Φώτης Σεργουλόπουλος στο ψυχαγωγικό μαγκαζίνο της δημόσιας τηλεόρασης.

«Στην επιτροπή είναι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με το ραδιόφωνο, με πάρα πολλά χρόνια εμπειρίας και αυτό που κατάλαβα είναι ότι η επιτροπή ψήφισε ανάλογα με αυτό που πίστευε. Είναι η γνώμη του καθένα και για μένα είναι σεβαστή. Αυτοί λοιπόν οι πέντε άνθρωποι έτσι πίστευαν και έτσι πίστευαν. Και είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από την ΕΡΤ, δεν είναι η επιτροπή της ΕΡΤ. Κανένα από αυτά τα ονόματα, εκτός από τον Νίκο Νικολακόπουλο, δεν είχε σχέση με την ΕΡΤ η οποία και αποφάσισε να βάλει επιτροπή αυτούς τους ανθρώπους και να ψηφίσουν όπως πιστεύουν αυτοί».

  • Ναταλία Γερμανού: «Ντρέπομαι να σε δω στα μάτια, δεν έχω μούτρα»

Στον απόηχο του τελικού της Eurovision 2023, όπου και η ελληνική επιτροπή βαθμολόγησε μόλις με 4 βαθμούς την κυπριακή αποστολή, κινήθηκε η Ναταλία Γερμανού με την τηλεοπτική της παρέα στον αέρα του «Καλύτερα δε γίνεται» το μεσημέρι της Κυριακής στον Alpha.

Μάλιστα, η παρουσιάστρια δεν έκρυψε την προσωπική της αντίθεση με αυτή τη βαθμολογία όταν και συνομίλησε με παρουσιαστή της κυπριακής τηλεόρασης.

Ειδικότερα, μόλις συνδέθηκε με τον Αλέξανδρο Ταραμουντά που παρουσίασε τον μεγάλο τελικό της Eurovision μαζί με την Μελίνα Καραγεωργίου, η Ναταλία Γερμανού σημείωσε χαρακτηριστικά πωςQ

«Nτρέπομαι να σε δω στα μάτια! Δεν έχω μούτρα ως Ελληνίδα και σου το λέω πολύ ειλικρινά. Δεν είμαι μέλος της επιτροπής, δεν ήμουν και δεν έχω υπάρξει ποτέ αλλά λατρεύω το τραγούδι του Andrew Lambrou».

«Δεν έχουμε μούτρα αλήθεια! Δεν μπορεί και εσείς να μην παραξενευτήκατε γιατί νιώσαμε και την αμηχανία σας. Το χειριστήκατε βέβαια με ψυχραιμία και χιούμορ, «thank you, next». Εντάξει, πάμε παρακάτω, τι να πείτε και εσείς αλλά δεν μπορεί να μην παραξενευτήκατε Αλέξανδρε» συμπλήρωσε η παρουσιάστρια του Alpha προς τον Αλέξανδρο Ταραμουντά ο οποίος και παραδέχθηκε πως «αλήθεια παραξενεύτηκα και δεν ήξερα τι να πω. Έπρεπε να κρατήσω και τις ισορροπίες εκείνη τη στιγμή, θόλωσα όμως και δεν είχα κάτι να πω. Νομίζω πως από τη στιγμή που είδαμε την Ελλάδα και μετά σκοτείνιασαν όλα».

  • Εξοργισμένη η Κάλια Ελευθερίου: «Όλοι στην αρένα ούρλιαζαν κι έρχεται η Ελλάδα και βάζει 4»

«Είναι αδιανόητο να χάσουμε τη δεκάδα για εκείνο το 12άρι. Η Κύπρος θα ήταν στην 10η θέση, μπορεί και 9η, εάν η Ελλάδα έδινε το 12άρι», λέει η Κάλια Ελευθερίου.

Στον αέρα της εκπομπής «Χαμογέλα και πάλι» βγήκε σήμερα η Κάλια Ελευθερίου. Η ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια, η οποία βρίσκεται στο Λίβερπουλ, ξέσπασε για το 4άρι που έδωσε η ελληνική επιτροπή στον Andrew Lambrou στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2023.

«4; 4; Δεν λέω καλημέρα! 4; Παραμιλώ από χθες το βράδυ. Όλη η Ευρώπη μου στέλνει μηνύματα και μου λέει “δεν γίνεται, δεν γίνεται 4”. Δεν μπορώ να το διανοηθώ το 4. Τόσο καιρό λέμε στα social media για το τραγούδι, ο Andrew έδωσε και την ψυχή του, άλλες χώρες μάς έδωσαν 10άρια και η Ελλάδα έδωσε 4. Δεν το χωνεύω!», είπε αρχικά η Κάλια Ελευθερίου.

Η Κάλια Ελευθερίου είπε επίσης: «Είναι αδιανόητο να χάσουμε τη δεκάδα για εκείνο το 12άρι. Η Κύπρος θα ήταν στην 10η θέση, μπορεί και 9η, εάν η Ελλάδα έδινε το 12άρι. Δεν ξέρω αν αυτό δεν μετράει για την Ελλάδα, αλλά για την Κύπρο που πέρυσι δεν περάσαμε στον τελικό, η 10η θέση για εμάς είναι πολύ σημαντική. Το τραγούδι ήταν πολύ ωραίο, όλοι στην αρένα ούρλιαζαν και έρχεται η Ελλάδα και βάζει 4».

  • Άνευ προηγουμένου ξέσπασμα στο Mega για την ελληνική επιτροπή και την ΕΡΤ

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος δεν άντεξε και ξέσπασε σήμερα στον αέρα της εκπομπής «Χαμογέλα και πάλι» για το 4άρι που έδωσε η ελληνική επιτροπή στην Κύπρο στην Eurovision 2023. Αναφέρθηκε επίσης γενικότερα και στην ΕΡΤ για την επιλογή του Victor Vernicos.

«Η Κύπρος θα έπρεπε να είναι στην πρώτη πεντάδα. Ο Andrew είναι φωνάρα, με ένα κομμάτι πιασάρικο και απλά ντυμένος, όχι καρναβάλι. Μπράβο στον κόσμο που έδωσε 12άρι. Έχουμε συνηθίσει να δίνουμε εμείς 12άρι στην Κύπρο και η Κύπρος 12άρι σε εμάς. Δεν το κάνουμε μόνο εμείς. Το κάνουν οι Σκανδιναβοί μεταξύ τους, το κάνουν οι Δαλματικές ακτές κλπ.

Εγώ διαφωνώ με αυτό, αλλά υπάρχει. Σε ένα πολύ καλό τραγούδι της Κύπρου, το καταδικάζουμε με 4; Εγώ όταν πήγα με την Άνοιξη, ήταν στίχοι, μουσική και ερμηνεία μοναδικά, μας το έλεγαν οι ξένοι και βγαίνει τότε η Κύπρος και δίνει 10, όταν έχει δώσει σε κουτσά άλογα, σε ανύπαρκτα κομμάτια 12», είπε αρχικά ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος είπε στη συνέχεια:

«Σήμερα, σε μια Κύπρο, η οποία βγήκε με αέρα, κόντρα στα λάθη τα δικά μας, σαν να θέλει να συνεχίσει τη λαθολογία η ΕΡΤ. Είδα την εκπομπή να ξεκινάει, πριν μπει η εικόνα, “Victor, το μουσικό σου ταξίδι μόλις αρχίζει” αντί να πει “Victor, το μουσικό σου ταξίδι φροντίσαμε μόλις να τελειώσει”, γιατί είναι ευθύνη της ΕΡΤ».

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος ανέφερε επίσης:

«Το 4άρι στην Κύπρο είναι άδικο και ιδιαίτερα όταν δίνουν 12άρι στο Βέλγιο. Ήμαρτον! Επειδή στην ΕΡΤ η σκιά του Victor βαραίνει, το έχετε καταστρέψει το παιδί. Είναι ακραιφνώς δικιά σας επιλογή! Η ελληνική επιτροπή βγάζει τον Victor να μας εκπροσωπήσει και δίνει 4 στην Κύπρο. Δεν ξέρω αν είναι οι ίδιοι ή όχι. Αν όχι, είναι χειρότερο, γιατί είναι πολλοί, άρα είναι μεταδοτικό, άρα είναι πανδημία στην ΕΡΤ. Βγάζει τον Victor και δίνει 4 σε μια τραγουδάρα της Κύπρου. Αν είναι δυνατόν! Η ΕΡΤ, που την πληρώνουμε κιόλας».

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Μικρούτσικος είπε για τις επιτροπές γενικά:

«Οι επιτροπές είναι εκ του πονηρού, μέχρι βαθιά νυχτωμένες».

Πληροφορίες από το Zappit

Η Σουηδία πήρε το “έπαθλο” της Eurovision 2023, δωδέκατη η Κύπρος: Η κατάταξη των χωρών στον φετινό τελικό του διαγωνισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: