Συμβούλιο της Ευρώπης: Ισοδύναμο γενοκτονίας οι αναγκαστικές μεταφορές παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία

Ukrainian rescuers remove debris after a rocket attack on the local history museum in the city of Kupiansk, Kharkiv region, northeastern Ukraine, 25 April 2023, amid Russia’s invasion. EPA, STRINGER




Οι αναγκαστικές μεταφορές παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ισοδυναμούν με «γενοκτονία», εκτίμησε το Συμβούλιο της Ευρώπης την Πέμπτη σε ψήφισμα που ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση που συγκεντρώνει βουλευτές από 46 χώρες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τα τεκμηριωμένα στοιχεία αυτής της πρακτικής ανταποκρίνονται στον διεθνή ορισμό της γενοκτονίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά την ψηφοφορία του κειμένου που «απαιτεί» τον επαναπατρισμό των παιδιών.

Στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αυτές τις «μεταφορές». Το Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης για τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, τη Ρωσίδα Επίτροπο για τα Παιδιά.

Το Κίεβο υπολόγισε στις αρχές Απριλίου ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά από την Ουκρανία είχαν «απαχθεί» και μεταφερθεί στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και πολλά φέρεται να μεταφέρθηκαν σε ανάδοχους.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, υπάρχουν «αποδείξεις» ότι τα μεταφερθέντα παιδιά αντιμετώπισαν μια διαδικασία «ρωσοποίησης» μέσω της επανεκπαίδευσης στη ρωσική γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία.

Αυτές οι μεταφορές είναι «σαφώς σχεδιασμένες και οργανωμένες με συστηματικό τρόπο» ως κρατική πολιτική και στοχεύουν στην «εξόντωση οποιουδήποτε συνδέσμου και οποιουδήποτε χαρακτηριστικού της ουκρανικής τους ταυτότητας», σύμφωνα με το κείμενο.

Στο Twitter, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, Olena Zelenska, χαιρέτισε αυτό το ψήφισμα, θεωρώντας ότι είναι «ένα ακόμη βήμα προς τη δυνατότητα μιας δίκης» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να έχουν πρόσβαση στη Ρωσία για να συλλέξουν πληροφορίες για τα μεταφερθέντα παιδιά και να συγκεντρώσουν στοιχεία για εγκλήματα – συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας – που μπορεί να έχουν διαπραχθεί.

Πηγή: ertnews (Agerpres.ro)

Δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πόλεις της Ουκρανίας: Τουλάχιστον 2 νεκροί στη Ντνίπρο, πολυκατοικία στις φλόγες στην Ούμαν, εκρήξεις στο Κίεβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: