Τζον Καλαφάτης (CEO York Studios) από τους Δελφούς: Το «ελληνικό χόλιγουντ» είναι σε καλό δρόμο αλλά η Πολιτεία πρέπει να προσέξει πολύ – Φτιάχνουμε στούντιο 30.000 τ.μ.

Ο Τζον Καλαφάτης (CEO York Sudios) δεξιά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δελεβέγκο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Φωτογραφία Hellas Journal




Δελφοί, αποστολή Hellas Journal

Στην πορεία του εγχειρήματος «ελληνικό χόλιγουντ» αναφέρθηκε ο εμπνευστής και κινητήριος μοχλός του Τζον Καλαφάτης,(CEO των York Studios) από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας στο δημοσιογράφο της εφημερίδας Καθημερινή Δημήτρη Δελεβέγκο ο κ. Καλαφάτης δήλωσε αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα έκανε και μερικές καίριες επισημάνσεις για τους κινδύνους που μπορεί να εκτροχιάσουν όλο το εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη η οπτικοακουστική παραγωγή είναι μια βιομηχανία θεάματος αλλά δεν παύει να είναι μια βιομηχανία και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλους. Είναι μια βιομηχανία με τα ρίσκα οποιουδήποτε άλλου οικονομικού εγχειρήματος.

Στο ερώτημα αν αντιμετωπίζεται με την έννοια της βιομηχανικής δραστηριότητας, σημείωσε:

Εκτιμώ από αρκετούς. Πιθανολογώ όχι από όλους. Και η πρότασή μου είναι να γίνει αυτό.

Το γκρουπ των εταιρειών μας σε συνεργασία με την Millennium Production που έχει τεράστια εμπειρία έχοντας γυρίσει τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον 400 παραγωγές χολιγουντιανού επιπέδου, την τελευταία διετία στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Θέρμης έχουμε γυρίσει 7 ταινίες, υπερπαραγωγές που έχουν σημειώσει επιτυχία. Το σημαντικότερο είναι ότι οι ταινίες αυτές προβάλλονται κυρίως στο εξωτερικό και όχι μόνον στην Ελλάδα.

Και αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος της πολιτείας, το να αναδειχθεί η Ελλάδα μέσω ταινιών που γυρίζονται στη χώρα. Ως αυτή τη στιγμή τα περισσότερα είναι θετικά βήματα, αλλά υπάρχουν και αρνητικά.

Στο ερώτημα τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς σημείωσε:

Ενδεικτικά οι 7 ταινίες που έχουν γυριστεί στην περιοχή της Θέρμης είχαν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ. Εργάστηκαν περίπου 4.000 άτομα και έγιναν 90.000 διανυκτερεύσεις χώρια όλα τα υπόλοιπα που συνεπάγεται μια τέτοια δραστηριότητα.

Όσον αφορά στα αρνητικά σημεία που «απειλούν» το εγχείρημα, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε:

Το σημαντικότερο για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος είναι να παραδεχθούμε όλοι ότι πρόκειται για βιομηχανία. Είναι επιχειρηματική δραστηριότητα και η επιτυχία της θα βοηθήσει και τον πολιτισμό, την οικονομία αλλά και τις εγχώριες παραγωγές. Νομίζω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ίσως έχουμε ξεφύγει από τον αρχικό στόχο.

Το να στηρίζεται η εγχώρια παραγωγή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα ζητούμενα. Αλλά πρέπει να είναι αναβαθμισμένες παραγωγές και αυτό δεν το είδαμε. Κατά την άποψή μου η μοναδική αναβαθμισμένη παραγωγή είναι η τελευταία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που μάλιστα προβάλλεται με εξαιρετική επιτυχία από την πλατφόρμα του Netflix.

Αυτός ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι ο στόχος. Όχι να επιδοτούνται παραγωγές που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν τις βλέπουμε. Και είναι ένα θέμα που νομίζω πρέπει να ξαναδούν οι υπεύθυνοι. Γιατί αν συνεχιστεί αυτή η πορεία θα αποθαρρύνει και τις παραγωγές τις οποίες στοχεύαμε από την αρχή. Να έρθουν εδώ οι μεγάλες παραγωγές από το Χόλιγουντ, την Ευρώπη, ακόμη και την Ασία.

Υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό να υποστηρίξει αυτές τις παραγωγές.

Γίνεται ήδη προσπάθεια το ήδη εξειδικευμένο και ταλαντούχο προσωπικό στην Ελλάδα χρειάζεται όντως αναβαθμίσει για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Η ομάδα η δική μας έχει ήδη προχωρήσει στην μετεκπαίδευση τουλάχιστον 120 Ελλήνων και Ελληνίδων τον τελευταίο χρόνο.

Η προσπάθεια μας είναι να υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωμένων παραγωγών στην Ελλάδα. Έχουμε καταθέσει μια πρόταση στους κυβερνητικούς φορείς ώστε να μπορέσουμε οτιδήποτε απαιτεί αυτή η βιομηχανία να γίνεται στο σύνολό της στην Ελλάδα. Το ένα είναι η δημιουργία προϋποθέσεων και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Υπάρχουν ελάχιστες στην Ελλάδα. Οι δικές μας είναι για παράδειγμα αυτές που βρήκαμε όταν αγοράσαμε την έκταση της Θέρμης. Έχουμε μια πρόταση που έχει προχωρήσει αρκετά και με βάση την οποία θα φτιαχτούν υπερσύγχρονα στούντιο 30.000 τ.μ.

Το δεύτερο σκέλος είναι να μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες και τρίτο είναι να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και αυτό επαφίεται 100% στις κυβερνήσεις, ενώ τα δύο προηγούμενα είναι συνδυασμός ιδιωτών και δημοσίου.

Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με χάρες που μας κάνουν άνθρωποι σε ιθύνουσες θέσεις και όχι με θεσμικό τρόπο. Από το να προκαλέσουμε μια ελεγχόμενη έκρηξη έως το να φτιάξουμε τα σκηνικά κάτι που στην Ελλάδα απαιτεί άδεια της πολεοδομίας, ίσως μοναδικό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο.

Και ο κ. Καλαφάτης έκλεισε με αναφορά στα επόμενα βήματα

Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την έγκριση της στρατηγικής επένδυσης, θα συνεχίσουμε να φέρνουμε τις ταινίες και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα λυθούν τα προβλήματα.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: