Καταστολή δίχως τέλος στη Ρωσία: Κλείνει μετά από 27 χρόνια το Κέντρο Ζαχάρωφ στη Μόσχα [videos]

FILE PHOTO: Ο βραβευμένος με Νόμπελ Αντρέι Ζαχάρωφ. Στη μνημη και προς τιμήν του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει κάθε χρόνο το “Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης”. Screenshot via YouTube/European Parliament




Η έδρα της ρωσικής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Κέντρο Ζαχάρωφ”, μια σπάνια νησίδα  ελεύθερης συζήτησης στη ρωσική πρωτεύουσα, θα κλείσει τις πόρτες της στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο μετά την εντολή έξωσης που εξέδωσαν οι τοπικές αρχές, σε μια περαιτέρω ένδειξη της ατελείωτης εκστρατείας καταστολής του Κρεμλίνου προς κάθε ανεξάρτητη φωνή.

Το Κέντρο που άνοιξε το 1996 για να τιμήσει τη μνήμη του Σοβιετικού αντιφρονούντος και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάρωφ, ήταν ένα εμβληματικό μέρος για ομιλίες, εκθέσεις, επικήδειες τελετές και συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

  • «Χωρίς αυτά τα δύο κτίρια, δεν είμαστε πλέον δημόσιο κέντρο», είπε ο Βιάτσεσλαβ Μπαχμίν, βετεράνος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ζαχάρωφ.

«Κάθε δραστηριότητα γίνεται πλέον εξαιρετικά δύσκολη».

Η έξωση έρχεται καθώς οι λίγες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία αντιμετωπίζουν εντεινόμενη κρατική καταπίεση και καταστολή στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

  • Ηδη, η παλαιότερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, η “Ομάδα Ελσίνκι” της Μόσχας, έκλεισε με δικαστική απόφαση τον Ιανουάριο, ενώ οκτώ κορυφαία μέλη της ομάδας δικαιωμάτων “Memorial”, στην οποία απονεμήθηκε από κοινού το Νόμπελ 2022 πέρυσι, έγιναν στόχος αστυνομικών επιδρομών τον περασμένο μήνα.

Η τελευταία έκθεση του Κέντρου Ζαχάρωφ στα κεντρικά του γραφεία στις όχθες του ποταμού Γιάουζα στο κέντρο της Μόσχας ήταν αφιερωμένη στη Γελένα Μπόνερ, μεγάλη αντιφρονούντα της ΕΕΔ και σύζυγο του Αντρέι Ζαχάρωφ.

  • «Δεν σχεδιάσαμε αυτόν τον συμβολισμό, απλώς συνέβη με αυτόν τον τρόπο – άρχισαν να μας κλείνουν την παραμονή της εκατονταετηρίδας της Μπόνερ », είπε η επιμελήτρια Natalia Samover στους The Moscow Times.

 

Ο Μπόνερ συμμετείχε στην ίδρυση της Ομάδας Ελσίνκι της Μόσχας τη δεκαετία του 1970 και εργάστηκε ακούραστα για να προωθήσει την υπόθεση του Ζαχάρωφ όταν εξορίστηκε στο Γκόρκι (τώρα Νίζνι Νόβγκοροντ) από τις σοβιετικές αρχές.

Μετά το θάνατο του Ζαχάρωφ το 1989, ο Μπόνερ ίδρυσε το Κέντρο Ζαχάρωφ —  στεγάστηκε σε κτίριο που δόθηκε χωρίς ενοίκιο από τις αρχές της Μόσχας — και άνοιξε τα αρχεία Ζαχάρωφ στο κοινό.

Το κλείσιμο της έκθεσης Bonner — με τίτλο «Η ζωή ήταν τυπική, τραγική και υπέροχη» — σηματοδοτεί το τέλος της μακράς παράδοσης του Κέντρου Ζαχάρωφ στα κοινά της Ρωσίας.

Οι εργαζόμενοι νωρίτερα αυτό το μήνα διέλυσαν τη μόνιμη έκθεση του κέντρου για την κληρονομιά του Ζαχάρωφ και των θυμάτων της καταστολής της σοβιετικής εποχής και η τελευταία δημόσια εκδήλωση – αφιερωμένη στην Μπόνερ- θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής.

  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση έξωσης, το κέντρο πρέπει να εκκενωθεί πλήρως έως τις 28 Απριλίου.

Επίσημα, η απόφαση των αρχών να στερήσουν το Κέντρο Ζαχάρωφ από την κατοικία του στη Μόσχα ήταν αποτέλεσμα του χαρακτηρισμού της οργάνωσης ως «ξένου πράκτορα» το 2014 — ο ρωσικός νόμος απαγορεύει σε οργανώσεις «ξένους πράκτορες» να λαμβάνουν οποιαδήποτε κρατική υποστήριξη.

  • Ωστόσο, το Κέντρο Ζαχάρωφ πιστεύει  ότι η εντολή υποκινήθηκε πραγματικά από την επιθυμία του Κρεμλίνου να καταστρέψει «ανεξάρτητους οργανισμούς που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».

Προς το παρόν, το Κέντρο Ζαχάρωφ δεν διαθέτει νέες εγκαταστάσεις και σχεδιάζει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του διαδικτυακά.

Επιπλέον, υποβάλλεται σε έκτακτη επιθεώρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μπαχμίν στους The Moscow Times.

«Τα αποτελέσματα θα καταστήσουν σαφές εάν και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε ο Bakhmin.

  • Η έξωση είναι απλώς το τελευταίο παράδειγμα επίσημης πίεσης στο Κέντρο Ζαχάρωφ.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ανακήρυξε το “Ίδρυμα Αντρέι Ζαχάρωφ” – μια ομάδα που άνοιξε η Μπόνερ στις ΗΠΑ – ως «ανεπιθύμητη» οργάνωση τον Ιανουάριο, χαρακτηρισμός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις στη Ρωσία. 

Αυτό σημαίνει ότι το Κέντρο Ζαχάρωφ που εδρεύει στη Ρωσία αποφεύγει πλέον οποιαδήποτε συνεργασία με τον Αμερικανικό ομόλογό του οργανισμό.

Η τρέχουσα κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία είναι «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με την Tatiana Lokshina, εμπειρογνώμονα για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στο Human Rights Watch, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει το δικό της γραφείο στη Μόσχα πέρυσι.

«Ενώ η Ρωσία πολεμάει εναντίον της Ουκρανίας, μάχεται επίσης εναντίον οποιωνδήποτε κρίσιμων παραγόντων εντός της χώρας. Αυτός είναι ένας πραγματικός πόλεμος με τις αντίθετες απόψεις», είπε στους The Moscow Times. 

Παρά την απώλεια φυσικής παρουσίας στο κέντρο της Μόσχας, οι υπεύθυνοι  παραμένουν αισιόδοξοι ότι το Κέντρο Ζαχάρωφ θα επιβιώσει και η τρέχουσα καταστολή θα αντιστραφεί.

«Η κατάσταση [στη Ρωσία] θα αλλάξει ξανά – η πραγματικότητα που ζούμε αυτή τη στιγμή δεν έχει μέλλον», είπε ο Μπαχμίν στους The Moscow Times. “Πάντα υπάρχει ελπίδα.”

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

«Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ναβάλνι» λέει η ομάδα του Ρώσου αντιφρονούντος: Τον σκοτώνουν λίγο – λίγο μέσα σε κελί απομόνωσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: