Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά σε ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία
Οι Προεδρικές εκλογές του 2023 στην Κύπρο έχουν αναδείξει ορισμένα σημαντικότατα νέα στοιχεία της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου από το 1974 και μετά. Αυτά τα νέα στοιχεία, αυτή η νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα έχει να κάνει με μια σειρά παράγοντες, όπως:
Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ο μέσος κύπριος και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές αναζητούν τη διέξοδο σε ξεχωριστά άτομα παρά σε οργανωμένα σύνολα και θεσμούς και σε υπερφυσικά φαινόμενα.
Ενισχύεται δηλαδή από τη μια ο ρόλος και οι δυνατότητες που αποδίδονται στο άτομο αλλά και σε διαχρονικούς θεσμούς οι οποίοι μπορούν να δώσουν διέξοδο στις μαύρες σκέψεις και την κακή ψυχολογία που δημιουργεί η σημερινή σκληρή πραγματικότητα. Τέτοιος θεσμός είναι για παράδειγμα η εκκλησία.
Αυτή η νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο έχει δημιουργήσει και πολιτικά φαινόμενα ταχείας ανάδειξης προσώπων και πολιτικών ομάδων. Μόνο αν κατανοήσει κάποιος τις σαρωτικές αλλαγές που έχουν επέλθει στη συνείδηση, τη ψυχολογία και τις αντιλήψεις ισχυρότατης μερίδας των πολιτών μπορεί να κατανοήσει και τις αλλαγές στον πολιτικό στίβο.
Τα πρωτοφανή αδιέξοδα στους πλείστους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, οδηγούν τον κόσμο στην αναζήτηση «μαγικών» λύσεων. Λύσεων που δεν μπορούν πια να τους προσφέρουν οι γνωστές μέχρι τώρα μέθοδοι, διαδικασίες, θεσμοί και προσεγγίσεις.
Η ταύτιση στη συνείδηση των πολιτών σχεδόν όλων των παραδοσιακών προσεγγίσεων και θεσμών με τα κακώς έχοντα, με το ένοχο ή «ένοχο» κατεστημένο όπως τα αντιλαμβάνεται ο καθένας, οδηγούν σε ακραίες επιλογές ή σε επιλογές ατόμων που η κοινωνία θεωρεί εκτός κατεστημένου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς τούτο ήταν η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. Και αναφορικά με τις ακραίες επιλογές η άνοδος των ακραίων εθνικιστικών και ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη.
Στην Κύπρο ο λαός με τη ψήφο του έδωσε μια μέση λύση. Δηλαδή επέλεξε βασικά ένα άτομο, το οποίο όμως ανήκε σε Κόμμα αλλά τον επέλεξε ως άτομο, χωρίς να τον ταυτίζει με το Κόμμα.
Την ίδια ώρα στηρίχθηκε από τρία Κοινοβουλευτικά και δύο εξωκοινοβουλευτικά Κόμματα. Αυτός ο συνδυασμός έδωσε τη νίκη στις Προεδρικές εκλογές. Συνιστά όμως ταυτόχρονα και την ουσιαστική πρόκληση στη πορεία της διακυβέρνησης. Τη δυσκολία δηλαδή να συνδυαστούν τα πιο πάνω στοιχεία και δεδομένα, για μια επιτυχή διακυβέρνηση. Γιατί είναι φανερό ότι:
Μεγάλη επιτυχία της νέας διακυβέρνησης, θα ήταν να εμπνεύσει την επάνοδο του ενδιαφέροντος του μέσου πολίτη και ειδικά των νέων στα κοινά.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE