Μπροστινή όψη κατοικίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν πάνες μίας χρήσης. Credit: Muhammad Arief Irfan
Έως και το 8% της άμμου στο σκυρόδεμα και το κονίαμα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός μονώροφου σπιτιού θα μπορούσε να αντικατασταθεί με… χρησιμοποιημένες πάνες μίας χρήσης, χωρίς να μειωθεί σημαντικά η αντοχή τους.
Οι συγγραφείς μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Scientific Reports» προτείνουν ότι οι πάνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δομικό υλικό για κατοικίες χαμηλού κόστους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σισβάντι Ζουράιντα από το Πανεπιστήμιο της Κιτακιούσου στην Ιαπωνία, παρασκεύασαν δείγματα σκυροδέματος και κονιάματος συνδυάζοντας πλυμένα, αποξηραμένα και τεμαχισμένα απόβλητα από πάνες μίας χρήσης με τσιμέντο, άμμο, χαλίκι και νερό.
Τα δείγματα αυτά στη συνέχεια σκληρύνθηκαν για 28 ημέρες.
Οι ερευνητές υπολόγισαν το μέγιστο ποσοστό άμμου που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με πάνες μιας χρήσης σε μια σειρά οικοδομικών υλικών που θα χρειάζονταν για την κατασκευή ενός σπιτιού 36 τετραγωνικών μέτρων, που συμμορφώνεται με τους οικοδομικούς κανονισμούς της Ινδονησίας.
Διαπίστωσαν ότι τα απόβλητα αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και το 10% της άμμου που απαιτείται για το σκυρόδεμα σε ένα τριώροφο σπίτι και το 27% της άμμου σε ένα μονώροφο σπίτι.
Μέχρι και το 40% της άμμου που απαιτείται για το κονίαμα σε τοίχους διαχωρισμού μπορεί να αντικατασταθεί με πάνες σε σύγκριση με το 9% της άμμου στο κονίαμα για δάπεδα και πλακόστρωτα κήπων.
Συνολικά έως και το 8% της άμμου σε όλα τα οικοδομικά υλικά από σκυρόδεμα και κονίαμα που απαιτούνται για την κατασκευή ενός μονώροφου σπιτιού 36 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να αντικατασταθεί με απορρίμματα από πάνες μίας χρήσης, κάτι που ισοδυναμεί με 1,7 κυβικά μέτρα απορριμμάτων.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν πάντως ότι η ευρύτερη εφαρμογή των συμπερασμάτων τους θα απαιτούσε τη συμμετοχή εκπροσώπων των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας επεξεργασίας αποβλήτων για την ανάπτυξη των σχετικών διαδικασιών.
Επιπλέον, ότι οι οικοδομικοί κανονισμοί θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να επιτρέπεται η χρήση των απορριμμάτων από πάνες ως δομικό υλικό.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.nature.com/articles/s41598-023-32981-y
Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLEΗ τεχνητή νοημοσύνη έφθασε πλέον ως εφαρμογή στα κινητά: Αρχή με το λειτουργικό iOS της Apple