Υπόγειες διεργασίες στο ΔΗΣΥ: Η ηγετική πυραμίδα, οι πιέσεις Αναστασιάδη και το ζήτημα των διαγραφών

To έμβλημα του ΔΗΣΥ. Φωτογραφία από το facebook του κόμματος.




Η Πινδάρου θα συνεχίσει να βρίσκεται για αρκετό καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων την περασμένη Τρίτη για τις τέσσερις θέσεις της ηγετικής πυραμίδας, το κόμμα μπαίνει ξανά σε περίοδο εκλογών. Μεσολαβεί βέβαια και το τακτικό συνέδριο μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος (σε ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη), η όλη συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στο προεκλογικό σκηνικό και ποιοι τελικά θα είναι αυτοί που θα πλαισιώνουν την Αννίτα Δημητρίου στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος σε μια νέα εποχή. Αυτό το οποίο ξεκίνησε ως ψίθυρος και εξελίσσεται πλέον σε σοβαρό προβληματισμό, είναι τα ανοικτά εσωκομματικά μέτωπα και η άτυπη μάχη επικράτησης που φαίνεται να μαίνεται υπογείως.

Στην Πινδάρου είναι πλέον κοινό μυστικό ότι επικρατούν τρεις τάσεις παρόλο που μέχρι στιγμής γίνεται προσπάθεια ώστε η εικόνα που βγάζει το κόμμα προς τα έξω μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων, να φαίνεται ότι υπάρχει ενιαία γραμμή. Οι έντονες τοποθετήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου προ ημερών στην Επιτροπή Εξωτερικών και στην Επιτροπή Εμπορίου και η κριτική προς την Κυβέρνηση, ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν είναι όμως ο μόνος στην Πινδάρου που έχει την άποψη ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να οριοθετήσει το ρόλο του ξεκάθαρα στην αντιπολίτευση μέσω των τοποθετήσεων του. Αυτό το οποίο ωστόσο λέγεται και συζητείται μεταξύ συναγερμικών στελεχών είναι ότι η τάση αυτή εκπορεύεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τον τέως συναγερμικό πρόεδρο. Λέγεται μάλιστα πώς οι σχέσεις του με την Αννίτα Δημητρίου δεν είναι πλέον οι καλύτερες καθώς φαίνεται ότι ανέμενε από την νυν πρόεδρο να κινείτο διαφορετικά στην ηγεσία του κόμματος. Τόσο όσον αφορά τη στάση της έναντι της νέας Κυβέρνησης, όσο και όσον αφορά την επιλογή των συνεργατών της. Σημειώνεται μάλιστα από ορισμένους ότι αυτός είναι που της άνοιξε το δρόμο για να αναλάβει τα ηνία της παράταξης.

Από την άλλη όμως, η όλη συζήτηση η οποία ξεκίνησε μέσω διαδικτυακής τοποθέτησης του πρώην βουλευτή του κόμματος Χρίστου Πουργουρίδη για τον υποψήφιο αναπληρωτή πρόεδρο Ευθύμιο Δίπλαρο, είναι και πάλι ενδεικτική. Ο Χρίστος Πουργουρίδης έγραψε ότι ο Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε σε μέλος του κόμματος ότι σε κάποιους μήνες ο ΔΗΣΥ θα είναι επίσημα συμπολίτευση. Ο τελευταίος βέβαια το διέψευσε κατηγορηματικά, όμως είναι γεγονός ότι στον Δημοκρατικό Συναγερμό εκφράζεται από κάποιους η άποψη ότι το κόμμα πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και δεν πρέπει να την «χαρίσει» στον ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι που γίνεται μεγάλη συζήτηση και για το ρόλο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδης, ο οποίος για κάποιους συνεχίζει να έχει ενεργή εμπλοκή στις εξελίξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, επηρεάζοντας καταστάσεις και ασκώντας πιέσεις προς την Αννίτα Δημητρίου. Η τελευταία  εμφανώς καταβάλλει προσπάθεια  για να εξισορροπήσει μεταξύ δύο μετώπων, με το σκηνικό να μην είναι καθόλου ευνοϊκό. Στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο, συζητείτο, μεταξύ των παρευρισκομένων οι έντονες τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη, με τις οποίες ουσιαστικά επισκίασε την παρουσία της προέδρου του ΔΗΣΥ. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όταν η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ρώτησε εάν αποτελεί προϋπόθεση ο διορισμός ευρωπαίου αξιωματούχου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ρώτησε τι εννοεί, αφού όπως είπε, ήταν ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και δεν είναι θέμα προϋπόθεσης. Με τον Νίκο Αναστασιάδη να παρεμβαίνει και να την ρωτά σε έντονο ύψος: «Μα που άκουσες να πει έτσι πράγμα;» και να λέει  ότι δεν είναι προϋπόθεση.

Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου είναι γνωστό ότι ότι μετά τις προεδρικές εκλογές δεν έχουν καμία επικοινωνία μεταξύ τους. Στην όλη συζήτηση για την κατάσταση στο ΔΗΣΥ σήμερα, προστέθηκε και η διαδικτυακή συνέντευξη της Καίτης Κληρίδου στο δικηγόρο Χριστόφορο Χριστοφή. Η θυγατέρα του ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκου Κληρίδη, εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση και για τον Νίκο Αναστασιάδη και για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, εκθέτοντας τους μάλιστα σε αρκετά σημεία για τη στάση τους, τις ενέργειες και τις πολιτικές που ακολούθησαν. Με την αναφορά της επίσης για την επίμαχη ανάρτηση της κατά του Νίκου Αναστασιάδη παραμονές του δεύτερου γύρου των εκλογών, επιβεβαίωσε και την κόντρα μεταξύ Αναστασιάδη- Αβέρωφ. Όπως είπε, είχε ενημερώσει τον τελευταίο για την πρόθεση της να γράψει αυτά που έγραψε και της απάντησε να το κάνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα το προωθήσουν. Της υπέδειξε μάλιστα ότι θα μπορούσε να το έκανε πιο νωρίς όταν ο Νίκος Αναστασιάδης μέσω της δημόσιας δήλωσης του έδειχνεε να στηρίζει την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη στο β΄γύρο.

Θέμα διαγραφών- Η μισή Κυβέρνηση μέλη του ΔΗΣΥ

Μέσα στα διάφορα θέμα θέματα που παραμένουν ανοικτά προς συζήτηση είναι ασφαλώς και αυτό των διαγραφών. Ουσιαστικά, εκτός από την περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, για τον οποίο όπως αναφέρθηκε κατά καιρούς, έχει θέσει εαυτό εκτός κόμματος ως υποψήφιος απέναντι στον υποψήφιο του κόμματος, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ακόμα αιωρείται το ερώτημα. Και όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος, δεν αφορά τα απλά μέλη πού στήριξαν εξαρχής Νίκο Χριστοδουλίδη ή άλλους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, αλλά συναγερμικούς που είναι μέλη της νέας Κυβέρνησης. Όπως για παράδειγμα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χαζημανώλη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Δόξα Κωμοδρόμου και ενδεχομένως και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Όλοι αυτοί είναι ακόμα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού και μπορούν αν θέλουν να ασκήσουν και το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Περισσότερα στον Φιλελεύθερο

Σε κοινό βηματισμό Χριστοδουλίδης και Αλ Σίσι: Ωρα για έμπρακτη συνεργασία των δύο χωρών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: