«Με ξένα κόλλυβα» οι Τούρκοι θέλουν να καταστούν «ενεργειακός διάδρομος»: Απειλούν την Κυπριακή Δημοκρατία, γνωστό το αφήγημα τους

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ μαζεύει …άχυρα. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Ως αναμενόταν η κατοχική δύναμη αντέδρασε στην επικείμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση, που προτίθεται να διενεργήσει η αμερικανική εταιρεία Chevron, στο κοίτασμα «Αφροδίτη», προτάσσονται το αφήγημα ότι (και) το συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο «ανήκει» στο ψευδοκράτος.

Ισχυρίζεται δε πως έχει αδειδοτηθεί από την (παράνομη) «ΤΔΒΚ» για την τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνα και γεώτρηση. Σημειώνεται ότι η μισή κυπριακή ΑΟΖ αμφισβητείται από την Τουρκία και η άλλη μισή από το ψευδοκράτος!

Με εντολές, λοιπόν, της Άγκυρας, το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, εξέδωσε ανακοίνωση για να αντιδράσει  στην δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη».

Στο ανακοινωθέν γίνεται λόγος για «μονομερείς ενέργειες» της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο. Προχώρησε δε ένα ακόμη βήμα υποστηρίζοντας πως το κλίμα έντασης το προκαλεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

  • «Ενόσω η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τις επίμονες μονομερείς δραστηριότητές της, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας μαζί με την Τουρκία και να κάνουμε όλα τα βήματα που μπορούν να γίνουν», σημειώνεται στην δήλωση στην οποία διατυπώνεται το γνωστό αφήγημα ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός», ως συνιδιοκτήτης της Κύπρου, έχει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πόρους πάνω στο νησί και γύρω από αυτό (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Στην ανακοίνωση, επαναλαμβάνεται ότι το όλο θέμα, το ενεργειακό, μπορεί να επιλυθεί με διάλογο. Πώς; Συζητώντας τις τουρκικές προτάσεις, που έχουν υποβληθεί το 2011, το 2012, το 2019 και την 1η Ιουλίου 2022 και αφορούν τη συναπόφαση για το ενεργειακό πρόγραμμα και τη  συνεκμετάλλευση, πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», δημοσιεύθηκε συνέντευξη του Γκιοκχάν Γκιουλέρ, ειδικού συμβούλου του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Ο Γκιουλέρ επαναλαμβάνει δυο διαχρονικές θέσεις της κατοχικής δύναμης.

Πρώτον ότι δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Ισραήλ και Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και δεύτερον ότι το φυσικό αέριο πρέπει να μεταφερθεί μέσω των κατεχομένων προς την Τουρκία, και διοχέτευσή του στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε και σε μια στρατηγική επιδίωξη της Άγκυρας. Σημείωσε και τα εξής, που συνδέονται με τις επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης:

  • «Η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακός διάδρομος στην πορεία και η (παράνομη) ‘’ΤΔΒΚ’’ μπορεί να παρέχει νερό και ηλεκτρική ενέργεια στις χώρες της περιοχής με την τοποθέτηση αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή. Νομίζω ότι θα έρθει στην ατζέντα η μεταφορά των πόρων, των πόρων υδρογονανθράκων της Μέσης Ανατολής στην Τουρκία, εφόσον η (παράνομη) ‘’ΤΔΒΚ’’ γίνει ενεργειακός τερματικός σταθμός, και η μεταφορά τους στις χώρες που ζητούν ενέργεια στην Ευρώπη μέσω του TANAP ή παρόμοιων αγωγών».

Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά, η κατοχική δύναμη, έχει ένα βασικό στόχο. Εάν δεν ελέγξει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας διά της αμφισβήτησης θα επιχειρήσει να το αποτρέψει.

Βέβαια σε αυτό το πρόγραμμα εμπλέκονται εταιρείες με μεγάλα συμφέροντα ενώ επηρεάζονται και τα κράτη από τα οποία προέρχονται. Κανονικά, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, ρόλο θα πρέπει να έχει και η Ε.Ε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Καθυστερεί η κατασκευή στρατιωτικών υποδομών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, δεν αλλάζει, όμως, ο σχεδιασμός του Αττίλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: