Ποιος είναι ο Petteri Orpo; Ο ερασιτέχνης ψαράς, κύριος αξιόπιστος, που κέρδισε την Σάνα Μαρίν «παίζοντας» με τις φοβίες των Φινλανδών

epa10556018 Prime Minister of Finland and Leader of the Social Democratic Party, Sanna Marin (L) and Leader of the National Coalition Party Petteri Orpo (R) during the Finnish parliamentary election day in Helsinki, Finland, 02 April 2023. EPA/KIMMO BRANDT




Οι Φινλανδοί αποφάσισαν να διαλέξουν την ασφάλεια λόγω της διαφαινόμενης μεταπανδημικής ύφεσης και τον της εισβολής της γειτονικής τους Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει ο CHARLIE DUXBURY στο Politico

Στον ηγέτη του κεντροδεξιού Πέτρι Όρπο, το φινλανδικό εκλογικό σώμα βλέπει κάποιον με αξιόπιστο ιστορικό στην πολιτική του κόμματος που εκτείνεται δεκαετίες πίσω.

Ο Όρπο έπεισε τους ψηφοφόρους ότι η φινλανδική οικονομία βρισκόταν σε μπελάδες και ότι εκείνος -αντί της φιλελεύθερης και πιο ελεύθερων δαπανών αντιπάλου του Σάνα Μαρίν- θα είναι το σταθερό χέρι που χρειάζεται η Φινλανδία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σηματοδοτήσει μια ριζική αλλαγή στον τόνο για τη Φινλανδία και για την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Η Μαρίν, μια δημοφιλής προσωπικότητα στα αριστερά της πολιτικής της ΕΕ, βρέθηκε σε… καυτά νερά πέρυσι, αφού δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο που τη δείχνει να χορεύει πληθωρικά σε ένα πάρτι με φίλους. Ωστόσο, ήταν η φήμη της κυβέρνησής της στην οικονομική πολιτική που της στοίχισε.

Στις εκλογές της Κυριακής, κέρδισε η περσόνα του Όρπο. Έπαιξε με τους βαθιά ριζωμένους (αν και κοσμικούς) φινλανδικούς φόβους για την αύξηση του δημόσιου χρέους και πρόσφερε συγκεκριμένες (αν και καθημερινές) λύσεις, όπως περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Ξεκινάμε τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με την οικονομία ως βασικό ζήτημα», είπε ο Όρπο καθώς η καταμέτρηση των ψήφων πλησίαζε στο τέλος της.

Ο Όρπο, σε ηλικία 53 ετών, είναι μια φιγούρα της οποίας η καριέρα έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στη σκιά μεγαλύτερων προσωπικοτήτων, από τον πρώην πρωθυπουργό Alexander Stubb μέχρι τον μαζικά δημοφιλή συνάδελφό του στο Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού, Sauli Niinistö. Για να μην αναφέρουμε την απερχόμενο πρωθυπουργό, Μάριν.

Ο Όρπο, ο ηγέτης του κεντροδεξιού NCP, έχει σταθερά ανέβει τα σκαλοπάτια σε βασικούς υποστηρικτικούς υπουργικούς ρόλους ως ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με 14.000 ακόλουθους, ο λογαριασμός του Όρπο στο Instagram δεν έχει την εμβάελεια της Marin – με ένα εκατ. ακόλουθους- αλλά δίνει μια αίσθηση του πώς θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του: Μια ανάρτηση την ημέρα των εκλογών προβάλλει μια εικόνα ενός καθημερινού ανθρώπου με τα σκυλιά του στο χιόνι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Petteri Orpo (@petteriorpo)

Ενώ οι κριτικοί έχουν περιγράψει το ύφος του ως ανθρώπου του λαού, άλλοι σημειώνουν ότι είναι ένας αποτελεσματικός χειριστής με μια μη-ανόητη προσέγγιση.

Οι διαπραγματεύσεις συνασπισμού θα προσφέρουν στον Όρπο μια πρώιμη και υψηλού κινδύνου ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να ασκήσει πολιτική στο υψηλότερο επίπεδο. Εάν καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία που να ικανοποιεί τόσο τις συντηρητικές όσο και τις φιλελεύθερες πτέρυγες του NCP, αυτό θα ήταν ένα σταθερό πρώιμο επίτευγμα, λένε οι παρατηρητές.

Ο Teivo Teivainen, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, είπε ότι πιστεύει ότι ο Όρπο θα δέχεται πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία με το αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών πρώτα αντί να κάνει πρόωρες προσεγγίσεις στους Σοσιαλδημοκράτες.

«Αν καταλήξει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα τον βοηθήσει αν μπορέσει να δείξει ότι προσπάθησε σκληρά να σχηματίσει πρώτα έναν δεξιό συνασπισμό», είπε ο Teivainen.

Σταδιακή άνοδος στην κλίμακα

Ο Όρπο γεννήθηκε στο Köyliö στα νοτιοδυτικά της Φινλανδίας και έχει μεταπτυχιακό στις κοινωνικές επιστήμες από το κοντινό Πανεπιστήμιο Turku, σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και τα προφίλ του δείχνουν ότι τα χόμπι του περιλαμβάνουν τη μαγειρική και το ψάρεμα.

Η δουλειά του με το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού εκτείνεται στη δεκαετία του 1990 και αργότερα έγινε υπουργός Γεωργίας υπό τον πρώην πρωθυπουργό του NCP Stubb προτού υπηρετήσει ως υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό του Κεντρώου Κόμματος Juha Sipilä.

Ο Όρπο αμφισβήτησε τον Stubb για την ηγεσία του NCP το 2016, αφού κατηγόρησε το «αφεντικό» του ότι επέτρεψε μια πτώση στην υποστήριξη των ψηφοφόρων. Ο Όρπο είπε ότι θα μπορούσε να ξαναχτίσει την ενότητα στο κόμμα και να το πάρει πίσω στην εξουσία και κέρδισε εύκολα τον Στουμπ σε μια ψηφοφορία για το κόμμα.

«Μπορούμε να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα», είπε στους υποστηρικτές του μετά την εκλογή του ως αρχηγός του κόμματος το 2016.

Μετά από μια μικρή εκλογική ήττα το 2019, ο Όρπο επέλεξε να πάρει το κόμμα του στην αντιπολίτευση αντί να συμμετάσχει σε συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ξεκίνησε την ανοικοδόμηση της θέσης της ως μια παραδοσιακή κεντροδεξιά οικονομική εναλλακτική που ήταν πρόθυμη να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να περιορίσει τις αυξήσεις φόρων.

Ενόψει των εκλογών της Κυριακής, προσπάθησε να παίξει με τους έντονους φόβους της Φινλανδίας για το δημόσιο χρέος, παρουσιάζοντας τη Μάριν και το κόμμα της ως απειλή για τη δημοσιονομική υγεία της χώρας.

Καθώς το προβάδισμα του NCP στις δημοσκοπήσεις διαβρώθηκε τους τελευταίους μήνες, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το εάν η εκστρατεία του Όρπο που στηρίζεται σε κάποιο φόβο θα μπορούσε πραγματικά να ξεπεράσει τη δύναμη των αστέρων της Marin μαζί με τις εκκλήσεις της να επενδύσει στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Αλλά καθώς περνούσε το απόγευμα της Κυριακής, η στρατηγική του Όρπο θα δικαιωνόταν τελικά. Στην πιο δραματική στιγμή της βραδιάς, καθώς ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Yle αποκάλυψε την πρόβλεψή του για το τελικό αποτέλεσμα.

Όταν η πρόβλεψη του Yle έδωσε στο NCP 48 έδρες, η ανακούφιση στο πρόσωπο του Όρπο ήταν ορατή – καθώς η Μαρίν αναγκάστηκε να σκεφτεί την ήττα για πρώτη φορά.

Η εστίαση του Όρπο στην προσεκτική δημοσιονομική πολιτική φαινόταν να έχει αποδώσει καρπούς και μέχρι να μιλήσει στα πλήθη στο τέλος της νύχτας, η συνήθης συγκρατημένη συμπεριφορά του είχε αντικατασταθεί από μια αγαλλίαση.

Το μήνυμά του για την επιστροφή της δημοσιονομικής τάξης στη Φινλανδία είχε απήχηση στους συμπολίτες του, είπε, και το κόμμα του ήταν τώρα -όπως είχε ορκιστεί ότι θα μπορούσε να είναι το 2016- το μεγαλύτερο στη χώρα.

«Αυτό είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση», είπε.

Mε πληροφορίες από Politico / CHARLIE DUXBURY

Τι αλλάζει στο μέτωπο ΝΑΤΟ -Ρωσίας με την ένταξη της Φινλανδίας: Ισχυρό στρατιωτικά το Ελσίνκι μετά το μάθημα της “φινλανδοποίησης”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: