Η Ολλανδία δείχνει τον δρόμο για απεξάρτηση της Ευρώπης από τον Πούτιν: Ξεχείλισε από πράσινη ενέργεια, πληρώνει τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα

FILE PHOΤΟ: Αιολική ενέργεια στην Ολλανδία. EPA, ROBIN VAN LONKHUIJSEN




Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ολλανδία απέκτησαν αρνητικά πρόσημα σήμερα καθώς η εγχώρια αγορά είναι τόσο υπερφορτωμένη με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια έτσι ώστε οι καταναλωτές πληρώνονται για να χρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα προσφορά.

Οι τιμές έπεσαν στα -739,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα μεταξύ 1 και 2 μ.μ. στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, με τον μέσο όρο να παραμένει αρνητικός για κάθε μία ώρα από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

Η αύξηση της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε τη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα δίκτυα να πασχίζουν να διαχειριστούν τις μεγάλες ποσότητες ενέργειας που προέρχονται από τις διάφορες ανανεώσιμες πηγές, ιδίως δε, μιας και μιλάμε για την Ολλανδία, από την αιολική.

Πώς συνέβη αυτό; Να το εξηγήσουμε λίγο περαιτέρω: Η ενέργεια από ανανέωσιμες πηγές δεν αποθηκεύεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν η παραγωγή είναι μεγάλη και η ζήτηση χαμηλή, οι τιμές στο τελικό καλάθι του χρηματιστηρίου ενέργειας να αποκλιμακώνονται. Ετσι, σήμερα, αυτό που συνέβη είναι ότι οι παραγωγοί χάριζαν την ενέργεια που παρήγαγον, προσφέροντάς την σε αρμητικές τιμές, ουσιαστικά δηλαδή πληρώνοντας τους καταναλωτές (μέσω των παρόχων)για να την καταναλώσουν.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και την περίοδο της πανηδμίας με το πετρέλαιο, το 2020. Τότε Η προσφορά πετρελαίου παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, η ζήτηση όμως είχε κατακρημνισθεί και οι χώροι αποθήκευσης -λόγω των αναταράξεων της πανδημίας- ήταν πανάκριβοι. Ετσι κάποια στιγμή οι τιμές του πετρέλαιου γύρισαν σε αρνητικά πρόσημα.

Θυμηθείτε εδώ σχετικό δημοσίευμα του BBC .  

Ενώ η ισχυρή προσφορά είναι συνήθως κάτι καλό, η Ολλανδία είδε μεγάλες ποσότητες καθαρής ισχύος να πλημμυρίζουν το δίκτυό της σε μια εποχή που η κατανάλωση ήταν χαμηλή. Ούτε οι γειτονικές χώρες απορρόφησαν σημαντικές ποσότητες, μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση.

«Αυτό ήταν μεν κάτι απροσδόκητο αλλά θα το δούμε ξανά στο μέλον», εκτιμούν στο Bloomberg ειδικοί.

Η σημερινή εξέλιξη δίνει ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο μακριά έχει προχωρήσει η Ευρώπη από την προ έτους ενεργειακή κρίση που είχε οδηγήσει τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι, σχολιάζει το Bloomberg. Σημειωτέον και η αγορά φυσικού αερίου έχει περάσει από συνθήκες έλλειψης σε υπερπροσφορά.

Μέχρι πρότινος, αρνητικές τιμές ενέργειας στην Ολλανδία ήταν συνηθισμένες κυρίως το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια επίσημων αργιών, ειδικά εάν οιι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονταν από ανέμους (H Ολλανδία έχει επεδνύσει πολύ στην αιολική ενέργεια).

Οι διαχειριστές δικτύου έχουν πλέον την επιλογή να μειώσουν την προσφορά ή να ενισχύσουν τη ζήτηση.

Με πληροφορίες από Bloomberg 

myΔΕΗ, ο νέος ψηφιακός κόσμος της ΔΕΗ, άμεσα προσβάσιμος 24/7: Πλήρης οδηγός για τη χρήση του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: