Ρεπορτάζ από τη Γερμανία: Δύο χρόνια από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στην Ελλάδα, και η υπόθεση παραμένει στο σκοτάδι…

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Φωτογραφία από βίντεο του καναλιού STAR




Εκατό περίπου μέτρα από το σημείο, στο οποίο εκτέλεσαν τον άνδρα της, μένει η Στάθα Αλεξανδροπούλου-Καραϊβάζ. Κάθεται στον ίδιο καναπέ, στον οποίο πριν από δύο χρόνια πληροφορήθηκε τα νέα της εν ψυχρώ δολοφονίας του.

«Χτύπησε το τηλέφωνό μου. Ήταν η γειτόνισσα που μένει στο ισόγειο. Μου είπε: Ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω. Έχει γεμίσει η περιοχή ασθενοφόρα και αστυνομικές δυνάμεις. Ντύθηκα και πήγα κάτω. Είχε πολύ κόσμο. Και τότε είδα το Γιώργο αιμόφυρτο στο έδαφος».

Έτσι ξεκινά το (ηχητικό) ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Ελλάδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk, Moritz Pompl. Τίτλος: «Καμία διαλεύκανση; Δύο χρόνια από τη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ελλάδα». Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Γιώργος Καραϊβάζ, επί σειρά ετών αστυνομικός συντάκτης και δημοσιογράφος-ερευνητής, ήταν προσκεκλημένος σε μεσημεριανή εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.

Ο Καραϊβάζ είχε ασχοληθεί επανειλημμένα με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και με αστυνομικούς που ζητούσαν χρήματα εκβιάζοντας με την παροχή προστασίας, καθώς και με το πώς εγκληματικές οργανώσεις επηρεάζουν την επιλογή των προσώπων σε θέσεις ευθύνης εντός της Αστυνομίας.

Όταν ο Καραϊβάζ πήγαινε προς το σπίτι του στις 9 Απριλίου πριν από δύο χρόνια, δυο άνδρες που επέβαιναν σε μαύρο μηχανάκι τον πλησίασαν την ώρα που αποβιβαζόταν από το αυτοκίνητό του. Ένας αυτόπτης μάρτυρας δηλώνει:

«Ο ένας πυροβόλησε τόσες φορές, ώστε εξάντλησε τις σφαίρες που είχε στο όπλο του». Δέκα σφαίρες τραυμάτισαν τον Καραϊβάζ, δύο εξ αυτών στο κεφάλι. Καθώς το έγκλημα διαπράχθηκε με ηρεμία, αλλά και σκληρότητα, οι ανακριτικές Αρχές γρήγορα θεώρησαν ότι εμπλέκεται το οργανωμένο έγκλημα.

Εικάζεται, μάλιστα, ότι οι δράστες ήρθαν από το εξωτερικό. Είναι απολύτως ασαφές το ποιοί θα μπορούσαν να είναι οι ηθικοί αυτουργοί, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις υποθέσεις, τις οποίες διερευνούσε το τελευταίο διάστημα ο Καραϊβάζ. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε τότε «ταχεία διαλεύκανση» της δολοφονίας. Δύο χρόνια μετά, η υπόθεση δεν προχωρά καθόλου, λέει η Katarina Barley (SPD) από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου

«Η υπόθεση Καραϊβάζ είναι η μοναδική πανευρωπαϊκά, από τις δολοφονίες δημοσιογράφων που δυστυχώς βιώσαμε, για την οποία δεν παρατηρούμε καμία πρόοδο στη διερεύνησή της».

Σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα, ενεπλάκη η InterpolΣτην Ελλάδα όλα αφέθηκαν στις εκεί Αρχές, λέει η ευρωβουλευτής Sophie in’t Veld: 

«Πιστέψαμε στο Κράτος Δικαίου εδώ στην Ελλάδα. Πλέον είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι». Οι ερωτήσεις προς τις αρμόδιες Αρχές παραμένουν αναπάντητες. Κατά την τελευταία επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση δεν είχε χρόνο να συναντηθεί με τα μέλη της.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, έχει επανειλημμένα αποστείλει επιστολές σε Υπουργούς και υψηλόβαθμους αστυνομικούς. Και αυτή δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική. Εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να καταδείξει ότι αυτό το έγκλημα ενάντια στη Δημοκρατία θα διαλευκανθεί. Η εκτέλεση του συναδέλφου μας είναι ένα έγκλημα ενάντια στη Δημοκρατία και στη Δημοσιογραφία».

Αλλά και η χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ αισθάνεται ότι την έχουν εγκαταλείψει: Δεν λαμβάνει καθόλου πληροφόρηση, δεν έχει καμία ενίσχυση από το Κοινωνικό Κράτος. Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του συζύγου της, εύχεται να προχωρήσουν επιτέλους ταχύτερα οι έρευνες.

ΠΗΓΗ: (Ηχητικό) ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Ελλάδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk, Moritz Pompl 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: