Μπαξέδες στο διάστημα με «λίπασμα» την ανθρώπινη αναπνοή: Το επόμενο βήμα της ΝΑSA για τη διατροφή των αστροναυτών

Στιγμιότυπο από την ταινία THE MARTIAN Clip – Planting Potatoes (2015) Matt Damon via Youtube




Αυτό που βλέπαμε ως σενάριο στις ταινίες επιστημονικές φαντασίας – βλέπε για παράδειγμα τη «Διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ όπου ο αστροναύτης Ματ Ντέιμον επιβιώνει στον Άρη τρώγοντας διαστημικές πατάτες, ίσως να μην απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα.

Μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη με ειδίκευση τα κλιματικά ουδέτερα καύσιμα για αεροσκάφη θέλει να δώσει στην διαπλανητική κουζίνα μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Η Air Company, η εταιρεία -που συμμετείχε στον χρηματοδοτούμενο από τη ΝΑSA διαγωνισμό Deep Space Food Challenge- έχει αναπτύξει έναν πρωτοποριακό τρόπο ανακύκλωσης του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της πτήσης για την καλλιέργεια θρεπτικών συστατικών με βάση τη μαγιά για πρωτεϊνικά ροφήματα που προορίζονται για τη διατροφή των πληρωμάτων σε μακράς διάρκειας αποστολές στο διάστημα.

«Είναι σίγουρα πιο θρεπτικό από το Tang» δήλωσε ο Στάφορντ Σίαν, συνιδρυτής της εταιρείας, αναφερόμενος στο αμερικανική μάρκα αναψυκτικών που έγινε δημοφιλής το 1962 από τον αστροναύτη Τζον Γκλεν.

Ο Σίαν, με διδακτορικό στη φυσικοχημεία από το Yale, δήλωσε ότι ανέπτυξε την τεχνολογία μετατροπής άνθρακα ως μέσο παραγωγής αλκοολών υψηλής καθαρότητας για καύσιμα αεροσκαφών, αρώματα και βότκα.

Το ρόφημα πρωτεΐνης που προέκυψε και συμμετείχε στον διαγωνισμό της NASA έχει τη σύσταση ενός ροφήματος πρωτεΐνης από ορό γάλακτος, δήλωσε ο Σίαν. Συγκρίνει μάλιστα τη γεύση του με εκείνη του σεϊτάν, εντός τροφίμου που μοιάζει με το ιαπωνικό τόγου και παρασκευάζεται από γλουτένη σιταριού και έχει υιοθετηθεί από τους χορτοφάγους ως υποκατάστατο κρέατος.

Εκτός από τα ροφήματα πρωτεΐνης, η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περισσότερων προϊόντων που υποκαθιστούν τους υδατάνθρακες, δηλαδή για την παραγωγή ψωμιού και ζυμαρικών.

Εκτός από την Air Company στον διαγωνισμό της NASA συμμετείχαν και άλλες εταιρείες με καινοτόμες τεχνολογίες.

Ένα εργαστήριο από τη Φλόριντα παρουσίασε ένα βιοαναγεννητικό σύστημα για την καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών, μανιταριών, ακόμη και προνυμφών εντόμων που θα χρησιμοποιηθούν ως μικροθρεπτικά συστατικά.

Επίσης, εταιρεία από την Καλιφόρνια ανέπτυξε μια διαδικασία τεχνητής φωτοσύνθεσης για τη δημιουργία συστατικών με βάση φυτά και μύκητες, ενώ μια άλλη εταιρεία από την Φινλανδία παρουσίασε μια τεχνολογία ζύμωσης με αέριο για την παραγωγή μονοκυτταρικών πρωτεϊνών.

  • Η σωστή διατροφή των αστροναυτών για παρατεταμένες περιόδους μέσα στα μηδενικής βαρύτητας και περιορισμένου χώρου διαστημικά οχήματα αποτελεί πρόκληση για τη NASA. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα πληρώματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τρέφονται κυρίως με συσκευασμένα γεύματα και με κάποια φρέσκα προϊόντα που παραδίδονται στις αποστολές ανεφοδιασμού. Οι ομάδες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έχουν επίσης πειραματιστεί με την καλλιέργεια διαφόρων λαχανικών, όπως μαρούλι, λάχανο και πιπεριές τσίλι.

Από το διάστημα στη Γη;

Οι εξελίξεις στη διαστημική παραγωγή τροφίμων έχουν δυνητικά άμεσες εφαρμογές και για τη σίτιση του γήινου πληθυσμού.

«Η γεωργία σε ελεγχόμενο περιβάλλον, [δηλαδή] οι πρώτες μονάδες που θα αναπτύξουμε στο φεγγάρι, θα μοιάζουν κάπως με τις κάθετες φάρμες παραγωγής που θα έχουμε εδώ στη Γη», δηλώνει ο Ραλφ Φριτς, διευθυντής διαστημικών καλλιεργειών στο Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα.

Οταν η αναπνοή γίνεται λίπασμα

Το σύστημα παραγωγής των διαστημικών φαγητών λειτουργεί ως εξής:

Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν οι αναπνέουν οι αστροναύτες διαχωρίζεται από τον αέρα αναμειγνύεται με αέριο υδρογόνο. Αυτό εξάγεται από τονερό με ηλεκτρόλυση.

Ό,τι προκύπτει είναι ένα μείγμα αλκοόλης και νερού που αναμιγνύεται στη συνέχεια με μια μικρή ποσότητα μαγιάς ώστε να αναπτυχθεί μια ανανεώσιμη παροχή μονοκύτταρων πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ουσιαστικά, είπε ο Σίαν, το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο σχηματίζουν μια πρώτη ύλη αλκοόλης για τη μαγιά, και η μαγιά είναι τροφή για τους ανθρώπους.

«Δεν εφευρίσκουμε εκ νέου τα προϊόντα», δήλωσε ο Σίαν, «απλώς τα κατασκευάζουμε με έναν πιο βιώσιμο τρόπο».

Με πληροφορίες από Reuters

Το ρέκβιεμ του Κέπλερ: Ανακάλυψε τρεις νέους εξωπλανήτες λίγο πριν σιγήσει για πάντα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: