Δεν υπάρχει… πάτος στην Κύπρο: Ερευνώνται οι καταγγελίες εναντίον του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για συμμετοχή του σε μη νόμιμες ενέργειες

Ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Φωτογραφία: ΓΤΠ




Μετά την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία (Οδυσσέας Μιχαηλίδης) της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις καταγγελίες που έγιναν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “η Αρχή επιβεβαιώνει ότι, όντως υπάρχουν ενώπιόν της καταγγελίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία οι οποίες αφορούν στα θέματα για τα οποία έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις”.

Οι καταγγελίες έγιναν εναντίον του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

Συγκεκριμένα:

1. Δεν υπάρχει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιόν της, από το να δημοσιοποιεί το γεγονός της Καταγγελίας.

2. Η Αρχή επιβεβαιώνει ότι, όντως υπάρχουν ενώπιόν της καταγγελίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία οι οποίες αφορούν στα θέματα για τα οποία έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις.

3. Σε έκτακτη συνεδρία της σήμερα, η Αρχή αποφάσισε όπως δώσει προτεραιότητα στη διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών, για τον λόγο ότι αυτές αφορούν σε δύο πολύ σημαντικούς θεσμούς της Δημοκρατίας.

4. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε ανεξαρτήτως της έκκλησης που έχουν απευθύνει προς τον ίδιο σκοπόν εκπρόσωποι των πιο πάνω δύο θεσμών αλλά και άλλων θεσμών.

5. Κανένα μέλος της Αρχής δεν θα προβαίνει σε δηλώσεις επί των πιο πάνω θεμάτων, εφόσον πρέπει οι ενέργειές της στο πλαίσιο των ερευνών της να καλύπτονται από εμπιστευτικότητα.

6. Στο πλαίσιο όμως της διαφάνειας θα εκδίδονται ανακοινώσεις αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις στις εν λόγω έρευνες, τις οποίες η Αρχή θα κρίνει ως σημαντικές στο πλαίσιο της ενημέρωσης.

  • Ελεγκτική: «Εμείς θα παραμείνουμε υπηρέτες της διαφάνειας»

«Στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες που επέλεξε να εκτοξεύσει δεν θα απαντήσουμε», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, σχετικά με τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη.

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική, «ο ίδιος εξηγεί με κάθε ευκαιρία γιατί η Υπηρεσία του αφήνει τους πολίτες, ακόμη και την Βουλή των Αντιπροσώπων, στο απόλυτο σκοτάδι σε σχέση με τις υποθέσεις που εξετάζει. Για αυτή του την επιλογή κρίνεται από τους πολίτες και δεν θα τη σχολιάσουμε».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι δεν θα επιτρέψει στον Γενικό Εισαγγελέα «να επιβάλει πολιτική συσκότισης και στη δική τους Υπηρεσία». Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή εξουσία επιβολής, συνεχίζει η ανακοίνωση, πολιτικών επί της Υπηρεσίας μας.

«Εμείς θα παραμείνουμε, όπως μας τάσσουν τα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζουμε, υπηρέτες της διαφάνειας προς ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα των ασκούντων δημόσια εξουσία», καταλήγει.

  • Στην αντεπίθεση κατά της Ελεγκτικής ο Γενικός Εισαγγελέας

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Γενικής Εισαγγελίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης σήκωσε το γάντι και αντέστρεψε τα πυρά που εκτόξευσε χθες η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε, έχει παρεξηγήσει το όριο της ελευθερίας του λόγου και προχωρεί συνεχώς με στοχευμένο τρόπο να λασπολογεί και να δημιουργεί μέχρι και δολοφονίες χαρακτήρων και συνειδήσεων.

Ταυτόχρονα ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ως πολιτική της να καταγγέλλει συνεχώς με ανυπόστατους και μη τεκμηριωμένους ισχυρισμούς όλους τους θεσμούς για διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Σαββίδης είπε ακόμη, πως δεν είναι ενήμερος για τις καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αλλά κάλεσε την Αρχή κατά της Διαφθοράς να εξετάσει άμεσα τις καταγγελίες και σε περίπτωση είπε που αποδειχθούν τότε θα πάρουν και τον δρόμο της δικαιοσύνης. Σε περίπτωση όμως που δεν αποδειχθουν τότε η Ελεγκτική Υπηρεσία να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, κατέληξε.

  • Αιχμηρή απάντηση Ελεγκτικής προς Αγγελίδη

Η Ελεγκτική Υπηρεσία (Οδυσσέας Μιχαηλίδης) δεν τελεί υπό την κηδεμονία ούτε του Γενικού Εισαγγελέα, ούτε και του Βοηθού του, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, απαντώντας σε δήλωση του Β. Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

«Ούτε και χρειαζόμαστε την άδεια τους για να ενημερώσουμε υπεύθυνα και επίσημα το κοινό για θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ούτε και πρόκειται να δεχθούμε φίμωσή μας από οποιονδήποτε ο οποίος, εν είδει απειλής, κάνει αναφορά σε «εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης», «επικίνδυνη συμπεριφορά» και «αυθαιρεσία και κακοπιστία», στα οποία πρέπει να «δοθεί ένα τέλος», σημειώνει μεταξύ άλλων

Ακολουθεί η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε απάντηση ανακοίνωσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σημειώνουμε τα ακόλουθα:

(α) Η Υπηρεσία μας είχε λάβει καταγγελία που περιλαμβάνει ισχυρισμούς που αφορούν τη συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του μαύρου βαν. Το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας. Ωστόσο, εξετάζοντας πτυχές της καταγγελίας ώστε να επιβεβαιώσουμε κάποια στοιχεία προτού τη διαβιβάσουμε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (στο εξής «η Αρχή»), προέκυψαν θέματα που αφορούν συμβάσεις προμηθειών προς το κράτος για τις οποίες έχουμε πολύ σοβαρά ευρήματα. Όλο το πακέτο, δηλαδή η αρχική καταγγελία και τα δικά μας ευρήματα, στάλθηκαν στην Αρχή στις 10.5.2023. Για αυτή την υπόθεση δεν προτιθέμεθα να πούμε οτιδήποτε άλλο γιατί αφορά απόρρητες δημόσιες συμβάσεις. Αυτό ήταν εξ αρχής δική μας επιλογή και σε αυτή τη θέση θα παραμείνουμε.

(β) Στις 17.5.2023 διαβιβάσαμε στην Αρχή δεύτερη επιστολή. Αυτή περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές υποθέσεις.

Η πρώτη άπτεται της διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Αυτή η υπόθεση αποτελεί εύρημα ελέγχου της Υπηρεσίας μας και είχε εντοπιστεί παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο ελέγχων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ). Θεωρούμε το θέμα ως πάρα πολύ σοβαρό γιατί η κατάληξη των χειρισμών ήταν να εμποδιστούν οι φορολογικές αρχές από τον έλεγχο εταιρείας. Η ίδια εταιρεία ήταν αντικείμενο πολύ σοβαρών ευρημάτων μας και σε σχέση με το ΚΕΠ, τα οποία η Νομική Υπηρεσία δεν έκρινε αναγκαίο να διερευνήσει.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Πρόκειται για μία υπόθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και για την οποία το ΡΙΚ έκανε ρεπορτάζ και μας ζήτησε σχόλια. Η τρίτη υπόθεση είναι παρόμοιας φύσεως. Για αυτές τις δύο υποθέσεις απλώς ενεργήσαμε ως διαβιβαστές προς την Αρχή.

(γ) Έχουμε σε όλες μας τις δηλώσεις τονίσει ότι, με τις πιο πάνω αναφορές μας, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών, δεν διατυπώνουμε κατηγορία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, αφού αυτό πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές. Τονίζουμε ωστόσο ότι, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, η Υπηρεσία μας δεν τελεί υπό την κηδεμονία ούτε του Γενικού Εισαγγελέα, ούτε και του Βοηθού του. Ούτε και χρειαζόμαστε την άδεια τους για να ενημερώσουμε υπεύθυνα και επίσημα το κοινό για θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ούτε και πρόκειται να δεχθούμε φίμωσή μας από οποιονδήποτε ο οποίος, εν είδει απειλής, κάνει αναφορά σε «εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης», «επικίνδυνη συμπεριφορά» και «αυθαιρεσία και κακοπιστία», στα οποία πρέπει να «δοθεί ένα τέλος». Πραγματικά, αυτό που συμβαίνει, με την ανοχή του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι πρωτοφανές.

(δ) Απορρίπτουμε ως παντελώς απαράδεκτη και την αναφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα που στρέφεται κατά του Γενικού Ελεγκτή επειδή μέλος της οικογένειάς του, και συγκεκριμένα ο 25-χρονος υιός του, ασκεί σε αυτόν κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι και αυτό ενδεικτικό της ίδιας πιο πάνω απαράδεκτης νοοτροπίας φίμωσης των πάντων.

Το σημαντικό ραντεβού του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Όλαφ Σολτς: Σήμερα στην Καγκελαρία για το Κυπριακό και άλλα θέματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: