Το ενεργειακό στο πάζλ των αμερικανικών σχεδιασμών και το μήνυμα της Λευκωσίας: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δίνει προκαταβολή στην Τουρκία!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στην Αθαλάσσα, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Στο πάζλ των στρατηγικών κινήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου, για τη δημιουργία μιας μεγάλης συνεργασίας, που θα λειτουργεί με τις δικές της ευλογίες, αναζητείται και ο ρόλος  της κατοχικής Τουρκίας.

Στην Ουάσινγκτον προφανώς και θέλουν την Τουρκία σε αυτό το παιχνίδι, γι αυτό και ενθαρρύνουν την βελτίωση των σχέσεων στα ελληνοτουρκικά. Γι αυτό και ενισχύουν το «καλό κλίμα», που διαμορφώνεται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ζητούν από τις δυο χώρες να κάνουν κινήσεις, αν και υπάρχει η εκτίμηση πως δεν θα κρατήσουν για πολύ τα «ήρεμα νερά».

Ανεξαρτήτως τούτου φαίνεται να επενδύουν στην πολιτική αυτή και κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί το κλίμα. Τι μπορεί να γίνει στην περιοχή για να συμμετέχει η Άγκυρα; Οι Αμερικανοί θεωρούν πως μπορεί να αξιοποιηθεί το ενεργειακό. Πώς; Με την εμπλοκή της κατοχικής δύναμης.

  • Μια προσέγγιση, που προφανώς δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν και την εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Γι αυτό και η Λευκωσία, που είναι γνώστης ιδεών που κινούνται στο παρασκήνιο, έχει ξεκαθαρίσει ότι με τα σημερινά δεδομένα και την Τουρκία να εξαπολύει απειλές και να επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στο νησί, οποιαδήποτε συζήτηση δεν μπορεί να γίνει.

Σπεύδει δε να επισημάνει ότι παλιά, ξαναζεσταμένα σενάρια, για την κατασκευή αγωγού για μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας, δεν μπορούν να βρίσκονται στην ατζέντα. Ούτε και πρόκειται να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία στο ενεργειακό πεδίο απλά για να προσέλθει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις.

Το ενεργειακό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και για την επόμενη ήμερα. Και όχι ως προκαταβολή προς την κατοχική δύναμη. Αυτό, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το έχει διαμηνύσει η νέα κυβέρνηση της Κύπρου, το διατυπώνει στις επαφές του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι πλείστες χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, αναμένουν βέβαια, τις τουρκικές εκλογές. Προφανώς και οι περισσότεροι δυτικοί θέλουν τώρα να ηττηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η νίκη της σημερινής αντιπολίτευσης, που δεν διαφέρει πολιτικά με τον Τούρκο Πρόεδρο ως προς τα θέματα που αφορούν Ελλάδα και Κύπρο, θα οδηγήσει τους δυτικούς στην υιοθέτηση μιας άλλης τακτικής.

Αυτής της παροχολογίας προς την Άγκυρα, των δώρων, ώστε να υπάρξει επαναπροσέγγιση με την Τουρκία. Όπως έκαναν, δηλαδή, με τον Ερντογάν στα πρώτα στάδια της εξουσίας του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η δήθεν «στροφή» της Άγκυρας (στα ελληνοτουρκικά) δεν είναι προεκλογική: Προετοιμάζεται το έδαφος για την επόμενη των εκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: