Σε νέα κρίση οδηγείται η Τουρκία με το Ισραήλ για το τέμενος Αλ Άκσα: Ο Ερντογάν λέει ότι ο Νετανιάχου ξεπέρασε την “κόκκινη γραμμή”

President Recep Tayyip Erdoğan addressed pensioners during an iftar dinner at Gazi University’s Culture Center in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Η Τουρκία καταδίκασε, με τον πιο ισχυρό τρόπο σήμερα, τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι το Ισραήλ «ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή».

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις. Η καταπάτηση του τεμένους Άλ Άκσα είναι η κόκκινη γραμμή μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του ιφτάρ (το δείπνο μετά τη λήξη της νηστείας) με μια ομάδα συνταξιούχων. «Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι τους», τόνισε ο Ερντογάν προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Οι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές μας που υπερασπίζονται την Αλ Κουντς με τίμημα τη ζωή τους δεν είναι ποτέ μόνοι. Εκ μέρους της χώρας και του έθνους μου, καταδικάζω τις αποτρόπαιες πράξεις κατά της πρώτης qibla των μουσουλμάνων και ζητώ να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις.

«Η εξομάλυνση (των σχέσεων της Τουρκίας) με το Ισραήλ έχει ξεκινήσει αλλά η δέσμευσή μας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης και των αρχών μας», συνέχισε, εκτιμώντας πως «οι επιθέσεις αυτές ξεπέρασαν το όριο».

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν περισσότεροι από 350 άνθρωποι σε αυτές τις βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ταραχές αυτές, σε έναν από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ, σημειώνονται σε μια περίοδο που οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Ραμαζάνι και οι Εβραίοι το Πάσχα, σε τεταμένο κλίμα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων από τις αρχές του έτους.

  • ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΟΚΤΑΙ, ΑΛΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ

Στην ανάρτηση που έκανε από το λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο ισλαμιστής Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σημείωσε,

«Καταδικάζω την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού στο Τέμενος Αλ Άκσα που είναι το πρώτο μας κίμπλα και την βία που άσκησε κατά των Μουσουλμάνων. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά πως είμαστε στο πλευρό και υποστηρικτές του παλαιστινιακού λαού κατά του Ισραήλ που προσπαθεί να αλλάξει το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ με τα βίας».

Στην ανάρτηση που έκανε από το λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος Επικοινωνίας Φαχρεττίν Αλτούν σημείωσε τα εξής:

«Καταδικάζω τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού κατά του Τεμένους Αλ Άκσα, την βία και τις απαγορεύσεις κατά των Μουσουλμάνων αδερφών μας. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αδερφών μας και να είμαστε στο πλευρό τους σε όλα τα πεδία».

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σέντοπ καταδίκασε την βαναυσότητα που έκαναν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά των Παλαιστινίων αδερφών μας αψηφώντας την πνευματικότητα και την ιερότητα του Τεμένους Αλ Άκσα.

Στην ανάρτηση που έκανε από το λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Σέντοπ σημείωσε πως η τυραννία του Ισραήλ κατά των αθώων Παλαιστινίων που συνεχίζεται αδιάκοπα συνεχίστηκε και στις ιερές ώρες των Μουσουλμάνων το Ραμαζάνι.

Ο Σέντοπ ο οποίος εξέφρασε την αντίδραση του στη στάση του Ισραήλ είπε,

«Καταδικάζω την βαναυσότητα που έκαναν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά των Παλαιστινίων αδερφών μας που προσεύχονταν αψηφώντας την πνευματικότητα και την ιερότητα του Τεμένους Αλ Άκσα. Είναι ανθρώπινο και ηθικό καθήκον όλων μας να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και να είμαστε κοντά τους».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε, «Καταδικάζω δριμύτατα, την ενέργεια που έκανε το Ισραήλ στους ανθρώπους που δεν έχουν κανένα άλλο συναίσθημα και σκέψη από το να εκφράσουν, να τηρήσουν την πίστη τους, να προσευχηθούν».

Στην ανάρτηση που έκανε από το λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ σημείωσε,

«Καταδικάζουμε αυτή την ασέβεια, τη βία που ασκήθηκε κατά των Παλαιστινίων. Η διοργάνωση εφόδου από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ κατά του Τεμένους Αλ Άκσα παραβιάζοντας την ιερότητα του Χαράμ Αλ Σαρίφ και το ιστορικό καθεστώς είναι μια ενέργεια κατά του δικαίου και των ιερών μας αξιών. Αυτή είναι επίσης μια παράνομη επέμβαση κατά της ελευθερίας πίστης και συνείδησης των Παλαιστινίων αδερφών μας».

Στις δηλώσεις που προέβη ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες προς την κατεύθυνση της πόλης Σντερότ, τέσσερις από αυτές καταστράφηκαν από τα συστήματα αεράμυνας και ένας πύραυλος έπεσε σε ύπαιθρο.

Ισραηλινά αεροσκάφη ως απάντηση πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο σημεία στα δυτικά της Λωρίδας της Γάζας.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Άγκυρα, Turkey

Συγκρούσεις σώμα με σώμα Ισραηλινών αστυνομικών με Παλαιστίνιους στο τέμενος Αλ Άκσα -Δεύτερη νύχτα επεισοδίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: