FILE PHOTO: FM Nkos Dendias. ANA – MPA/ MFA PRESS OFFICE/CHRISTOS DIMAKEAS
Το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει με την Τουρκία μία και μόνη διαφορά και επιθυμεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυσή της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, εξέπεμψε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Το αν αυτό θα καταστεί εφικτό εξαρτάται από τη βούληση και της άλλης πλευράς, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη, με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. «Σίγουρα δεν μπορώ να προδικάσω την εξέλιξη ενός διαλόγου με την Τουρκία. Έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η επιτυχία ή μη του διαλόγου θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη στάση της γείτονος» σημείωσε περαιτέρω.
Συνάμα, επισήμανε ότι «ασφαλώς, δεν είμαστε αιθεροβάμονες όσον αφορά στη μεταβολή των πάγιων θέσεων της Τουρκίας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς ολοκληρώνει τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών «με ένα κλίμα διαμορφωμένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το οποίο μπορεί να μας ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας πολύ σημαντικό για την αξιοποίηση αυτού του κλίματος».
Περαιτέρω, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν ήταν ούτε είναι οπαδός του κατευνασμού, τονίζοντας ότι αυτό το έχει αποδείξει εμπράκτως εκεί που πραγματικά χρειάσθηκε, όχι με λόγια.
Ερωτηθείς για δήλωσή του ότι η εθνική προσφορά είναι σοβαρότητα, ξεκαθάρισε ότι σοβαρότητα δεν σημαίνει κατευνασμός, αλλά να υπηρετείς τις θέσεις σου με στρατηγική, με συνέπεια, με αυτοπεποίθηση, με επιχειρήματα, οικοδομώντας συμμαχίες, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να μην καταφεύγεις σε κακόηχες φωνασκίες προς άγραν πρόσκαιρου εσωτερικού πολιτικού οφέλους. «Και, βεβαίως, εθνικό και απαραίτητο είναι να μην εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για λόγους κομματικούς, κατηγοριοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους σαν προδότες , μειοδότες και άλλα παρόμοια. Ουδείς διαθέτει μονοπώλιο πατριωτισμού» προσέθεσε.
Εν συνεχεία, περιέγραψε το διακύβευμα των προσεχών εκλογών για τη χώρα και την εξωτερική της πολιτική, προτάσσοντας ταυτόχρονα ότι «χρειάζεται χωρίς αλαζονεία, αλλά με ενσυναίσθηση για τα προβλήματα της κοινωνίας, να αποδείξουμε στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τη δική τους ζωή».
«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το διακύβευμα είναι η διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, η σύγκλιση με τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη και η προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου ως θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της χώρας. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το διακύβευμα είναι να εξελιχθεί περαιτέρω η Ελλάδα, με την προβολή ήπιας ισχύος, ως σοβαρός εταίρος και σύμμαχος που έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή μας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την ενεργειακή διαφοροποίηση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE