Ανοιγμα νέων σημείων διέλευσης και διεύρυνση του εμπορίου ανάμεσα σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές: Eπαφές του Κόλιν Στιούαρτ στην Κύπρο

FILE PHOTO: Η ελληνική και κυπριακή σημαία στα στα όρια της κατεχόμενης Λευκωσίας. EPA/KATIA CHRISTODOULOU




Το άνοιγμα πρόσθετων σημείων διέλευσης και η διεύρυνση του εμπορίου ανάμεσα σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές μπαίνει μπροστά, με πρωτοβουλία και από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κόλιν Στιούαρτ είχε συνάντηση με τα δύο επιμελητήρια όπου συζητήθηκε το θέμα του εμπορίου δια μέσου της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.

Την ίδια ώρα κόμματα, συντεχνίες και οργανωμένα σύνολα ετοιμάζονται για εκδήλωση με την οποία θα ζητήσουν το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ παρακάθισε σε σύσκεψη με το ΚΕΒΕ και το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο (ΚΤΤΟ).

Σε ανάρτησή του στο τουίτερ τα Ηνωμένα Έθη ανέφεραν ότι τα δύο επιμελητήρια ενθαρρύνουν σθεναρά την αύξηση των ευκαιριών στον τομέα του εμπορίου. Και ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός είναι να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για ενδυνάμωση των οικονομικών και των εμπορικών δεσμών σε όλο το νησί ως ένας τρόπος για να κρατηθούν ζωντανές οι προοπτικές για μια μελλοντική λύση».

Αναφέρεται ακόμη πως «έγινε μια ανοικτή και εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για αυξημένες εμπορικές συναλλαγές εντός του νησιού, περιλαμβανομένου μέσω μιας επικέντρωσης στους νέους και μιας βελτιωμένης διευκόλυνσης στην άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Σημειώνεται, περαιτέρω, πως «μια μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δυο πλευρών δημιουργεί μια καλή επιχειρηματική αντίληψη και θα είχε ένα θετικό αντίκτυπο στις ζωές του κόσμου σε όλο το νησί».

«Ειδικότερα, τα δυο Επιμελητήρια ενθαρρύνουν σθεναρά το να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες στον εμπορικό τομέα, και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω νέων ή πιο επαρκών σημείων διέλευσης», αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αρμόδια πηγή ανέφερε (στο ΚΥΠΕ) πως επί του παρόντος δεν συζητείται θέμα διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων.

Ανέφερε, ωστόσο, πως μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει εφόσον ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις και τα αιτήματα και των δυο πλευρών.

Υπενθυμίζεται πως διαχρονικά στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό η ε/κ πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διάνοιξη οδοφραγμάτων σε Κόκκινα και Πυρόι.

Ανακοίνωση του ΚΕΒΕ αναφέρει πως στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως ένας τρόπος για να κρατηθούν ζωντανές οι προοπτικές για μια μελλοντική λύση.

Προστίθεται πως “το ΚΕΒΕ και το ΚΤΤΟ, ως οι αντιπροσωπευτικοί οργανισμοί των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων, γνωρίζουν ότι μέσω της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και του εμπορίου θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων”.

Ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα, συντεχνίες και οργανώσεις σε κοινή δήλωσή τους τόνισαν πως τα σημερινά σημεία διέλευσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που διακινούνται και απαιτούνται περισσότερα τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα.

Το ερχόμενο Σάββατο, 27 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί δικοινοτική εκδήλωση με αφορμή τα 20 χρόνια από τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος και τη μερική άρση της απαγόρευσης διακίνησης.

Η εκδήλωση με την ονομασία «Ανοίγουμε νέους δρόμους, επανενώνουμε την Κύπρο» θα πραγματοποιηθεί στις 09:45 το πρωί με δύο παράλληλες πορείες που θα ξεκινήσουν από το τέρμα της Οδού Λήδρας, ένθεν και ένθεν, και θα ενωθούν στη νεκρή ζώνη του Λήδρα Πάλας.

Την δήλωση για περισσότερα σημεία διελεύσεων υπογράφουν μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ, τα τ/κ κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΤΚP), η Ενωμένη Κύπρος (ΒΚP), ο Δήμος Αμμοχώστου, η ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες καθώς και οργανώσεις από τις δύο κοινότητες.

Συνολικά, την κοινή δήλωση συνυπογράφουν 109 πολιτικοί σχηματισμοί, συντεχνίες και οργανώσεις.

Όλες οι οργανώσεις και οι ομάδες που συνυπογράφουν την κοινή δήλωση δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την κατεύθυνση της επίτευξης ανοίγματος σημείων διελεύσεων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σχετικές συζητήσεις, αναφέρεται, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία (για πεζούς και οχήματα), στην περιοχή Αθηένου/Λουρουτζίνας, καθώς και στην περιοχή Κοκκίνων και πιθανόν και σε άλλες περιοχές.

«Ενώ εργαζόμαστε από κοινού για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την προώθηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, παραμένουμε επικεντρωμένοι στον τελικό στόχο, δηλαδή τη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, ως τον μόνο τρόπο για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη προοπτική για ένα ειρηνικό μέλλον στην Κύπρο», αναφέρει κοινή δήλωση των ε/κ και τ/κ κομμάτων και οργανώσεων.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Δεν υπάρχει… πάτος στην Κύπρο: Ερευνώνται οι καταγγελίες εναντίον του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για συμμετοχή του σε μη νόμιμες ενέργειες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: