Μεγάλη γεωπολιτική εξέλιξη στη Μέση Ανατολή: Κατάρ και Μπαχρέιν αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους

FILE PHOTO: US President Joe Biden with Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani, Emir of Qatar, inside the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA. EPA, Tom Brenner, POOL




Οι κυβερνήσεις του Μπαχρέιν και του Κατάρ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη το βράδυ την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μακρά διένεξή τους.

Η συμφωνία συμφιλίωσης συνήφθη κατά τη διάρκεια συνομιλιών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Τα μέρη «αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σύμφωνα με τις αρχές του (σ.σ. καταστατικού) χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με το κείμενο.

Το ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν έδωσε στη δημοσιότητα παρόμοια ανακοίνωση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου.

Το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το Κατάρ το 2017, προσάπτοντάς του πως υποστήριζε «εξτρεμιστικές» οργανώσεις στην περιοχή.

Παρότι, τον Ιανουάριο του 2021, οι χώρες του Κόλπου υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης στη Σαουδική Αραβία, οι σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών δεν αποκαταστάθηκαν.

Τα υπόλοιπα τρία κράτη είχαν ήδη ανακοινώσει την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ, αν και τα ΗΑΕ και το Κατάρ δεν έχουν ακόμη ξανανοίξει τις πρεσβείες τους.

Αντιπρόσωποι των ΗΑΕ και του Κατάρ συμμετείχαν στην πιο πρόσφατη συνάντηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθέρμανσης των σχέσεών τους την περασμένη εβδομάδα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και το Μπαχρέιν θεωρείτο όμως πιο δύσκολο να εξομαλυνθούν, λόγω ακανθωδών ζητημάτων που αφορούν κυρίως διαφορές για τα θαλάσσια σύνορά τους. Τα δυο μέρη αλληλοκατηγορούνται συχνά για συλλήψεις αλιέων.

Η αποκατάσταση των σχέσεών τους ανακοινώθηκε με φόντο τις διπλωματικές προσπάθειες στην περιοχή με σκοπό να επιλυθούν διάφορες κρίσεις, ιδίως μετά την αποκατάσταση τον Μάρτιο των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, με κινεζική μεσολάβηση.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Μανάμα, Bahrain

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι ο βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας δεν κατέπεσε στο έδαφος της χώρας του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: