Το ελληνοτουρκικό μορατόριουμ “γκριζάρει νησιά”; Με τη συναίνεση της Αθήνας; Γιατί έχουν επιλεγεί προορισμοί που δεν ενοχλούν τους Τούρκους;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan (Κ) κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια (Δ), στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Το ελληνοτουρκικό μορατόριουμ, που συμφωνήθηκε για να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε μεταξύ άλλων να μην επηρεαστεί ο τουρισμός, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, αφορά το «νέο κλίμα», που διαμορφώθηκε την τελευταία περίοδο. Αφορά τη «διπλωματία των σεισμών» και των χαριεντισμάτων.

Εξαρχής διαφάνηκε πως για την κατοχική Τουρκία το θέμα με το «νέο κλίμα», είναι να κερδίσει χρόνο ώστε να… βρει τα πόδια της από τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο σεισμός του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η Άγκυρα χωρίς να έχει προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις, που αναθεωρούν διαχρονικές επεκτατικές πολιτικές σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος και σε αυτό το πεδίο. Των διαχρονικών, δηλαδή, επιδιώξεων.

Για παράδειγμα, έχει αναφερθεί και το ζήτημα τούτο αναδείχθηκε στη δημόσια σφαίρα, ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πραγματοποιήσουν, τις ημέρες του Πάσχα, αξιωματούχοι επισκέψεις  σε στρατιωτικές μονάδες της «πρώτης γραμμής».

  • Φέτος έχουν επιλεγεί προορισμοί/ επισκέψεις αξιωματούχων για τους οποίους δεν διαμαρτύρεται η κατοχική Τουρκία. Προορισμοί, που δεν ενοχλούν την Άγκυρα καθώς δεν βρίσκονται- ακόμη- στις γκρίζες ζώνες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση «γκριζάρει» νησιά, την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί η Άγκυρα. Και τι θα γίνει όταν το «καλό κλίμα» χαλάσει και οι επισκέψεις θα ξαναρχίσουν; Θα φωνάζει η Τουρκία καθώς, δυστυχώς, κάποιες ενέργειες προκαλούν «κεκτημένα». Τουλάχιστον έτσι νομίζει η Τουρκία, ότι αποκτά «κεκτημένα».

Περαιτέρω, ένα άλλο θέμα το οποίο συνδέθηκε με τα πιο πάνω είναι και δυο παράλληλες επισκέψεις. Σημειώνεται συναφώς ότι την Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Δένδια στην Ίμβρο όπου παρέστη στην τελετή της αποκαθήλωσης και περιφοράς του επιταφίου στα Αγρίδια παρουσία και Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος κατάγεται από το νησί αυτό.

Παράλληλα, ενδεχομένως μετά από συνεννόηση όπως όλα δείχνουν, τη Θράκη επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ για να παραστεί σε ναμαζι (προσευχή) με την ευκαιρία του Ραμαζανιού και σε ιφταρ στο Κιμμέριο Ξάνθης.

Οι δηλώσεις, που έκανε κατά την παραμονή του στην περιοχή σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν την αντίδραση της Αθήνας. Αυτή τη φορά επικράτησε σιωπητήριο. Για να μην… χαλάσει το κλίμα, το οποίο η Άγκυρα προσαρμόζει όπως την εξυπηρετεί.

Σε όλη αυτή την εξίσωση, βεβαίως, δεν βρίσκεται η Κύπρος για πολλούς και ευνόητους λόγους!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Βιώνουμε μια κρίση εκπροσώπησης των πολιτών: Τα κόμματα είτε θα ξανασυστηθούν με τους ψηφοφόρους είτε θα χάσουν το τρένο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: