FILE PHOTO Chairman and CEO of JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon EPA/MICHAEL REYNOLDS
Η κρίση που βιώνει ο τραπεζικός τομέας εδώ και ένα μήνα «δεν έχει τελειώσει» και θα έχει συνέπειες «για αρκετά χρόνια», προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, σε επιστολή προς τους μετόχους που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
«Η τρέχουσα κρίση δεν έχει τελειώσει και ακόμη και όταν είναι πίσω μας, θα έχει επιπτώσεις για αρκετά χρόνια», έγραψε το εμβληματικό αφεντικό της πρώτης αμερικανικής τράπεζας από το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων, σε έγγραφο που εμφανίζεται στην Ετήσια Έκθεση.
Μέσα σε λίγες μέρες, ο κλάδος γνώρισε την αποτυχία τριών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις τρεις μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες στην αμερικανική ιστορία. Η σειρά συνεχίστηκε με την εξαγορά της Credit Suisse από τον Ελβετό ανταγωνιστή της UBS για να αποφευχθεί η κατάρρευση αυτού του σημαντικού ευρωπαϊκού παίκτη. «Ενώ είναι αλήθεια ότι αυτή η τραπεζική κρίση έχει «ωφελήσει» τις μεγαλύτερες τράπεζες, οι οποίες έχουν λάβει εισροή καταθέσεων από μικρότερα ιδρύματα, η ιδέα ότι αυτή η κατάρρευση ήταν καλή για οποιονδήποτε είναι παράλογη», υποστήριξε ο Jamie Dimon.
Την εβδομάδα που η Silicon Valley Bank (SVB) και η Signature Bank έσβησαν, οι μικρότερες τράπεζες είδαν τις καταθέσεις τους να συρρικνώνονται κατά 185 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μεγάλα ονόματα στην αγορά σημείωσαν άλμα 120 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). «Αυτές οι χρεοκοπίες δεν ήταν καλές για καμία τράπεζα, ανεξάρτητα από το μέγεθός της», είπε ο διευθύνων σύμβουλος. «Οποιαδήποτε κρίση επηρεάζει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις τράπεζές τους είναι κακή για όλα τα ιδρύματα».
«Και ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση με το 2008, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση», έγραψε ο Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος αναμένει ότι «θα προκαλέσει αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών καθώς οι τράπεζες και άλλοι δανειστές θα γίνουν πιο προσεκτικοί. ”
Ενώ αναμένει ότι η τραπεζική κρίση θα οδηγήσει σε αλλαγές στους κανονισμούς, προτρέπει τις αρχές να αποφύγουν «μια σπασμωδική, κουραστική ή με πολιτικά κίνητρα απάντηση». «Δεν πρέπει να προσπαθούμε να θέσουμε σε εφαρμογή ένα [ρυθμιστικό] καθεστώς που εξαλείφει το πιθανότητα χρεοκοπίας», λέει, «αλλά μάλλον ένα σύστημα που μειώνει την πιθανότητα χρεοκοπίας και μετάδοσης».
Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα