Ποιοί ευθύνονται για το μαύρο όνομα της Κύπρου: Οι αθώες περιστερές, οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι δικηγόροι και οι λογιστές

FILE PHOTO: Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποχαιρετά το Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, PIO, ΓΤΠ




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Καλά τα είπε ο πρόεδρος των δικηγόρων, Χρήστος Κληρίδης, ότι «υπάρχει ένας αριθμός δικηγορικών γραφείων μεγάλων και γνωστών που είχαν στο παρελθόν σχέσεις με κάποια άτομα τα οποία μπήκαν στις κυρώσεις, αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι παρέβησαν οποιεσδήποτε κυρώσεις»…

Πράγματι, δεν σημαίνει, αλλά μην κάνουμε και τις αθώες περιστερές.

Μην ξαναμπούμε, δηλαδή, στην παγίδα να αρχίσουμε να κατηγορούμε τις ξένες κυβερνήσεις, που έβαλαν και Κύπριους δικηγόρους και λογιστές στις λίστες των κυρώσεων, ότι το κάνουν για να πλήξουν το καλό όνομα της Κύπρου.

Διότι καλό όνομα δεν έχουμε. Και καλά κάνει ο δικηγορικός σύλλογος να πάρει τα μέτρα του και να αποκαταστήσει τη φήμη του επαγγέλματος διότι το κακό όνομα της Κύπρου βγαίνει συχνά από μέλη του.

Σε όλες τις υποθέσεις που αμαύρωσαν το όνομα της Κύπρου, είτε λόγω Ρώσων, είτε λόγω χρυσών διαβατηρίων, είτε άλλων υποθέσεων στο παρελθόν, είναι δικηγόροι που ενεπλάκησαν. Και όσο δίκαιο και νάχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, που έλεγε χτες ότι «δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας κάθε τόσο να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις ή να βλέπουμε δημοσιεύματα εναντίον της χώρας μας», οφείλουν και η κυβέρνηση και ο δικηγορικός σύλλογος να αρχίσουν να εστιάζουν στη ρίζα του προβλήματος. Και όχι να γενικεύουν αορίστως.

  • «Είναι κάτι αρνητικό για την Κυβέρνηση, είναι κάτι αρνητικό για το κράτος, είναι αρνητικό για τον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι αρνητικό για τους πολίτες», έλεγε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αλλά, οι πολίτες δεν ντρέπονται επειδή έκαναν κάτι παράνομο κι έβγαλε η χώρα το αρνητικό όνομα. Ντρέπονται μόνο επειδή έχουν Αρχές, που δεν άγγιξαν ποτέ την εστία του προβλήματος να ασκήσουν τους ελέγχους που οφείλουν να ασκούν πάντα.

Φυσικά και δεν ευθύνονται όλοι οι επαγγελματίες δικηγόροι και λογιστές αν κάποιοι συνάδελφοί τους έχουν διαπράξει παρανομίες ή, έστω, νομικίστικα κόλπα και τους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ούτε υιοθετούμε ότι όντως παρανόμησαν αφού ουδείς γνωρίζει ακόμα με ποια κριτήρια και με ποια στοιχεία τους τοποθέτησαν στις μαύρες λίστες.

Αλλά, η ευρύτερη εικόνα είναι ότι οι δικηγόροι, έστω η ελίτ του δικηγορικού σώματος, όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Κληρίδης, έχουν την ευθύνη για το καλό ή το κακό όνομα της Κύπρου.

Ας μην κρυβόμαστε, λοιπόν, πίσω από το δάκτυλο. Διότι, κάτι τέτοιο μου θύμισε η θέση του κ. Κληρίδη ότι ζήτησαν από τον Πρόεδρο «να τονίζει και προς τους ξένους ότι θα πρέπει να συνοδεύεται η οποιαδήποτε δήλωσή τους πάντοτε με δήλωση ότι στην πλειοψηφία τους, στη συντριπτική πλειοψηφία, οι επαγγελματίες στην Κύπρο τηρούν κατά γράμμα τις κυρώσεις και μόνο ενδεχόμενα κάποιες εξαιρέσεις να υπάρχουν». Είναι γεγονός. Αλλά, θα έπρεπε να γίνεται η διευκρίνηση για κάθε αδίκημα.

Καταδικάζεται ένας γιατρός για ιατρική αμέλεια, δεν είναι όλοι οι γιατροί ένοχοι, η συντριπτική πλειοψηφία είναι καλοί γιατροί. Πρέπει να διευκρινίζεται αυτό για να μην αμαυρώνεται το όνομα όλων; Επιβάλλεται πρόστιμο για παραβίαση του ορίου ταχύτητας σε έναν βουλευτή, δεν σημαίνει ότι παραβιάζουν το όριο ταχύτητας όλοι οι βουλευτές, η συντριπτική πλειοψηφία είναι σωστοί οδηγοί.

  • Αλλά εκείνος που δεν είναι σωστός, είτε γιατρός, είτε βουλευτής, διώκεται. Αυτή είναι η αξία του ελέγχου. Διώχθηκε κανένας δικηγόρος της ελίτ, από αυτούς που αμαυρώνουν το όνομα της Κύπρου εδώ και χρόνια και θησαυρίζουν, χωρίς τη μεσολάβηση του Αλ Τζαζίρα;

Εδώ και καιρό εκείνοι που επενδύουν στη Λεμεσό είναι Ισραηλινοί. Είχαμε κάποτε τους Λιβανέζους, μετά τους Ρώσους, τώρα έχουμε τους Ισραηλινούς. Κάνει κανένας κάποιον έλεγχο για τις συναλλαγές που γίνονται; Πόσοι από την ελίτ του δικηγορικού σώματος είναι μέσα σε αυτές τις συναλλαγές και αύριο θα τους δούμε με λογαριασμούς εκατομμυρίων;

Όταν ξεσπάσει ένα σκάνδαλο, όπως αυτό τον διαβατηρίων ή των Ρώσων ολιγαρχών, απλώς θα έχουμε να λέμε «δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας κάθε τόσο να βλέπουμε δημοσιεύματα εναντίον της χώρας μας». Θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε αν δεν υπάρξει προληπτικός έλεγχος. Και από το κράτος και από τα επαγγελματικά σώματα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Άγκυρα γκριζάρει, η Αθήνα ασχολείται με τον Γεωργούλη: Αυτά που διεκδικεί η Τουρκία διά της έντασης, θέλει να τα εξασφαλίσει με «ήρεμα νερά»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: