Oπαδοί του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν μπροστά από ένα φλεγόμενο όχημα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την Αστυνομία. EPA/FAYYAZ AHMAD
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον ειδικού δικαστηρίου, μετά τη σύλληψή του χθες Τρίτη για διαφθορά, η οποία προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις υποστηρικτών του σε όλη τη χώρα, με τουλάχιστον έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του.
Η σύλληψη του Χαν έγινε μία ημέρα αφότου ο πανίσχυρος στρατός της χώρας τον επέκρινε επειδή κατηγόρησε κατ’ επανάληψη έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του αλλά και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ότι ευθύνεται για την απομάκρυνσή του από την εξουσία, πριν από έναν χρόνο.
Η σύλληψη του Χαν, πρώην παίκτη του κρίκετ που διετέλεσε πρωθυπουργός του Πακιστάν από το 2018 ως το 2022, αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο στη μακρά πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα.
Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τη σύλληψή του χθες. Διαδηλωτές εισέβαλαν στην οικία του στρατιωτικού διοικητή της Λαχόρης και απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου του γενικού επιτελείου του στρατού στην πόλη Ραβαλπίντι.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών στο Καράτσι και τη Λαχόρη.
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην πόλη Κουέτα, ανέφερε ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών Ζιαουλάχ Λανγκόβ.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζήτησαν από το Πακιστάν να σεβαστεί «το κράτος δικαίου», ενώ οι αρχές στο Πακιστάν έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο Twitter, το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η σύλληψη αυτή είναι σύμφωνη με τον νόμο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ράνα Σαναουλάχ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Χαν συνελήφθη από την Εθνική Υπηρεσία Λογοδοσίας (NAB) αφού αγνόησε την προθεσμία που του είχε δοθεί για να παραδοθεί.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο Χαν και η σύζυγός του έλαβαν, όταν εκείνος ήταν ακόμη πρωθυπουργός, μια έκταση γης αξίας 7 δισεκ. ρουπιών (περίπου 25 εκατ. ευρώ) από έναν κτηματομεσίτη που κατηγορείται στη Βρετανία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης οι βρετανικές αρχές επέστρεψαν στο Πακιστάν 190 εκατ. στερλίνες (περίπου 250 εκατ. ευρώ) αλλά ο Χαν έδωσε τα χρήματα πίσω στον κτηματομεσίτη, αντί να τα κρατήσει στα κρατικά ταμεία, υποστήριξε.
Υποστηρικτές του Χαν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορείες σήμερα ως το Ισλαμαμπάντ, εγείροντας φόβους για νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το κόμμα του Χαν, το Τεχρίκ-ε- Ινσάφ, ζήτησε «να κλείσει» η χώρα, ενώ στελέχη του ζήτησαν από τους πολίτες να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, αλλά να μην πάρουν «τον νόμο στα χέρια τους».
Στη βορειοδυτική επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα υποστηρικτές του Χαν κλήθηκαν νωρίς σήμερα να συγκεντρωθούν στην πόλη Σουάμπι από όπου θα αναχωρήσουν για το Ισλαμαμπάντ.
Εναντίον του 70χρονου Χαν εκκρεμούν πολλές δικαστικές υποθέσεις μετά την εκδίωξή του από την εξουσία τον Απρίλιο του 2022 έπειτα από πρόταση μομφής. Μέχρι στιγμής είχε καταφέρει να αποφύγει προηγούμενες απόπειρες να συλληφθεί.
Εξάλλου στη διάρκεια συγκέντρωσης το Σαββατοκύριακο στη Λαχόρη, ο Χαν επανέλαβε τις κατηγορίες του, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατηγός Φαϊσάλ Νασίρ, ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας Πληροφοριών, ενεπλάκη σε απόπειρα δολοφονίας του τον Νοέμβριο του 2022. Τότε ο Χαν είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο πόδι.
Επισήμως η επίθεση αυτή ήταν έργο ενός άνδρα, ο οποίος, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, παραδέχθηκε την πράξη του και έχει φυλακιστεί.
Την εκδοχή αυτή απορρίπτει ο Χαν, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι αρχές αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να καταθέσει για να αποκαλύψει «τους πραγματικούς ενόχους».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατασκευάζω τα γεγονότα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός σε βίντεο που ανήρτησε χθες, λίγη ώρα πριν τη σύλληψή του.
Οι επικρίσεις εναντίον του στρατού είναι σπάνιες στο Πακιστάν, καθώς οι επικεφαλής του ασκούν μεγάλη επιρροή στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο στρατός έχει ενορχηστρώσει τουλάχιστον τρία πραξικοπήματα στο Πακιστάν, μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1947, έχοντας την εξουσία για περισσότερα από 30 χρόνια.
Αν και είχε στηρίξει τον Χαν το 2018, όταν εξελέγη πρωθυπουργός, ο στρατός απέσυρε την υποστήριξή του. Πλέον οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον στρατό βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο.
Ωστόσο ο Χαν παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στο Πακιστάν και ασκεί πιέσεις στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές πριν τον Οκτώβριο.
Με πληροφορίες από AFP- Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν