Άλλο πάλι ετούτο… Η Ελλάδα μία από τις χώρες που θα ακολουθήσουν τη Βρετανία στο δρόμο προς την ελευθερία από τις Βρυξέλλες!

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την υπογραφή της προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αθήνα, Τρίτη 09 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Άρθρο του David Averre στην εφημερίδα Daily Mail σημειώνει ότι όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (E.E.) στις 23 Ιουνίου 2016, σχολιαστές υπέρ της Ε.Ε. προειδοποίησαν ότι ένα ευρωσκεπτικιστικό φαινόμενο ντόμινο θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Αλλά το Brexit δεν μετατράπηκε σε κουτί της Πανδώρας  όπως φοβόντουσαν πολλοί Ευρωπαίοι, και κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε έκτοτε σχέδια αποχώρησης. 

Ο covid προκάλεσε τον πανικό στις οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έκτοτε εξαρτώνται από τα κεφάλαια ανάκαμψης της ΕΕ στον απόηχο της πανδημίας, και η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ήταν καθοριστική για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας και την αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Παρ’ όλα αυτά, ο ευρωσκεπτικισμός εξακολουθεί να είναι πολύ ζωντανός σε όλη την ήπειρο, με τον Jimmie Akesson, τον ηγέτη του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Σουηδίας, να γράφει αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχουν «καλοί λόγοι για να επανεκτιμήσουμε σοβαρά τη συμμετοχή μας στην ΕΕ».

Και ακόμη και μερικά από τα πιο ισχυρά και μακροχρόνια μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να τρέφουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τη συμμετοχή της ΕΕ στις υποθέσεις των χωρών τους.

Υπό το φως των τελευταίων σχολίων του Akesson, η εφημερίδα εξετάζει ποιες χώρες στην Ευρώπη μπορεί μια μέρα να προσπαθήσουν να φύγουν από την ΕΕ ή να επιδιώξουν να μειώσουν την επιρροή των Βρυξελλών εκ των έσω: η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών αυτών.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα γράφει ότι είχε μια δύσκολη σχέση με την ΕΕ από την ένταξή της το 1981. Η κρίση χρέους της χώρας, που ξεκίνησε το 2009, αποτέλεσε σημαντική πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην ΕΕ.

Η επιμονή της ΕΕ στα μέτρα λιτότητας ως προϋπόθεση για οικονομική βοήθεια δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, με πολλούς να αισθάνονται ότι η χώρα έχει ταπεινωθεί από τους εταίρους της στην ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει πολλά για να επιδιορθώσει τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ, εκφράζοντας την υποστήριξή του στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα ενισχύει με επιτυχία την ελληνική οικονομία και αποπληρώνει νωρίς τα χρέη.

Αλλά το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να χάσει την πλειοψηφία στις εκλογές αργότερα αυτό το μήνα και η στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην ΕΕ είναι από τις χειρότερες στην ήπειρο. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της ΕΕ για τις στάσεις των κ-μ τον Φεβρουάριο του 2023 βρήκε την Ελλάδα ως την πλέον αντι-ΕΕ χώρα.

Συνολικά το 53% των πολιτών δήλωσε απαισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 60% ότι δεν εμπιστεύεται την ΕΕ – η υψηλότερη βαθμολογία από οποιοδήποτε άλλο κ-μ. Και με τον Μητσοτάκη να είναι πιθανό να χάσει από περισσότερες αντιευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες εντός του έτους, το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ δεν είναι καθόλου βέβαιο, επισημαίνει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Άρθρο του David Averre στην Daily Mail

Παρέμβαση Βερολίνου στις Τουρκικές εκλογές: Ανησυχεί για την πορεία της δημοκρατίας * Στέλνει καλού-κακού παρατηρητές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: