Άρθρο-κόλαφος του Bloomberg για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Προτρέπει το Βρετανικό Μουσείο να τα επιστρέψει στην Πατρίδα τους, την Ελλάδα…

FILE PHOTO: Ο Παρθενώνας διακρίνεται μέσα από το Μουσείο της Ακρόπολης. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Της RACHEL SANDERSON, Bloomberg

Το Bloomberg σε άρθρο γνώμης της Rachel Sanderson -ανταποκρίτριας από το Μιλάνο – με τίτλο Greece’s Elgin Marbles Are Not Britain’s to Keep συνηγορεί στην εκστρατεία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη επιστροφής γλυπτών από το Βατικανό με πρωτοβουλία του Πάπα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα και τονίζει ότι ο ίδιος ο Βασιλιάς Κάρολος θα πρέπει να παρέμβει καθοριστικά, προκειμένου “να τιμήσει την μνήμη του πατέρα του”.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα που κρατούσαν τα Μουσεία του Βατικανού για περίπου 100 χρόνια.

Είναι καιρός η Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αργεντινού ποντίφικα, τονίζει η αρθρογράφος, επισημαίνοντας ότι το επόμενο έτος, που σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα, αναδεικνύεται ως μια ιδανική ευκαιρία.

  • Η αποκατάσταση των αρχαίων μαρμάρων στην Ελλάδα υποκινήθηκε από μια «ειλικρινή επιθυμία να ακολουθήσουν τον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας», σύμφωνα με το Βατικανό.

Με άλλα λόγια, ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε το βάρος του στην άποψη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την οποία υποστηρίζει ευρέως και ο ελληνικός λαός, ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αμέσως ότι η πράξη του Πάπα θα πρέπει να ακολουθήσει η Βρετανία, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η συλλογή, που φυλάσσεται στη δική της αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο, περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα, μια εξαιρετική σειρά ανάγλυφων γλυπτών που απεικονίζουν μια πομπή από άρματα, ζώα και ανθρώπους.

Φυσικά, βοήθησε το γεγονός ότι ο Francis είχε την εξουσία να λάβει μια μονομερή απόφαση, λέει ο Andrea Rurale, διευθυντής των μεταπτυχιακών σπουδών στη διαχείριση και διοίκηση έργων τεχνης στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. «Αυτό του έδωσε τη δύναμη να παρακάμψει τη διαφωνία που εκφράστηκε από ορισμένους μέσα στα Μουσεία του Βατικανού».

Συγκριτικά, η ιδιοκτησία των μαρμάρων του Παρθενώνα από τη Βρετανία, γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα από τον Λόρδο Έλγιν που επέβλεψε την απομάκρυνσή τους από το 1801, είναι επενδυμένη με ατελείωτο άγχος και αποκλίνουσες απόψεις από αναρίθμητους ενδιαφερόμενους.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης ενός βρετανικού νόμου του 1963, που απαγορεύει σε μεγάλο βαθμό στο Βρετανικό Μουσείο να διαθέτει τα κτήματά του. Έτσι, ο δανεισμός των μαρμάρων ως μέρος μιας εκ περιτροπής συμφωνίας, βασισμένης σε πολιτιστικές ανταλλαγές, θα ήταν ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο.

Το Parthenon Project, ένα όργανο υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ed Vaizey, που συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, παραδέχεται ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» σχετικά με την ιδιοκτησία.

Αντίθετα, προτείνει μια πολιτιστική συνεργασία, που θα έφερνε τα κειμήλια στην Αθήνα, ενώ ελληνικά αριστουργήματα θα μπορούσαν σε αντάλλαγμα να στεγαστούν στο Βρετανικό Μουσείο για εκθέσεις.

Αλλά το Βρετανικό Μουσείο – του οποίου η συλλογή των αμφισβητούμενων έργων τέχνης περιλαμβάνει την στήλη της Ροζέτας, διατηρημένα κεφάλια των Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία και περίπου 200 Χάλκινα του Μπενίν – έχει υποδείξει ότι μια τέτοια «πολιτιστική ανταλλαγή» δεν θα λειτουργούσε για την Ελλάδα, αφού θα αναγνώριζε τη βρετανική ιδιοκτησία.

  • Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η αφαίρεση των γλυπτών ήταν μια πράξη λεηλασίας από τον Λόρδο Έλγιν πριν από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τη σύσταση της UNESCO το 2021 να ξανανοίξει τις συνομιλίες με την Ελλάδα. «Η θέση μας είναι σαφής: τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τον τότε νόμο». Το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζεται ότι τα μάρμαρα αγοράστηκαν από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Λόρδο Έλγιν το 1816 έναντι περίπου 350.000 λιρών (437.000 $) σε σημερινά χρήματα, ενώ ο Έλγιν είχε λάβει έγκριση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να αφαιρέσει τα μάρμαρα αρχικά.

Αλλά υπάρχει μια ευκαιρία εδώ, μια ευκαιρία όπου ο Πάπας Φραγκίσκος δείχνει το δρόμο. Η Ελλάδα θα γιορτάσει την 50ή επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 2024. Για να σηματοδοτήσει αυτή την ημερομηνία, η Βρετανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο για ένα τεράστιο δώρο με επιστροφή των γλυπτών στον ελληνικό λαό.

Θα χρειαζόταν μια κοινοβουλευτική πράξη, αλλά ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος έχει μιλήσει συχνά για την εγγύτητά του με την Ελλάδα ως γενέτειρα του πατέρα του, θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος απεσταλμένος.

Αυτές οι συζητήσεις υπογραμμίζουν μια ριζική αλλαγή, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα της σύγχρονης εποχής, μια τέτοια αποκατάσταση ήταν αδιανόητη. Η πλειονότητα των επιμελητών και των κρατικών ιδιοκτητών υποστήριζε ότι η τέχνη ήταν παγκόσμια κληρονομιά και ότι παρουσιάζεται καλύτερα στα μεγάλα παγκόσμια μουσεία.

Αλλά η επιστροφή των έργων που έκλεψαν οι Ναζί ξεκίνησε μια παγκόσμια επανεξέταση, σε συνδυασμό με μάχες υψηλού επιπέδου για την επιστροφή λεηλατημένων αρχαιοτήτων σε ορισμένα ιταλικά μουσεία. Η Laurence des Cars, διευθύντρια του Λούβρου, σημείωσε ότι είναι από τις πρώτες γενιές επιμελητών που είναι ανοιχτές στο «να δώσουν πίσω κάτι, όταν είναι άδικα εκεί».

Βέβαια, το Βρετανικό Μουσείο δεν θα έμενε απαραίτητα με άδεια χέρια. Έχει περισσότερο από έναν χρόνο για να κατασκευάσει τέλεια αντίγραφα προς έκθεση – όπως το Dippy, ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

  • Το diplodocus που βλέπουμε εκεί είναι ένα γύψινο αντίγραφο των απολιθωμένων οστών ενός σκελετού Diplodocus carnegii, το πρωτότυπο του οποίου εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Carnegie του Πίτσμπουργκ, σημειώνει η αρθρογράφος.

Επιπλέον, οι μοναδικές συνθήκες του «δώρου» θα μείωναν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί προηγούμενο για το άδειασμα των βρετανικών μουσείων, ένας μεγάλος φόβος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα Μουσεία του Βατικανού, η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα θεωρείται μια μεμονωμένη (εφάπαξ) περίπτωση, που δεν έχει καμία σχέση με το θησαυρό των έργων τέχνης του.

Για τη Βρετανία θα παρείχε μια ευκαιρία να καλλιεργήσει τη φιλία με την Ελλάδα, και κατ’ επέκταση να αρχίσει να επιδιορθώνει τη ρήξη με την Ευρώπη. Εάν η Ελλάδα αποφασίσει με βάση τα πλεονεκτήματά της να στείλει έργα Τέχνης για ανταλλαγή στο Βρετανικό Μουσείο, τότε όλα οδεύουν προς το καλύτερο, καταλήγει η αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Του Rachel Sanderson, Bloomberg – «Greece’s Elgin Marbles Are Not Britain’s to Keep» – Δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα Washington Post

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν γεώτρηση, θα ακολουθήσουν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί: Ο Χριστοδουλίδης θα καλέσει τις εταιρείες για να συζητήσουν αξιοποίηση του αερίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: