Ο Βαρθολομαίος αποδοκίμασε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής: Είπε “ΟΧΙ” στην απόπειρα αλλαγής του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πλαισιώνουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας. Φωτογραφία ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ




ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέρριψε άρδην τις προτάσεις και απόπειρες του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, αλλαγής του Καταστατικού κατά τη συνεδρίαση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τέσσερα από τα επτά μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής την Τετάρτη 5 Απριλίου.

Συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Πιτσβούργου Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Σικάγου Ναθαναήλ.

Στη συνεδρίαση παρόντες επίσης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας και ο Αρχιμανδρίτης Αέτιος διευθυντής του ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Οπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προσπαθούσε να επιβάλλει να μνημονεύεται στις Ακολουθίες ισχυριζόμενος πως έτσι διασφαλίζεται η ενότητα της Αρχιεπισκοπής. Στόχευε στην απομείωση των υπαρχόντων Μητροπόλεων και τη δημιουργία «Περιφερειών» και τον τεχνηέντως εξοστρακισμό των Μητροπολιτών.

Ηθελε ακόμα να ιδρύσει «Περιφέρειες» εντός των ορίων των Μητροπόλεων, να διορίσει βοηθούς Επισκόπους οι οποίοι θα είχαν την αναφορά τους στον ίδιον κι όχι στον τοπικό Μητροπολίτη, αποδυναμώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις Μητροπόλεις και τους Μητροπολίτες.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν πως όλοι οι εξ’ Αμερικής ιεράρχες ομόφωνα εξακόντισαν ομαιχμία διαφωνιών και αντιπαραθέσεων εναντίον του Ελπιδοφόρου ομιλήσαντες τολμηρά και παρρησιακά ενώπιον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, λέγοντας ότι αυτά που θέλει ο Ελπιδοφόρος δεν γίνονται, είναι αντικανονικά και εντιεκκλησιολογικά.

Με τους Μητροπολίτες εξ’ Αμερικής συμφώνησαν και συνέπλευσαν πλήρως ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος έχει οριστεί και πρόεδρος της μεικτής επιτροπής για το Καταστατικό, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, μέλος της προαναφερθείσας επιτροπής.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε τους Μητροπολίτες εξ’ Αμερικής με πολλή αγάπη και τιμή και τους συμπεριφέρθηκε άψογα. Οπως είπαν ιεράρχες του Φαναρίου στον «Ε.Κ.», «τίποτε από όσα ήθελε ο Ελπιδοφόρος δεν πέρασε» και πρόσθεσαν «επιστρέφει ηττημένος στην Αμερική».

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση και η παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στο Φανάρι έγινε υπό τη σκιά της αποκαλυπτικής συνέντευξης της καθηγήτριάς του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δέσπως Λιάλιου, στον «Ε.Κ.», η οποία ανάμεσα στα άλλα είπε, πως:

“Αν ο κ. Ελπιδοφόρος βγήκε αγράμματος, μαζί και υπερφίαλος, όπως διαβάζω, θα πω και πάλι, είναι δική του ευθύνη, όπως και δική του ευθύνη ότι δεν πλούτισε το θεολογικό και εκκλησιαστικό του καταρτισμό (17 χρόνια μέσα στο Φανάρι!) και εκθέτει τη θέση του με τους απίθανους αυτοσχεδιασμούς του αδόκιμου λόγου και τις ανόητες πράξεις του και τις ενέργειες ενός φαιδρού εντυπωσιασμού, που δεν στηρίζεται πουθενά. Καλύτερα να μην ομιλεί και να μην πράττει τίποτα».

Το Πατριαρχείο εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Ανακοινωθέν περί της επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις Φανάριον

Την πρωίαν της Τετάρτης, 5ης Απριλίου 2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μετά των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Σεβ. Μητροπολιτών Βοστώνης κ. Μεθοδίου, Πιττσβούργου κ. Σάββα, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου και Σικάγου κ. Ναθαναήλ, προσήλθον εις Φανάριον, ανταποκρινόμενοι εις σχετικήν πρόσκλησιν της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μετά του οποίου είχον πολύωρον συνάντησιν εργασίας επί του ζητήματος της αναθεωρήσεως του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Εις την συνάντησιν παρέστησαν, επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής επί της αναθεωρήσεως του Συντάγματος, καθώς και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, μέλη της αυτής Επιτροπής, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να προσέλθουν διά λόγους υγείας οι Σεβ. Μητροπολίται Ντένβερ κ. Ησαΐας, Ατλάντας κ. Αλέξιος και Ντητρόιτ κ. Νικόλαος.

Κατά την συνάντησιν, η οποία επραγματοποιήθη εις κλίμα ενότητος, ειλικρινείας και αλληλοεκτιμήσεως, άπαντες οι παρευρισκόμενοι ανέπτυξαν διεξοδικώς και ελευθέρως τας σκέψεις και τας θέσεις των επί των προτάσεων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, εξέφρασαν δε την ευγνωμοσύνην των προς το πρόσωπον του Παναγιωτάτου διά την πρόσκλησιν, τονίσαντες εν ταυτώ την μεγάλην χρησιμότητα της γενομένης συζητήσεως. Συνοψίσας τα πορίσματα εκ της όλης διαβουλεύσεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπεγράμμισε την σημασίαν της επιδείξεως εμπιστοσύνης προς τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας διά την λήψιν των πλέον συμφερουσών αποφάσεων υπέρ του χριστωνύμου πληρώματος της θεοσώστου ταύτης Επαρχίας του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου. Εν τω πλαισίω τούτω, διεπιστώθη η αναγκαιότης περαιτέρω ωριμάνσεως των προτεινομένων τροποποιήσεων περί του κανονικού θεμελίου του διοικητικού σχήματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εν συνδυασμώ προς την εν καιρώ γενησομένην διαρρύθμισιν των εσωτερικών ορίων αυτής επί εμπραγμάτου βάσεως.

Προ της λήξεως της συναντήσεως αντηλλάγησαν μεταξύ της Α.Θ. Παναγιότητος και των αγίων Αρχιερέων εόρτιοι προσρήσεις δι’ ευλογημένην και καλλίκαρπον Αγίαν και Μεγάλην Εβδομάδα και ευφρόσυνον Αγιον Πάσχα, ο δε Παναγιώτατος απέστειλε διά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου τας πλέον εγκαρδίους πατρικάς Πασχαλίους ευχάς Του προς τα εν Η.Π.Α. πεφιλημένα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας».

Πόλυς Κυριάκου και Γιώργος Νταλάρας ετοιμάζουν δίσκο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: