Φυσικό αέριο στην Κύπρο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» σκέφτεται ο υπουργός Ενέργειας. Φωτογραφία μέσω video από το Omega TV
Η εκτόξευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας ωθεί την κυβέρνηση όχι να ανατρέψει, αλλά να επαναξιολογήσει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, με επίκεντρο, όπως δηλώνει στο κανάλι Omega (και στη Χριστίνα Μαύρου) ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, τη χρήση φυσικού αερίου, είτε της περιοχής είτε του κυπριακού, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.
Σε αυτό το πλάνο, υπό εξέταση μπαίνει το κοίτασμα Αφροδίτη για εγχώρια χρήση. Ανακαλύφθηκε το 2011 και εκ τότε, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαναστασίου προέκυψαν δυο κρίσεις, κορωνοϊός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ανέβασαν το κόστος ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου:
«Όταν ένα κοίτασμα ανοιχτεί για εμπορικοποίηση η κατεύθυνση πρέπει να είναι μια όχι δύο, γιατί υποδομές δεν δικαιολογούνται να πάνε προς δύο κατευθύνσεις από το κοίτασμα. Οπότε προσπαθούμε μέσα από συνέργειες με εταιρείες που σχετίζονται με την περιοχή, είτε κάθονται στο Ισραήλ, είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου, είτε που θέλουν να επενδύσουν σε αγωγούς, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και με τη βοήθειά μας να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε κάτι που μέχρι πρόσφατα να θεωρείτο ανέφικτο».
Μια τέτοια επιλογή, λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους απόσβεσης των υποδομών, θα δικαιολογούσε και την κατασκευή μικρού τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και για εξαγωγές, με προτεραιότητα την ευρωπαϊκή αγορά. Έργο που προκρίνει και το Ισραήλ να κατασκευαστεί στην Κύπρο.
Εν τω μεταξύ, νέο πρόβλημα παρουσιάζεται με το τερματικό αεριοποίησης στο Βασιλικό, για προμήθεια φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Από τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός ενέργειας με την διαχειρίστρια κοινοπραξία προκύπτουν δύο τινά: η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου είναι έτοιμη και θα παραδοθεί εντός Ιουλίου, ωστόσο η προβλήτα στο Βασιλικό, όπου θα δένει το πλοίο και θα διακλαδώνεται το φυσικό αέριο δεν θα είναι έτοιμη μέχρι τότε.
Ο Υπουργός δήλωσε ότι, «υπάρχει μια σκέψη που σχετίζεται γύρω από το πως μπορεί να γίνει χρήση του πλοίου μέχρι να υλοποιηθεί το τερματικό. Δεν ήταν με έκπληξη που άκουσα ότι θα υπάρχει αίτημα για περισσότερα κεφάλαια ώστε να απαιτηθούν από την κυπριακή δημοκρατία για να ολοκληρωθεί. Όμως αυτό θα είναι θέμα διαπραγμάτευσης και πιθανό θα καταλήξει σε επιδιαιτησία».
Η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό τοποθετείται χρονικά το πρώτο τρίμηνο, το αργότερο 2ο τρίμηνο του 2024. Παράλληλα με τη λειτουργία του, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαναστασίου, θα γίνονται οι κατασκευές για τις υπόλοιπες υποδομές με την προοπτική να λειτουργήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE