Τσίπρας στους Δελφούς: Αν μας λείπουν 5-10 βουλευτές, ΚΚΕ και Μέρα 25 πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους

O κ. Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών. Φωτό: Hellas Journal




Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και ευθύνες, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επαναλαμβάνοντας το προσκλητήριό του για κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων και καλώντας ΚΚΕ και Μέρα 25 «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Η εναλλακτική για την χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό αν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δεν βγαίνουν θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες.




«Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, αν μας λείπουν 5 ή 10 βουλευτές να κάνουμε κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αν θα συνεργαστούν σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ή αν θα δώσουν την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να σύρει τη χώρα σε απανωτές εκλογές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Το μεγάλο ζήτημα και ο εθνικός στόχος είναι να επουλώσουμε τις πληγές της οκταετίας των μνημονίων που παραμένουν ακόμη, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι το κρίσμο θέμα είναι πως θα κυβερνηθεί η χώρα. «Για πρώτη φορά ό,τι ψηφίζεις βγαίνει» είπε αναφερόμενος στην απλή αναλογική και χαρακτήρισε την Νέα Δημοκρατία ως «ανάδελφο κόμμα» μια και δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο, ένα φιλορωσικό κόμμα όπως το χαρακτήρισε.

«Δεν το αποκλείω όμως. Γι αυτό επιχειρεί να του πάρει βουλευτές με αποστασίες», πρόσθεσε.

Πάντως ο κ Τσίπρας εξαπέλυσε και πυρά κατά του κ. Βαρουφάκη: «Ο Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν αφορά την Ελλάδα αλλά τις δικές του εμμονές. Το νόμισμα δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα συζήτησης. Το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα αλλά το ότι τα ευρώ που έχουμε δεν φτάνουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Ερωτηθείς για πρόσφατη ανάλυση της Standard and Poor’s «που βλέπει θετικά την επενδυτική βαθμίδα ωστόσο περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών», και για το αν σε κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει χώρο το κόμμα του κ. Βαρουφάκη «που έβαλε θέμα νομίσματος», ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την κοινωνία και δεν αφορά την πραγματικότητα αλλά τις δικές του εμμονές». Τόνισε ότι αυτές οι θέσεις και οι απόψεις για το νόμισμα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης. Απόψεις για το νόμισμα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ούτε στις δύσκολες μέρες του ‘15 κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το νόμισμα, το πρόβλημα είναι ότι τα ευρώ που έχουμε στην τσέπη μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού και τα έξοδα των επιχειρήσεων». Σημείωσε πως «σε όλους όσοι ανοίγουν ξανά αυτά τη συζήτηση, απαντάμε με καθαρότητα: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, δεν έρχεται απ’ το πουθενά».

Επισήμανε ότι «και η Standard and Poor’s και άλλοι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τη χώρα δυο βαθμίδες κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε η πορεία αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες και αργότερα επί κυβέρνησης ΝΔ». Σχολίασε ότι όμως και ο οίκος Fitch στην πρόφαση αιτιολογική έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στις εκλογές και είπε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν έχουμε καμία αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία». Κατόπιν αυτού σημείωσε: «Ας μη δημιουργούμε λοιπόν μόνοι μας αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν».

Υπογράμμισε ότι «το μεγάλο ζήτημα και ο εθνικός στόχος για τη χώρα δεν είναι κάτι το οποίο πετύχαμε -να μείνουμε στο ευρώ, να βγούμε απ’ τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος- αλλά να επουλώσουμε τις πληγές της 8ετίας των μνημονίων που παραμένουν ακόμα στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας».

Δείτε Live και τις 4 ημέρες των εργασιών του Delphi Economic Forum: Streaming απο έξι διαφορετικά κανάλια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: