FILE PHTOO Traders work on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA. EPA, JUSTIN LANE
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα
Σε μόλις μία νύχτα του Μαΐου, οι μετοχές των εταιρειών που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκαν κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία. Συνέβη μάλιστα μετά από μια γκρίζα συνεδρίαση της Wall Street, που είχε παραλύσει από τη διελκυστίνδα για το νέο ανώτατο όριο του αμερικανικού ομοσπονδιακού χρέους.
Η αιτία ήταν η Nvidia, ένας κολοσσός των ημιαγωγών στην καρδιά της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, που μέσα σε μία ώρα αύξησε κατά 30% τη χρηματιστηριακή της αξία – κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια – και βρέθηκε ένα βήμα από το να εισέλθει στο κλαμπ των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Δικαίως, η Nvidia κατέκτησε τον τίτλο του βασιλιά της αγοράς για το 2023, καταγράφοντας αύξηση 50% των εσόδων και των κερδών το τρίμηνο. Και η προοπτική είναι να αυξηθούν το ίδιο το επόμενο. Καθόλου άσχημα για μια εταιρεία που ουσιαστικά δεν έχει εργοστάσια, επειδή αναθέτει την παραγωγή σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Η Nvidia δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Άλλες μετοχές στον γαλαξία της τεχνητής νοημοσύνης κατέγραψαν κέρδη ρεκόρ 100 δισεκατομμυρίων σε μια νύχτα. Και η τάση δεν έχει αλλάξει προς το παρόν.
Η Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η C3.ai και η Palantir Technologies, ακολουθούν.
Ο πυρετός αφορά τον τομέα των ημιαγωγών.
Ξαφνικά η Wall Street χωρίστηκε στη μέση. Η τεχνολογία λάμπει, όλοι οι άλλοι τομείς, από τις τράπεζες μέχρι τα αυτοκίνητα, αγκομαχούν.
Θα είναι όμως αληθινή η δόξα της τεχνητής νοημοσύνης; Ή, όπως συνέβη με τη Metaverse, το παιχνίδι προορίζεται να ξεφουσκώσει;
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μια μακρά επιστημονική επώαση πίσω της. Σήμερα, όπως το «τζίνι» μόλις βγει από το μπουκάλι, η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται μια πολύ πιο ριζική επανάσταση από το Διαδίκτυο. Δεν υπάρχει πεδίο δραστηριότητας που να είναι απαλλαγμένο από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.
Σε δέκα χρόνια, το 2023 πιθανότατα θα έχει μείνει στη συλλογική μνήμη ως το έτος κατά το οποίο η τεχνητή νοημοσύνη, μετά από 70 χρόνια επώασης, επιτάχυνε ραγδαία την πορεία της και οι αγορές άρχισαν να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.
Με λίγα λόγια, το φαινόμενο είναι πολύ σοβαρό. Θα είναι όμως ακόμα μια ευκαιρία για κέρδος ή τα καλύτερα, από πλευράς χρηματιστηρίων είναι ήδη πίσω μας;
Χρειάστηκαν έξι χρόνια, από το ντεμπούτο του Netscape στο Nasdaq, μέχρι το κραχ του 2001, για να φουσκώσει η φούσκα και στη συνέχεια να εκραγεί με μια συντριβή. Αφήνοντας πολλούς αυτοσχέδιους επενδυτές στο …πάτωμα.
Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία του Διαδικτύου όμως, μετά τις καταστροφές του dot.com, ήρθε η Google, η μηχανή αναζήτησης που άλλαξε την ιστορία.
Δεν φαίνεται να υπάρχει όριο στην επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό είναι σίγουρα τρομακτικό. Δεν βλάπτει να υπάρχει μια υγιής ανησυχία από την αρχή παρά ένας αφελής ενθουσιασμός που συνόδευσε, για παράδειγμα την αρχή του Διαδικτύου: η απόρριψη οποιασδήποτε μορφής λογοκρισίας που διακηρύχθηκε εκείνη την εποχή, άνοιξε τον δρόμο για την «επανάσταση» των fake news.
Ένας στους δύο Ευρωπαίους βλέπει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT ως απειλή για τη δημοκρατία, σύμφωνα με έρευνες της κοινής γνώμης. «Οι πολίτες φοβούνται ένα κύμα ψεύτικων ειδήσεων, προπαγάνδας και παραποιημένων εικόνων, κειμένων και βίντεο».
Το 91% πιστεύει ότι στο μέλλον δύσκολα θα ήταν δυνατό να ξεχωρίσουμε εάν οι φωτογραφίες ή τα βίντεο είναι αληθινά ή ψεύτικα. Παρά τις ανησυχίες όμως, ο ένας στους δυο ελπίζει ότι οι ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης υπερτερούν των κινδύνων.
«Η στιγμή του Φρανκενστάιν» γράφει η γερμανική Handelsblatt. «Αν δεν ελέγχουμε την τεχνητή νοημοσύνη, θα μας ελέγχει αυτή. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την ιστορία – όπως έκανε η ατομική βόμβα. Και ένας νόμος της Ε.Ε. ή μια ομάδα εργασίας της G7 δεν μπορούν να δαμάσουν την τεχνολογία. Ο κόσμος θα πρέπει να σκεφτεί σε άλλες διαστάσεις…
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE